passo
“Anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanına verilen yetkiler yetersiz”

“Anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanına verilen yetkiler yetersiz”

Gün FM’de yayınlanan Gündem programına AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayında konuşan Yıldırım anayasa değişikliği konusunda değerlendirmelerde bulundu. “Yapılacak anayasa değişikliği gerçekleşse bile Cumhurbaşkanına verilen yetkiler yetersiz ve eksiktir” diyen Yıldırım, “Bizim seçilecek Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı kadar yetkisi asla […]

Gün FM’de yayınlanan Gündem programına AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayında konuşan Yıldırım anayasa değişikliği konusunda değerlendirmelerde bulundu.
“Yapılacak anayasa değişikliği gerçekleşse bile Cumhurbaşkanına verilen yetkiler yetersiz ve eksiktir” diyen Yıldırım, “Bizim seçilecek Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı kadar yetkisi asla olmayacaktır. Örneğin ABD Başkanı’nın uluslar arası anlaşmaların tek imzayla iptal yetkisi bizim Cumhurbaşkanımıza verilmemiştir. ABD Başkanında olan kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi(Başkanlık emri) bizim Cumhurbaşkanımızda hiç yoktur. Ancak kanun altında tüzüğe benzer kararname çıkaracaktır. Bu kararname kanunlara aykırı olamayacaktır. TBMM’den çıkan kanunlar geri gönderme yetkisi varsa da TBMM salt çoğunlukla geri gönderdiğinde Cumhurbaşkanı imzalamak zorundadır. Oysa Amerikan sisteminde bu oran 3/2’dir. Yani başkan lehindedir. Bizdeki yeni sistemde güç ve denge TBMM lehinedir” şeklinde konuştu.
“Yeni sistemde hükümet kurulamama sıkıntısı asla olmayacaktır”
“Yeni sistemde başarısız olan yönetim bürokratlarıyla birlikte gidecektir. Bunun için de bürokratlar gitmemek için daha başarılı çalışmak zorunda kalacaklardır” görüşünü dillendiren Yıldırım, “Krallıklarla parlamenter sistem uyumlu olduğu halde Cumhurbaşkanlığı sistemiyle uyumlu değildir. Cumhurbaşkanlığı sistemi getirilen yerde asla krallık, padişahlık geri getirilemez. Yeni sistemde halk Cumhurbaşkanını direkt kendisi seçeceğinden halkın istemediği kombinasyonlarla hükümetlerin kurulmasının önüne geçilecektir. Yeni sistemde zaten işleri yoğun olan bakanlar milletvekili olamayacağından bakanlık işlerine yoğunlaşacak, halkın istediği kanunlar TBMM’den daha kolaylıkla çıkacaktır. Böylece TBMM daha verimli çalışacaktır. Yeni sistemde Başbakan olmayacağından eski sistemde olan Başbakan-Cumhurbaşkanı çekişmeleri asla yaşanmayacaktır. Yeni sistemde hükümet kurulamama sıkıntısı asla olmayacaktır. Tarihte görülen TBMM üzerine çeşitli baskılarla milletin istemediği hükümetler kurulamayacaktır” diye değerlendirmede bulundu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır