passo
37. CHP KURULTAYI

37. CHP KURULTAYI

37. CHP kurultayı Hafta sonu “Hedef İktidar” sloganıyla Ankara Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen CHP’nin 37. Olağan Kurultayı yapıldı. Kurultaya tek aday giren Kemal Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan seçildi.PM ve diğer organlar seçiminin de yapıldığı kurultayda Kılıçdaroğlu 37. Kurultaya damgasını vurdu. Demokrasi Yürüyüşü ile liderliğini perçinleyen Kılıçdaroğlu yerel seçimlerde Milet ittifakı ile nüfusun […]

37. CHP kurultayı

Hafta sonu “Hedef İktidar” sloganıyla Ankara Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen CHP’nin 37. Olağan Kurultayı yapıldı.
Kurultaya tek aday giren Kemal Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan seçildi.PM ve diğer organlar seçiminin de yapıldığı kurultayda Kılıçdaroğlu 37. Kurultaya damgasını vurdu.
Demokrasi Yürüyüşü ile liderliğini perçinleyen Kılıçdaroğlu yerel seçimlerde Milet ittifakı ile nüfusun yüzde 60 nı kapsayan belediyeleri kazanarak bu kez de muhalefetin lideri olmuştu.

Beş sorun
Önce cumartesi günü Kılıçdaroğlu’nun altını çizdiği noktalara bakalım.
Birinci sorunumuz demokrasi sorunu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu sırası ile sorunlara şöyle devam etti.
– İkinci sorunumuz ekonomi. Mutfağımızda yangın var. Çocuklarınız işsiz
– Üçüncü sorunumuz dış politika. Türkiye şu anda egemen güçlerin taleplerini yerine getiren bir ülke konumuna düşürülmüştür.
– Dördüncü sorunumuz eğitim sorunu. 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadılar, hala birleşik sınıflar var.
– Beşinci sorunumuz toplumsal barış.

13 Maddelik Hedef
Beş temel sorunu detaylı anlattıktan sonra 13.maddelik hedefleri sıraladı.
Birinci hedefimiz, yeni bir anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçmektir.
– İkinci ilkemiz, Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır
– liyakat sistemi hakim kılınacaktır.
– Seçim yasası değişecek. Milletin vekilini millet seçecek. Seçim barajı
-Alın terinizi sömüren bütün yatırımları devletleştireceğiz.
– Altıncı ilkemiz, Kamu İhale Kanunu değiştirilecek. İhalelerin şeffaf bir şekilde yapılması sağlanacak.
– Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacak.
– Sekizinci ilkemiz, güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulacaktır.
– YÖK kaldırılacak’
– Onuncu ilkemiz, gelecek nesiller için ekosistem hakkı korunacaktır.
– Aile Destekleri Sigortası uygulamaya konacaktır.
– Yeni bir merkez-yerel dengesi kurulacaktır.
– On üçüncü ilkemiz, Ortadoğu barış ve işbirliği teşkilatı kurulacaktır.
Kılıçdaroğlu konuşmasının son bölümünde delegelere seslenerek ‘İkinci yüzyıla çağrının 13 maddesi. Her bir delegemiz 13 maddeyi ezberleyecek. Her sorunun çözümü var. 5 temel sorunun çözümü var. Huzurlu bir toplum var. Ayrıştırma bölme kin öfke yok herkesi kucaklama var Bildirgemiz budur

Afyon’nun kurultay tavrı
Kurultay sürecine gelişe baktığımızda CHP de seçim şöyle işliyor.
Önce mahalle delegelere konulan sandık ile belirleniyor.
Mahalle delegeleri ilçe veya merkez ilçe yönetimlerini seçiyor. Bu arada İl başkanlığında oy kullanacak delegelerde bu seçimde beli oluyor. İl Başkanlığı seçimlerinde ise kurultay delegesi belirleniyor. Kurultay delegesinde sayısı ise o ilin toplam çıkan milletvekili (Sadece CHP değil) sayısının 2 katı oluyor Afyon da örneğin 12 delege kurultay için oy kullandı.
Afyon ile devam edecek olursak CHP Afyon İl Başkanı Yalçın Görgöz Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun başkanlığını yaptığı divanda Divan Başkan Yardımcısı olarak yer aldı.
Milletvekili Burcu Köksal ise PM girmek için başvuru yapmadı.. Ki zaten Afyon dan PM ye başvuran olmadı.Bu sene 222 kişi başvuru yaptı.Önceki kurultayda 800 e yakın isim PM girmek için yarışmıştı..Bildiğim kadarıyla o dönem Afyondan PM ne başvuran Hatice Gök ve Ertuğrul Yılmaz 50/60 oy almıştı.
Önceki kurultayda muhaliflerle işbirliği yapan Afyon delegesi bu seçimde Genel Merkezin yanında durdu. Daha doğrusu Oğuz Kaan Salıcı ve Genel merkezin anahtar listesine oy kullandığı edinilen bilgiler arasında.
Bu arada Afyon kurultay delegelerini hatırlayacak olursak Yalçın Görgöz, Ali Arıkan (Dinar), Barış Can (Emirdağ) Mehmet Kahraman,(Şuhut) Raşit Güneş,(Sanıklı) İsmail Taylan (Dazkırı), Ali Selvi (Çay), Ertuğrul Şahin (Sultandağı) Tunay Türkmen((İhsaniye) Ahmet Demir (Sinanpaşa) Tuğrul Akkuş(Merkez), Ahmet Hakan Uyan (Dinar)

Seçimlerde sürpriz olmadı
Genel Başkan Kılıçdaroğlu 60 kişilik listeye (52 PM 8 Bilim platformu) 80 isim önerdi.
Yüzde 33 kadın ve yüzde 10 gençlik kotası olmasından dolayı Akif Hamzaçebi -Turan Aydoğan – Sezgin Tanrıkulu – Mehmet Tüm Cemal Canpolat – Hakkı Akalın -Hüseyin Yaşar – Mehmet Ali Çelebi Aykut Erdoğdu – seçilecek oy almasına rağmen PM liste dışı kaldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini Eren Erdem, Gökhan Günaydın, Gaye Usluer, Gürsel Erol, Aylin Nazlıaka ve Müslim Sarı delerek CHP PM’ye girdiler.
Kurultayda en yüksek oyu Yunus Emre: 1021 oy alarak CHP PM’ ye Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’ndan girdi..
PM listesine baktığımızda genç kadın ve CHP li belediye başkanlarının etkisini görüyoruz Özellikle 11 Büyükşehir belediyesinin en az iki ismi PM ne girdi. İstanbul farkını da listede görmek mümkün
Görünen o ki bu kadro CHP yi seçime götürecek.CHP Milet ittifakının lokomotifi olacak
.Çünkü Kılıçdaroğl’nun ‘Dostlarımızla iktidar olacağız’ sözü bu kurultayın en önemli işareti…
Mutlu ve aydınlık yarınlara…

.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır