Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan konuk olarak katıldı. Doğan programda akıllı lenslerle ilgili değerlendirmede bulundu. “Akıllı lens denilen trifokal lensler, ileri yaşta, 50 yaş ve üzeri katarakt oluşan, yani kendi göz merceği bozulan hastalara yapılan ameliyatta hastanın eritilerek […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan konuk olarak katıldı. Doğan programda akıllı lenslerle ilgili değerlendirmede bulundu.
“Akıllı lens denilen trifokal lensler, ileri yaşta, 50 yaş ve üzeri katarakt oluşan, yani kendi göz merceği bozulan hastalara yapılan ameliyatta hastanın eritilerek alınan kendi bozuk merceği yerine konulan bir mercek türüdür” diyen Doğan, “Üç odaklı bu mercekler sayesinde katarakt ameliyatı olan hastalar, yakın orta ve uzakta gözlük ihtiyacı duymamaktadırlar. İstisnai bir durum olarak da 40-50 yaş sonrası hastalara, katarakt oluşumu öncesi yakın görmenin bozulup yakın gözlüğüne ihtiyaç ortaya çıktığında, katarakt ameliyatı yapılarak bu tür lensler takılabilmektedir” diye konuştu.
“Kalan ömrünüzde görmeniz bu ameliyata bağlıdır”
İnsan gözünün eğer uzakta bozuk değilse, yani miyop değilse 45-50 yaş sonrası yakını görmeyi kaybettiğini söyleyen Doğan, “İnsan yapısı güncel hiçbir yöntem ve ameliyat bize gençliğimizdeki yakın görme kalitesini, uzak görmeyi bozmadan sağlayamaz. Akıllı lensler, yakını gözlüksüz gösterseler de uzak görmede kontrast kaybı ve gece görmede ışılar da dağılma gibi problemler ortaya çıkarabilmektedirler. Uygun gözlere, doğru ölçümlerle tecrübeli ve etik kuralara dikkat eden hekimler tarafından uygulandıklarında, hastaları çok mutlu ederken, ticari kaygılarla uygun olmayan gözlere ve erken yaşta uygulandıklarında, ciddi görme sorunlarına yol açabilmektedirler. Bu tür bir cerrahiye karar verecek olan hastalara önerim, akıllı lens diye reklam ve kampanya yapan merkezlerden çok, konuya tıbbi etiğe uygun şekilde yaklaşan, ticari çıkarlarından çok, hasta yararını düşünerek karar veren, akademik geçmişi olan uzmanlara danışmalarıdır. Unutmayın ki kalan ömrünüzde görmeniz bu ameliyata bağlıdır ve bu ameliyatların geri dönüşü yoktur” şeklinde değerlendirmede bulundu.