passo
Akar: “Sansür kalkmadı, katmerleşti”

Akar: “Sansür kalkmadı, katmerleşti”

24 Temmuz Türk basınından sansürün kaldırılışının 105. yılı münasebetiyle açıklama yapan Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı İsmail Akar,  ‘Sansür günümüzde kaldırılmaktan öte katmerleşti’ dedi. Basın özgürlüğünden söz edilebilmesi, demokrasimizin sağlıklı işleyebilmesi ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerince yaşanabilmesinin basının önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olduğunu açıklayan AGC 2. Başkanı Akar ‘Günümüzde 67 gazeteci hapiste, yüzlerce gazeteci hakkında dava açılmış, […]

24 Temmuz Türk basınından sansürün kaldırılışının 105. yılı münasebetiyle açıklama yapan Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı İsmail Akar,  ‘Sansür günümüzde kaldırılmaktan öte katmerleşti’ dedi.

Basın özgürlüğünden söz edilebilmesi, demokrasimizin sağlıklı işleyebilmesi ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerince yaşanabilmesinin basının önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkün olduğunu açıklayan AGC 2. Başkanı Akar ‘Günümüzde 67 gazeteci hapiste, yüzlerce gazeteci hakkında dava açılmış, korkutulup sindirilmeye çalışılıyor. Gün geçtikçe işsiz gazeteci sayısı artıyor. İşine devam eden gazeteciler ise aylarca maaş alamıyor. Emeklerinin karşılığını almadan çalışmaya devam ediyor. Çünkü gelecek kaygısı taşıyor. Güvencede değiller’ dedi.

Anadolu coğrafyasında sansür hep oldu ve olmaya devam ediyor diyen Akar, ‘Çünkü, sansür ile demokrasi arasında doğrudan bir bağ vardır. Demokrasi yoksa sansür vardır. Veya tersi de doğrudur. Demokrasi varsa, basın özgürlüğü de vardır ve sansürden söz edilemez. Sansür, zaman zaman azalıp zaman zaman çoğalsa da, biçimleri farklı olsa da geleneksel devlet politikası olarak hep uygulandı. Sansürcü yönetim basın özgürlüğünün, düşünce ve ifade özgürlüğünün karşısında oldu. Kimi zaman düzen muhalifi gazeteci ve yazarlar hapse atıldı. Kimi zaman, sokak infazlarıyla gazeteci ve yazarlar öldürüldü. Kimi zaman, yazdıkları yazılar nedeniyle gazeteci ve yazarlar işlerinden oldular. İşte bu saydıklarımız bugünde açık ve seçik olarak ülkemizde yaşanmaktadır. Yazılı görsel ve işitsel medya çalışanlarının üzerinde sansür Demokles’in kılıcı gibi hep dolanmaktadır. Sansür kaldırılmamış, günümüzde katmerleşerek artmıştır. Bu nedenle daha fazla demokrasi ve daha fazla basın özgürlüğü diyoruz. Böylesi bir günde bayram yapmak yerine sorunlarımıza sahip çıkmak ve sıkıntılarımızı kamuoyu ile paylaşmayı makbul buluyoruz. Basın halkın gözü kulağı ve sesi olmadan, milletin müşterek sesi olmadan basın bayramı kutlamak günü savuşturmak öte bir anlam taşımıyor’ dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır