passo
Adalet ve Cesaret

Adalet ve Cesaret

Cumartesi ve Pazar günü CHP de kurultay heyecanı var. Cumartesi günü Genel Başkanlık seçimi için delege sandığa gidecek. Pazar günü ise 60 kişilik Parti Meclisi belirlenecek CHP de. CHP’de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk […]

Cumartesi ve Pazar günü CHP de kurultay heyecanı var. Cumartesi günü Genel Başkanlık seçimi için delege sandığa gidecek. Pazar günü ise 60 kişilik Parti Meclisi belirlenecek CHP de. CHP’de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı. Delegenin yüzde 10 teklifini imza karşılığı bulamayan tüzük gereği aday olmayacağından dolayı bu yarış Kılıçdaroğlu ve İnce arasında olacak. Fakat daha öncede yazdığım gibi mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu büyük bir oy farkı ile tekrar genel başkan koltuğuna oturacak gibi. DİVAN BAŞKANI BÜYÜKERŞEN

Kurultayın Divan Başkanı büyük ihtimalle Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olacak.

Kurultayın ana teması ise ‘Adalet ve Cesaret’ olarak belirlendi. Kurultayın ikinci gününde, partinin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan Parti Meclisi (PM) üyeliği seçimleri yapılacak. Seçimlerde,yine “çarşaf liste” yöntemi kullanılması bekleniyor. CHP’de 60 kişiden oluşan PM’nin 8 üyesi, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan (BYKP) seçiliyor. Delegeler, Kılıçdaroğlu tarafından gösterilen adaylar arasından 8’ini seçerek PM’ye gönderiyor. Kalan 52 üye ise “çarşaf liste” yöntemi ile belirleniyor.

VARSA YOKSA PARTİ MECLİSİ

CHP kurultayında Parti Meclisine seçilmek 800 yakın aday çıkıyor. 60 kişilik PM için 800 aday olacak iş değil. Yani her 2 kişiden birisi aday. Bu arada 10 delegesi olan ilimizden Ertuğrul Yılmaz’ın İnce ekibinde PM aday olacağı. Ramazan Akgöz’ün ise bu konuda nabız yokladığını belirtelim. PM üyesi olan kişi CHP’nin politikasında söz sahibi oluyor. Belediye Başkanı adaylığı, Milletvekili adaylığında önü açılıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda çıkaracağı 60 kişilik listeye girebilmek öncelikli birinci yarış. Genel Başkan Kılıçdaroğlu elbette yakın kadrosunu kendisi seçmek istiyor. Çarşaf liste olan geçen kurultayda 25 isim listeyi delerek PM girdiğinin altını çizelim. Sonuçta Genel Başkanı şimdiden beli olan kurultay da asıl yarış PM olacak.

CHP OYLARI

Malum 1980 askeri faşist darbesinde diğer siyasi partiler gibi CHP de kapatılmıştı. CHP 9 Eylül 1992’de yapılan kurultay sonrası Genel Başkanlığa seçilen Deniz Baykal ile tekrar siyaset sahnesinde yerini aldı. CHP’de Hikmet Çetin ve Altan Öymen de genel başkanlık koltuğuna oturan isimler arasında Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay’da genel başkan oldu. Aralık 2010, Şubat 2012, ve Eylül 2014’te olağanüstü, 2012 ve 2016’da olağan kurultaylarda Kılıçdaroğlu, tekrar Genel Başkan seçilmişti. Şimdi CHP nin 1999-2007 dönemindeki aldığı oylara bakalım 1999 yılında CHP yüzde 11 ile 5. Parti oldu. CHP 1999 seçimlerinde yüzde 8.71 oy alabildi ve barajı geçemedi. 2002 seçimlerinde ise yüzde 19 2007 seçimlerinde yüzde 21 oy aldı. Dört seçim ortalamasına CHP oyu yüzde 15 olmuştu o dönemlerde.

KILIÇDAROĞLU İLE CHP

Kılıçdaroğlu Genel Başkan seçildikten sonra ise CHP 29 Mart’ta yerel seçimlerinde yüzde 37 oy aldı 12 Haziran 2011’de genel seçimlerde CHP’si 26 oy aldı. 2014’ün 30 Mart’ında yerelde yüzde 26,34’de kaldı. 7 Haziran 2015’te ise genel seçimlerinde CHP yüzde 25 oy aldı. Ortalama 4 seçim oy oranı yüzde 28 Bu arada diğer siyasi partilerle ittifakla 2010 referandum, 2014 cumhurbaşkanı seçimi Ve son olarak ta Anayasa değişimi için halk oylaması seçimleri de yapılmıştı.

YÜZDE 15 OY YÜZDE 28 OLDU

Bu sonuçlara baktığımızda ve günümüzdeki propaganda ve medya baskısını da göz önüne aldığımızda Kılıçdaroğlu seçimlerde sınıfta kaldı denilirse haksızlık etmiş oluruz. Çünkü siyasetçinin karnesi seçimlerde aldığı oylardır.Yüzde 15 olan oy ortalaması bugün yüzde 28 e gelmiştir.Tabii ki siyaset iktidar olmak yapılır ancak dünyadaki ve ülkemizdeki konjektörü de iyi algılamak lazım. CHP de Genel Başkan sorunu yoktur. CHP de örgüt sorunu vardır. Örgütlerdeki hizip, küçük hesaplar dar kadroculuk CHP nin oy artışına fren koymaktadır. Unutmayalım ki her dört seçmenden bir kişinin oy verdiği CHP nin bu kurultayda vereceği mesaj ve yol haritası ile yeni kadrosu merakla bekleniyor Çünkü 2019 yapılacak yerel seçim, TBMM ve cumhurbaşkanlığı seçimine bu kadrolar ile girilecektir. Kurultaydaki Adalet ve Cesaret teması da zaten bu işareti veriyor. Mutlu ve aydınlık yarınlara…

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır