Pazar günü sandığa giderek milletvekillerini belirleyeceğiz. Afyonkarahisar’da önceden 7 milletvekili vardı. Göç verilmesi ve nüfusun artmamasından dolayı son iki dönemdir Afyonkarahisar TBMM’de 5 vekil ile temsil ediliyor. Oy oranlarının milletvekillerine dağılımına baktığımızda 65-70 bin oy alana bir vekil düşüyor ki bu ülke ortalamasını yakın bir oydur. Bazı illerde bir vekil adına 100 bin oy gerekli […]
Pazar günü sandığa giderek milletvekillerini belirleyeceğiz. Afyonkarahisar’da önceden 7 milletvekili vardı. Göç verilmesi ve nüfusun artmamasından dolayı son iki dönemdir Afyonkarahisar TBMM’de 5 vekil ile temsil ediliyor.
Oy oranlarının milletvekillerine dağılımına baktığımızda 65-70 bin oy alana bir vekil düşüyor ki bu ülke ortalamasını yakın bir oydur.
Bazı illerde bir vekil adına 100 bin oy gerekli iken küçük illerde 30-35 bin oy ile bir vekil çıkarılması söz konusu. İşte bu nedenle Afyonkarahisar ortalaması normal.
İLÇELERDEKİ SEÇMEN SAYILARI
Önce il ve ilçelerdeki seçmen sayısını verelim:
Afyonkarahisar genelinde kayıtlı seçmen sayısı 491 bin (küsuratlar dikkate alınmadı). İlçelere dağılıma baktığımızda:
Merkez İlçe: 177 bin, Sandıklı 41 bin, Dinar 34 bin, Bolvadin 31 bin, Sinanpaşa 30
bin, Emirdağ 29 bin, Şuhut 27 bin, Çay 24 bin, İhsaniye 20 bin, İscehisar 15 bin, Sultandağı 13 bin, Başmakçı 8 bin, Çobanlar 8 bin, Dazkırı 8 bin, Hocalar 7 bin, Bayat 5 bin, Evciler 5 bin ve Kızılören 2 bin.
SEÇİM SONUCUNU KARARSIZLAR BELİRLEYECEK
Peki, Afyon da seçim nasıl sonuçlanır?
Önce şunu net belirtmek lazım, hala kararsız seçmen sayısı seçime iki gün kalmasına rağmen yüzde 10 civarında.
Ülke geneli ve Afyonkarahisar’da bu kararsız seçmenlerin tavrı seçim sonuçlarını önemli ölçüde etkileyecek.
Yine de mevcut duruma göre bir analiz yapacak olursak;
Ülke genelinde AKP’nin aldığı oy oranına yüzde 6-7 fazlası ile Afyonkarahisar’a yansıyor. CHP ülke genelinde aldığı oyun yüzde 9-10 eksiğini alıyor.
Afyon’da. MHP ise ülke genelinde aldığı oy oranına yüzde 10-11 ilave ediyor.
Yine Saadet ve BBP ittifakı Afyon da önemli ölçüde oy ağırlığına sahip.
HDP ye ilimizden az da olsa oy çıkıyor.
GEÇERLİ OY 420-425 BİN ARASINDA OLABİLİR
Bu açıklamaları rakama döktüğümüzde; kayıtlı seçmenlerin yüzde 14’ü sandığa gitmez ve yüzde 1 hatalı ve geçersiz oy çıkarsa geçerli oy 420-425 bin arasında olabilir.
Burada karasız seçmen ve mevcut partilere oy vermemek adına sandığa gitmeyen seçmen sayısı çok önemlidir. Bir başka dikkate alınacak durum meclis dışındaki partilere gidecek oy sayısıdır.
Daha anlaşılır dille anlatacak olursak:
İlimizde sandığa gitmeyen, geçersiz oy kullanan ve sandığa gitmesine rağmen ilk 3 partiye oy vermeyen sayı 70 bin olması halinde vekil dağılımı başka, 90 bin olması halinde başka olur.
ÜÇ ADAY KESİN, ÜÇ ADAY KAPIDA
Önce 2 aydır alanlarda gece gündüz, yağmur çamur demeden seçmene kendilerini ve partilerini, projelerini anlatmaya çalışan 20 den fazla adayı emeklerinden dolayı tebrik ediyorum. Her adayın gönlünde bir aslan yatar. Ancak Afyon’da sadece 5 vekil olacak. Bu nedenle ilimiz adına Halil Ürün, Ali Özkaya ve Mehmet Parsak önümüzdeki dönem TBMM göreceğimiz kesin. Remziye Sıvacı, Aziz Aslan ve Burcu Kayıkçı ise Meclis kapısında. İki bin üç bin fark ile bu üç isimden 2’si meclise gidecek gibi.
HAYDİ SANDIK BAŞINA
Son söz şimdi seçmende;
Ülkenin geleceğine bir katkı koymak istiyorsak mutlaka ama mutlaka sandığa gidilmesi lazım.
Ayrıca sandık başına giden seçmen kurumsal yapıyı ön plana alması gerekir. Malum kişiler gelip geçicidir.Asıl olan kurumdur.Partidir.
Öyleyse haydi sandık başına…
Seçimlerin ülke ve ilimiz adına hayırlar getirmesini umuyorum.
Kazasız belasız bir seçim olsun…
Mutlu ve aydınlık yarınlara..