passo

3-4 Şubat tarihinde 36. Olağan Kongresini yapan CHP de şimdi de tüzük değişikliği çalışmaları başladı. CHP’nin tüzük kurultayı 9 ve 10 Mart günlerinde Ankara’da yapılacak. Bu tüzük kurultayında CHP’deki milletvekili ve belediye başkanları adaylarının belirlenmesi delege yapısı, kurullara adaylık, yaş ve cinsiyet kotası gibi konular ele alınacak. AFYONKARAHİSAR’DA ÖN SEÇİM YOK CHP’nin tüzük çalışmalarında en […]

3-4 Şubat tarihinde 36. Olağan Kongresini yapan CHP de şimdi de tüzük değişikliği çalışmaları başladı. CHP’nin tüzük kurultayı 9 ve 10 Mart günlerinde Ankara’da yapılacak. Bu tüzük kurultayında CHP’deki milletvekili ve belediye başkanları adaylarının belirlenmesi delege yapısı, kurullara adaylık, yaş ve cinsiyet kotası gibi konular ele alınacak.

AFYONKARAHİSAR’DA ÖN SEÇİM YOK

CHP’nin tüzük çalışmalarında en önemli konu milletvekili ve belediye başkanlığı adaylığı belirleme yöntemi. Basına sızan bilgiye göre yaklaşık 50 ilde artık ön seçim yapılmayacak. Burada ilin çıkaracağı milletvekili sayısı dikkate alınacak. Tek milletvekili çıkaran illerde artık ön seçim olmayacak. Mevcut tüzüğe göre CHP yüzde 10 ve altında oy aldığı illerde ön seçim yerine merkez yoklaması ile milletvekili adaylığını belirliyordu. Şimdi ise yüzde 10 oy yerine bir milletvekili çıkarılan iller olarak değişecek. Böylece 50 ye yakın ilde ön seçim kalkıyor. Afyonkarahisar’da ön seçim olmayacak. Malum Afyonkarahisar’da iki seçimdir ön seçim yapılıyordu.

ÖN SEÇİM ÜYE İRADESİN YANSITMIYOR

Ön seçim her zaman doğru sonuç mu veriyor? Birlikte ona bakalım. Afyonkarahisar’da 6 bin CHP üyesi var. Tüzük gereği parti üyeleri ön seçimde oy kullanıyor. Parti üyelerinin bir kısmı ön seçim için milletvekili adaylarınca naylon üyeler ile doldurulmuş. 6 bin üyenin sadece 3 bini sandığa gidiyor. Ön seçimde parti üyesi en az 3 en fazla 5 aday tercihinde bulunuyor. Ve 2 bin civarı oy alan milletvekili adayı liste başı oluyor. Yani her 3 üyeden sadece 1 üyenin iradesi ön seçime yansıyor. Ayrıca 1 sıra ile 2 sıra aday arasında 200 veya 300 oy farkı ancak oluyor. Diğer bir sakıncası ise vekil adayları asıl enerjilerini ve parayı ön seçim yarışında harcıyor.. Aday ve ekipleri arasındaki gruplaşma ve hizipleşme ön seçim sayesinde daha keskinleşiyor. Liste başı aday dışında diğer adaylar alanda çalışmıyor. Seçimlerde maddi ve manevi tüm yük 1. Sıradaki adayın sırtına biniyor.

ÖN SEÇİM SONUÇLARI DA TEST EDİLMELİ

Tabii ki üye veya delegeye adaylar sorulmalı bu demokrasinin vazgeçilmez kuralı. Burada üyelerin yeniden güncellenmesi gerektiğinin de altını çizmek lazım. Önce üyelerin katılımı ile temayül yoklaması olacak. Sonra anketler yapılmalı (Ankete CHP dışındaki seçmen de tercih belirteceğinden adayın liyakatı ortaya çıkar) Sivil Toplum Örgütlerinden görüşler alınarak adayın kabul görmesi belirlenir. Ve üç aşamadan geçen adayın dosyası Genel Merkeze ulaşır. Bu verilere bakarak son kararı da Genel Merkez verir. Bu arada İl Başkanı İlçe Başkanı olanların görev süresi bitimine kadar milletvekili veya belediye başkanlığı adaylığı için görevden ayrılmaması gerekiyor. Belki seçme ve seçilme hakkına engel gibi ama kadroların boşalmasının önüne geçilir. Başkan olacak kişilerde bir dönemde olsa bu beklentisini erteler. TÜZÜKTE BEKLENEN DİĞER DEĞİŞİKLİKLER

Hazırlanan tüzüğe göre Belediye Başkanlarının da bir kısmı da artık önseçim yolu ile yine Genel Merkezin kararı ile belirlenecek. Parti meclisi hangi il veya ilçelerde belediye başkan adaylarının ön seçime gireceğini belirleme konusunda tek yetkili organ olacak. Aslında bu konu ilimizi çok yakından ilgilendirmiyor. Çünkü merkez ve ilçelerde hatta beldeler de CHP belediye başkan adayı bulmakta zorlanıyor. Birden fazla aday çıkması halinde o ilçedeki partililer ve parti organlarının kararı ile Belediye Başkan adayları belirlenmişti geçmişte. Cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesinde üç ayrı çalışma üzerinde duruluyor. Yeni tüzüğe göre ön seçim, aday yoklaması ya da merkez yoklaması yapılarak CHP’nin cumhurbaşkanı adayı belli olacak. CHP tüzüğünün diğer çalışmalarına bakıldığında: Genel Başkan adaylığı için delegenin yüzde 10 imzası ile teklifi yeni tüzükte de devam edecek. Yüzde 33 kadın kotası sürecek.

Gençlik kotası yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkıyor. Gençlik kotasındaki 18-30 yaş grubu ise 18 yaş-35 yaş arasında yer alacak. CHP yerel, TBBM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde izleyeceği yol haritasını bu tüzük kurultayında belirleyecek. Özellikle oylarının az olduğu ve tek milletvekili çıkaran illerde ön seçim kargaşasına artık nokta konulması önemli bir adımdır. CHP milletvekili adayları bundan böyle üyeye şirin görünmek için boş işlerle uğraşmak, naylon üye yapmak, hizip ve grupçuluk yaparak enerjisini parti içi mücadelede harcamak yerine ülke ve il meselelerine kafa yorması lazım.

Mutlu ve aydınlık yarınlara….

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır