passo
9.9.1999

9.9.1999

Bu tarih aslında bir milat. Neye göre milat Emeklilikte Yaşa Takılanlar için bu tarihten bir gün öncesi olan 8 Eylül 1999 esas alınacak. Önce Genel bir bilgi vererek koşulları da paylaşalım. EYT yasa tasarısı Aralık ayında meclise gelecek. Yapılacak görüşmeler sonrası Ocak ayında başvurular alınır. Bu 1 milyon 500 bini aşkın kişinin aynı anda başvuru […]

Bu tarih aslında bir milat.

Neye göre milat Emeklilikte Yaşa Takılanlar için bu tarihten bir gün öncesi olan 8 Eylül 1999 esas alınacak.

Önce Genel bir bilgi vererek koşulları da paylaşalım. EYT yasa tasarısı Aralık ayında meclise gelecek. Yapılacak görüşmeler sonrası Ocak ayında başvurular alınır. Bu 1 milyon 500 bini aşkın kişinin aynı anda başvuru yapması demektir.

SGK bu başvuruları en erken 2-3 ay içinde tamamen bitirebilir.

Ve EYT yi dört gözle bekleyenler birikmiş maaşlarını Mart/Nisan ayında ancak kavuşur..

Şimdi detaylarına bakalım.

 EYT Şartları neler

Bağkur,Emekli Sandığı ve SSK olarak farklı olduğundan ayrı ayrı bakalım.                                        SSK: Normal emeklilik için 5000 prim günü ve kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamış olmak yeterli olacak. Bunun yanı sıra kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan sigortalılık süresini doldurmamış olmakla birlikte kadın 50, erkek 55 yaşını doldurmuş ve 5000 prim günü varsa bunlar da normal emekli olacak. Bu ikinci durum çalışmaya 1998-1999 yıllarında geç yaşta başlayan erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresini doldurmadan emekli olmasına imkân sağlayacak.                                                                                                                                              BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı: BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi çalışanların EYT’den normal emekli olabilmeleri için kadınlarda 7200, erkeklerde ise 9000 prim gününü tamamlamaları gerekecek. Bu koşulları tamamlamış olanlar EYT kapsamında diledikleri zaman emekli olabilecekler.                                                                                                                          Henüz tamamlamamış olanlar ise bu koşulları tamamladıklarında yararlanacaklar. Prim günü hesabında farklı statülerdeki çalışmalar birleştirilerek hesaplanacak.                                                         Prim günü 3600 ve daha fazla ama 5000 günden az olan SSK’lılar kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olmak şartıyla EYT kapsamında kısmı emekli olabilecekler.                                      Yine aynı şekilde, prim günü 5400’den fazla ama 9000 günden az olan BAĞ-KUR’lular kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını tamamlayarak EYT kapsamında emeklilik hakkından yararlanabilecek.                                     Emekli Sandığı’nda ise prim günü 3600’den fazla ama 9000 günden az olanlar, 60 yaşını doldurarak EYT kapsamında kısmi emekli aylığı bağlatabilecekler.

Bu saydıklarımızın tamamının 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı çalışmaya başlamış kişiler için olduğunun altını çizmek gerekir.

 

İki Çalışana bir emekli

Sonrasında ise bu şartları diğer ay ve yıllarda yerine getirenler peyderpey emekli olmaya hak kazanacaklar.

Bunun sayısında 4 milyonu bulduğunu ekleyelim.

Şu an için Türkiye’de 8 milyon 600 bin işçi, 2 milyon 700 bin Bağ-Kur ve 2 milyon 400 bin memur emeklisi var. Toplam emekli sayısı 13 milyon 740 bin. Her yıl 810 bin kişi emekli oluyordu. Hem EYT’li hem de normal emekli olanlara bakıldığında 2023 yılında yaklaşık 3 milyon kişi emekli olacak. Sonraki yılarda ise her yıl 2 milyona yakın daha emekli olacak. Son üç yılda 5 milyona emekli daha ilavesiyle emekli sayısı ülkemizde 20 milyonu buluyor.

