Her yıl ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde törenlerle kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, tarihimizin en önemli dönemeçlerinden birisidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs, Türk ulusu için en özel günlerin başında gelir. Gençliğin fikirlerine ve enerjisine çok önem veren Atatürk, fikren yenilikçi olmanın ve […]
Her yıl ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde törenlerle kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, tarihimizin en önemli dönemeçlerinden birisidir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs, Türk ulusu için en özel günlerin başında gelir. Gençliğin fikirlerine ve enerjisine çok önem veren Atatürk, fikren yenilikçi olmanın ve daima ileriye bakmanın gücüne her zaman inanmış ve bugünü aynı zamanda gençliğe armağan etmiştir.
Bu yazımda 19 Mayıs’ın anlam ve önemi nedir sorusuna yanıtlar vermek istiyorum.
Türk ulusu Birinci Dünya Savaşı bitiminde bitkin ve çaresizken Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş’a yürüdü. Onun 16-19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan başlayan yolculuğu tarih sayfalarına geçecek bir başlangıç olmuştur. Samsun işgal kuvvetleri için stratejik öneme sahip önemli bir noktaydı. 9 Mart 1919’da Samsun’a askeri bir birlik indirilmişti. Anadolu’ya giderek direnişi ve mücadeleyi başlatmak isteyen Mustafa Kemal, 18 kişiden oluşan ekibiyle Bandırma isimli vapurla Samsun’a hareket etmiştir. Samsun’a gelindiğinde ortaya çıkan manzara pek iç açıcı değildi. Şehir İngiliz işgalcileri ve Pontusçularla doluydu. Halk, çaresiz, umutsuz ve bitkindi. Mustafa Kemal uykusuz ve düşüncelerle dolu geceler geçiriyordu.
Ama onun azimli, kararlı, ileriyi görebilen, fedakar kişiliği ve stratejik zekası ile tüm engeller aşıldı ve kurtuluşun destanı yazıldı.
19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedir sorusunun yanıtı görüldüğü üzere kutsal bir mücadeleyi içinde saklar. 19 Mayıs 1919, Anadolu’da yeni bir devletin temellerinin atıldığı gündür ve Cumhuriyet tarihinin de başlangıcıdır.
İtilaf devletlerinin işgali karşısında Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olan 19 Mayıs, en coşkulu kutlamaları hak eden bir özel gün olarak milli irademizin hafızasına kazınmıştır.
Peki 19 Mayıs ne zaman kabul edildi? 19 Mayıs, 20 Haziran 1938’de “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak resmen kabul edildi. 1981 yılında ise 2429 sayılı kanun uyarınca ismi 19 Mayıs “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı adını aldı.
Bu önemli gün hepimize kutlu olsun.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve saygıyla anıyorum. Ruhu şad olsun.
Atatürk’ün izinde mutlu ve aydınlık yarınlara…