Geçen Pazar günü seçmenler sandığa gitti. Yüzde 51,7 oranla 21 milyondan fazla oy alan Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Yorgan gitti kavga bitti sözünde olduğu gibi seçim bitti. Fakat siyasi partilerde bu seçimin değerlendirilmesi sürüyor. AKP’de yeni başbakan ve genel başkan kim olacak sorularına yanıt aranıyor. Malum AKP 27 Ağustos tarihinde olağanüstü kongre […]
Geçen Pazar günü seçmenler sandığa gitti. Yüzde 51,7 oranla 21 milyondan fazla oy alan Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizin 12. Cumhurbaşkanı oldu.
Yorgan gitti kavga bitti sözünde olduğu gibi seçim bitti. Fakat siyasi partilerde bu seçimin değerlendirilmesi sürüyor.
AKP’de yeni başbakan ve genel başkan kim olacak sorularına yanıt aranıyor. Malum AKP 27 Ağustos tarihinde olağanüstü kongre kararı aldı. Yeni Başkabakanı, kongrede, Erdoğan işaret edecek ve delegeler buna göre oylarını kullanacak. Mevcut cumhurbaşkanı Gül, Haziran 2015 tarihine kadar AKP’ye geri dönerse potansiyel genel başkan ve başbakan adayı olarak kalacak.
AKP KONGRESİNDEN ARINÇ ÇIKABİLİR
Bu kongreden başbakan olarak çıkacak iki isim var. Bunlar Bülent Arınç ve Ahmet Davutoğlu. Arınç bana göre bir adım daha önde. Neden?
Siyasi partilerde geçiş dönemleri sancılıdır. Bu geçiş dönemlerinde az hasarla kurtulmak lazım. Bu nedenle partiye hakim olacak bir isim olması. Gençler ve yaşlılar arasında bir denge olması, hepsinden önemlisi AKP’nin Erdoğan ve Gül’den sonra en ağır ismi olması Arınç’ı öne çıkarıyor.
Davutoğlu’nu AKP içindeki yenlikçiler istiyor. Efkan Ala ve Yalçın Akdoğan gibi. Fakat özellikle dış siyasetteki başarısızlık Davutoğlu’un notunu düşürüyor.
MUHALEFETİN MUHALİFLERİ BAŞARISIZ OLACAK
CHP ve MHP’ye gelince… Bu iki siyasi partide kongre beklentisi olanların hevesleri kursaklarında kalacak. CHP’de 2-3 cılız çıkış sonrası bu tartışmalar sona erer. MHP zaten tartışmaya dahi giremiyor.
İHSANOĞLU’NA MHP’LİLER SICAK BAKMADI
Bu seçimlerde siyasi partilerdeki oy kaymaları nasıl oldu?
Seçim gecesi Kanal 3’ün seçim programında düşüncemi paylaşmaya çalıştım. İnsanoğlu’na MHP’lilerin sıcak bakmadığını, bu nedenle MHP’li seçmenin sandığa gitmediğini, gidenlerin ise bir kısmının Erdoğan’a oy verdiğini söyledim. Azımsanmayacak orandaki CHP’lilerin ise sandığa gitmediklerini yorumladım. Bunun dayanağı ise Afyonkarahisar’ın MHP’li belediye ve il genel meclisi üyelerinin olduğu ilçelerden gelen seçim sonuçlarıydı.
MHP’LİLER DIŞINDA SEÇMENLER PARTİLERİNE SADIK
Bir araştırma şirketi oy kaymalarını açıkladı. Şirket verileri şöyle yorumluyor:
MHP dışında, seçmenler partilerinin desteklediği adaylara sadık kalmışlar. Yerel seçimlerde AKP, CHP veya HDP ya da BDP’ye oy verip de cumhurbaşkanlığı seçiminde partilerinin desteklemediği bir adaya oy veren seçmenler yok denecek kadar az. İstisna MHP.
MHP VE CHP’Lİ SEÇMEN SANDIĞA GİTMEDİ
Yerel seçimlerde MHP’ye oy veren seçmenlerin sadece yüzde 56′sı İhsanoğlu’na oy vermiş. Yüzde 28′i ise Erdoğan’ı tercih etmiş.
MHP ve CHP seçmenleri arasında sandığa gitmeyenlerin oranı AKP’ye göre daha fazla.
AKP seçmeninin yüzde 10′u CHP seçmeninin yüzde 14′ü MHP seçmeninin yüzde 16′sı BDP ve HDP seçmeninin sırasıyla yüzde 1′i ve yüzde 3′ü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmamış.
CHP ve MHP seçmenlerinin katılım oranı AKP seçmeni kadar yüksek olsaydı, seçim ikinci tura kalabilirdi. Ama İhsanoğlu’nun CHP seçmeninin yüzde 85′inin oyunu aldığını unutmayın. Bir kırılmadan ya da bölünmeden söz etmek iddialı bir yorum olur.
MHP HEM GÜL’Ü HEM DE ERDOĞAN’I KÖŞK’E TAŞIDI
Sözün özü… Genel seçim öncesi bir ön seçim gibi algılanan cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP’nin önermesi, Kılıçdaroğlu’nun açıklaması ile yola çıkan İnsanoğlu formülü tutmamıştır. Bundan önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde, TBMM’ye girip, meclis üye sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367’i sağlayarak Abdullah Gül’e köşk kapılarını açan MHP bu kez de oy vererek veya sandığa gitmeyerek Erdoğan’a köşk yolunu açıverdi.
Gerisi laf-ı güzaftır.