Şu an en düşük emekli maaş 3 bin 500 TL. Önümüzdeki yıl gelecek zamlarla en az 5 bin olacak. Ortalamaya bakıldığında 6 bin/  6 bin 500 TL civarına çıkacak. Şu an ülkemizde 2 çalışan 1 emekliye denk geliyor.1980 li yıllarda 3 çalışana bir emekli düşüyordu.

Şimdi bu emeklilikte yaşa takılanlar ilave edildiğinde neredeyse bir emekli, bir çalışana denk gelecek

.Aslında 4 çalışana bir emekli olması gerekiyor. Ki hem çalışanların hem de emekli olduktan sonraki alınan ücretler yeterli, olabilsin.

 

Dünyadaki emekli yaşlarına bakalım.

Almanya’da çalışan kadın ve erkekler 66 ve 67 yaşında emekli olabiliyor.                                     İtalya’daki çalışanlar da 66 ve 67 yaşında emeklilik hakkı kazanıyor.

Rusya’da kadınlar 60, erkekler ise 65 yaşında çalışma hayatını tamamlayabiliyor                  Amerika’da sigortalı çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor. Ayrıca eksik maaş almayı kabul eden kişiler 62 yaşında da emekli aylığı almaya başlayabiliyor.                                         Kanada’daki emeklilik sistemi de Amerika ile benzerlik gösteriyor. Emekli olma yaşı 65 olan ülkede isteyen kişiler yüzde 30 eksik bir şekilde maaşlarını 60 yaşında almaya hak kazanabiliyor.    Çin’de emeklilik yaşı: Erkeklerin 60 yaşında emeklilik hakkı kazandığı ülkede memur kadınlar 55, mavi yakalı işçiler ise 50 yaşında emekli olabiliyor.                                                                     Japonya emeklilik yaşı: Emeklilik yaşının 65 olduğu Japonya’da şirketlere bu oranı kurumsal olarak 70 yaşına kadar uzatma noktasında imkân tanınıyor.

Emeklilik yaşı en düşük ülke ise Endonezya….

Endonezya’da erkekler ve kadınlar 58 yaşında emekli olabiliyor.

 

Sosyal Güvenlik Açığı 90 Milyar

 

Türkiye de Sosyal Güvenlik açığı 2022 de 90 milyarı bulacak.2023 de ise rakam 100 milyarı geçer.

Bu arada tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm yaşı artıyor.20 yıl önce 70/75 olan ölüm yaşı 80/85 e yaklaştı.

50 yaşında emekli olan bir kişiye 35 yıl maaş ödemesi ve sağlık hizmetlerinden faydalanması demektir.

Sonuçta

Ülkemizde çalışanda emekli de mutsuz Gençler ise işsiz ve umutsuz.

Sosyal güvenlik önemli bir konudur. Siyasi malzeme yapılamasına gelmez.

Çalışan ve emekliye yaşanabilir bir ücret vermek devletin görevidir.Fakat devletin en asli görevi piyasadaki hayat pahalılığını önüne geçmesidir.

Dün verdiğiniz 5 bin lira nasıl eriyip gitti ise yarın verilecek 9/10 bin lirada da güneşi gören kar gibi eriyip gider.

Hiçbir mazerete sığınmadan her ay artan enflasyonu durdurmak elzemdir.

Bu gidişatla önümüzdeki yıllarda emekliye maaş veremez duruma gelinebilir.

Bakın 2021 de Ağustos ayı itibarıyla, cari işlemler dengesi 3.112 milyon dolar açık vermiştir.

2022 yılı Ağustos ayı yıllık cari işlemler açığı ise 40,9 milyar dolar seviyesindedir

Çözüm üretim tasarruf ve adil gelir dağılımıdır.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır