Yarın 1 Mart Muhasebeci Mali Müşavirler Günü. Mesleği meslek yapan 3568 Sayılı Yasa 1989 senesin 1 Mart tarihinde TBMM sevk edilmişti. İşte bu nedenle 1994 senesinden bu yana 1 Mart Muhasebeciler Günü oldu. Böylesi günlerde mesleki sıkıntıların kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir.34 yıldır bu mesleğin içinde olan birisi olarak sorunları aktaralım. Afyon da 600 Meslek […]
Yarın 1 Mart Muhasebeci Mali Müşavirler Günü.
Mesleği meslek yapan 3568 Sayılı Yasa 1989 senesin 1 Mart tarihinde TBMM sevk edilmişti. İşte bu nedenle 1994 senesinden bu yana 1 Mart Muhasebeciler Günü oldu.
Böylesi günlerde mesleki sıkıntıların kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir.34 yıldır bu mesleğin içinde olan birisi olarak sorunları aktaralım.
Afyon da 600 Meslek Mensubu
Halk arasında hepsine ‘muhasebeci’ denilmesine rağmen bu mesleğin 3 kategorisi var.
Serbest Muhasebeci Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir ise mesleğin en tepe noktası. Her unvanın kendine has yetkisi ve sorumluluğu bulunur.
Sayılara bakalım
Türkiye’de 6 bin 548 Serbest Muhasebeci 115 bin 842 Mali Müşavir olmak üzere 122 bin meslek mensubu var..Buna 4 bin 800 Yeminli Mali Müşavirin olduğunu da ekleyelim.
Afyonkarahisar’da ise 40 Serbest Muhasebeci ve 560 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak 600 ya yakın meslek mensubu hizmet veriyor.
Staj dâhil doktor kadar okuyan,( 3 yıl staj 4 yıl lisans toplam 7 yıl )…
Hukuk Fakültesi mezunu kadar hukuk bilen. Ekonomi ve Ticareti bilmek zorunda olan
Esnaf da ki güler yüz ve hoşgörüsü aranan. Vergi ve SGK mevzuatını sular seller gibi bilmesi gereken ve Gönüllü devlet memuru olan muhasebecilerin yaşadığı sorunlara bakalım…
Sorunlar diz boyu
Meslek mensuplarının en önemli sorunu tahsilat sorunudur. Hizmet verdiği firma,şirket veya şahıs önce personeline maaşını öder,aylık giderlerini öder,vergi ve SGK primlerini ödedikten sonra kalırsa sermayesi bilgi ve emek olan muhasebesine ödeme yapar Bu yıllardır böyledir.
Halen daha kağıt ortamında kesilen 8 bin lira üzerindeki faturalarda ki Ba-Bs formlarının verilmesi ve düzeltmesine ceza uygulanır.
KDV ve Muhtasar Beyannamenin hala birleştirilmedi.
Devletin müşavirleri TÜİK’ in ücretsiz memuru olarak görmesi,
Kod uygulamasındaki çarpıklık düzeltilmediğinden düzgün firmaların mağdur olması, ceremesini müşavirlerin çekmesi,
Ziynet eşyasında sıfır olan KDV Mali Müşavirlerde hala 18 olarak devam ediyor.
Kısacası; neredeyse her hafta bir beyanname veya bildirim vermek zorunda olan müşavirler, müşterilerine ilişkin yükümlülüklerini zamanında yerine getirebilmek için aile ve özel yaşantılarından da büyük fedakârlıklar yapmaktadır.
Adı olmasına rağmen uygulamada sıkıntılara yol açan mali tatilin olmaması.
Beyin amortismanı şart
İğne çuvaldız misali muhasebeciler arasında da yersiz ve haksız rekabet yaşanması mesleğin yükselmesine engel oluyor.
Yönetmelikte açıkça ‘ Meslek mensupları, başka bir meslek mensubu ile sözleşmesi devam eden gerçek ve tüzel kişilere mesleki hizmet vermeye girişemezler. Aynı Şekilde ücret ve eleman temini gibi konularda meslek mensupları birbirine zarar verecek davranışlarda bulunamazlar ’ diye belirtilmektedir. Fakat bazı meslek mensupları buna uymuyor.
Peki böylesi sıkıntılar olduğu mesleğin taleplerine baktığımıza karşımıza şunlar çıkıyor.
-Meslek mensuplarının düzenlemiş olduğu sözleşmelerdeki damga vergisinin kaldırılması,
-Serbest meslek faaliyetlerinde KDV oranın %18’den %8’e indirilmesi,
-Serbest meslek giderlerinin genişletilmesi,
-Müşavirlik yıpranma payının yani Beyin Amortismanı getirilmesi,
-Mesleki faaliyette KDV’nin, Gelir Vergisi Kanunda olduğu gibi ‘’tahsilat esasına’’ bağlanması.
VUK ‘tahsilatını yap vergini o zaman öde’ demektedir. Ancak KDV kanunda tahsil esası açıkça geçmediğinden meslek mensuplarının omuzlarında KDV ağır bir yük olarak durmaktadır.
Çok sık mevzuat değişikliği. Devletin büyük bir iş yükünü ve bütün kırtasiye masrafını meslek mensuplarına devretmesi,
Vergi incelemeleri, SGK teftişleri, KOSGEB işlemleri, kredi işlemleri için bilgi ve belge temini, devletin çıkarmış olduğu vergi ve SGK ile ilgili teşviklere uyum için ekstra zaman harcanması,
TURMOB seçimlerinde adil temsil yetkisi
Bu arada mesleki örgütün yapılanmasına bir eleştirim var.
Meslek örgütü olan TURMOB ta temsilinde adil dağılım yok.
Şöyle ki 1000 Yeminli müşavire TURMOB organlarında 1 kişi düşüyor.
25 bin Mali Müşavire de 1 kişi düşüyor.
Yani bir yeminli 25 Mali müşavir’e denk geliyor.
Mali Müşavirler devlet ile mükellef arasında köprü görevi gören bir meslek grubudur.
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele, toplumda vergi bilincinin artması, büyüyen ekonomimiz ile beraber muhasebe sistemlerimizin uluslararası muhasebe standartlarına uyumlu hale gelebilmesi ancak onların eliyle olur.
Bir fıkra ile yazıya noktayı koyalım…
İş yükünden bunalan ve sürekli dert yanan Mali Müşavire sormuşlar:
> “Bir daha dünyaya gelirsen hangi işi yapmak istersin?”
> “İmamlık” demiş.
> Nedenini sorduklarında:
> “Mevzuat hep aynı, hiç değişmiyor
Mesleği etik kurallar içinde yapmaya devam eden muhasebecilerin 1 Mart Muhasebe Günü’nü tebrik ediyorum.
…