Reklam

Reklam

passo
86. Yerel Medya Semineri

86. Yerel Medya Semineri

Perşembe akşam saatlerinde, Eskişehir yoluna düştük. Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Konrad Adenauer Vakfı’nın katkıları ile düzenlenen 86. Yerel Medya Seminerine katılmak amacıyla Eskişehir’e geldim. Perşembe gecesi Divan Otel’de, Afyonkarahisar’dan gelen gazeteci arkadaşlarla buluştuk. Yemek sırasında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile kısa bir sohbet ettik. YILMAZ HOCA’NIN AFYONLULARA SELAMI VAR Yılmaz Büyükerşen Hoca, Anadolu basını […]

Perşembe akşam saatlerinde, Eskişehir yoluna düştük. Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Konrad Adenauer Vakfı’nın katkıları ile düzenlenen 86. Yerel Medya Seminerine katılmak amacıyla Eskişehir’e geldim.

Perşembe gecesi Divan Otel’de, Afyonkarahisar’dan gelen gazeteci arkadaşlarla buluştuk. Yemek sırasında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile kısa bir sohbet ettik.

YILMAZ HOCA’NIN AFYONLULARA SELAMI VAR

Yılmaz Büyükerşen Hoca, Anadolu basını hakkında kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra Afyonkarahisar basınını yakından takip ettiğini ve fırsat buldukça davet  üzerine siyasi çalışmalar adına ilimize geldiğini belirterek, “Eskişehir’den komşu ilimiz Afyonkarahisar’daki dostlarımıza sevgi ve saygılarımı iletin” dedi.

YEREL BASINDA GAZETECİLİK YAPMAK ZOR

Daha sonra, Cumhuriyet Gazetesinden ve önceki TGC Başkanı Orhan Erinç ve Gazeteci Erdem Gül ile ayaküstü sohbet ettik. İki gazeteci ülkemizdeki yazılı, görsel, sözel ve internet medyasındaki sıkıntıları anlattıktan sonra yerel basında gazetecilik yapmanın daha zor olduğunun altını çizdiler.

BASINA ÖZGÜRLÜK GÜNLERİNİ BEKLİYORUZ

Cuma sabah seminer başladı. TGC adına Sibel Güneş Vakıf adına ise Bekir Öncel’in açış konuşması sonrası Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç konuştu. Ataç, “Yerele hakim olmadan hiçbir şeye hakim olunmaz. Dün sansüre karşı çıkıyorduk. Şimdi sansüre bile razı olduk. Çünkü şimdi asıl sorun tutuklanmamak. Özgür basın olacağı günleri özlüyor, umuyor ve bekliyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

GAZETECİLİKTE USTA ÇIRAK İLİŞKİLERİ ÇOK ÖNEMLİDİR

Kürsüye gelen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, beşikten mezara kadar eğitim sürer diyerek başladığı konuşmasına, “Bu yüzden böylesi seminerleri özlüyoruz. Biz alaylıyız ama mektepli gazetecileri de hor görmeyiz. Usta çırak ilişkileri bu meslekte çok önemlidir” dedikten sonra günümüzdeki yaşananları şöyle anlattı: “Bir tünele girdik. Tünele girerken farkında değildik tünelin, şimdi bu tünelden çıkamıyoruz. Çünkü rejim değişiyor. Cezaevleri basın mensuplarının meskeni haline geldi. Biz kiralık satılık kalemleri biliyorduk ama bunlara kırık, şantajcı, menfaatçi kalemlerde eklendi. Tarafsız olun, sinmeyin ve korkmayın.”

839 GAZETECİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

TGC Başkanı Turgay Olcayto ve CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer de seminerde kısa birer konuşmalar yaptılar.

TGC Sekteri Sibel Güneş, basının sorunlarını anlattı. Güneş, “2016 yılında 780 basın kartı iptal edildi. 839 gazeteci hakkında dava açıldı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 143 gazeteci hapiste, işsiz gazeteci sayısı ise 10 bin oldu. Gazeteciler sadece yüzde 1 sendikalı” dedi.

Seminerde yazılı, görsel, işitsel ve internet medyasının sorunları konuşuldu. Çözüm önerileri dillendirildi.

İki gün süren seminer sonrası katılımcılara katılım belgeleri verildi.

YEREL MEDYA ULUSAL BASININ AYNASIDIR

Her zaman söylüyoruz; yerel medya önemlidir. Yerel medya bir bakıma ülkenin ve ulusal medyanın bir aynasıdır. Bu arada yerel medya çalışanları da kendilerini sürekli güncellemesi gerekir. Çok okuması lazım. Dil bilgisi kurallarını bilmeyen haber yazamaz. Yorum yapamaz.

Rahmetli Uğur Mumcu’nu çok meşhur bir sözü vardır. Bu sözü paylaşarak yazımıza noktayı koyalım: “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz!”

Mutlu ve aydınlık yarınlara…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır