passo
“Aşırı terleme hastaların hayatını olumsuz etkiliyor”

“Aşırı terleme hastaların hayatını olumsuz etkiliyor”

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar’ın hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürhan Öz konuk olarak katıldı. Programda aşırı terleme hastalığı konuşuldu. “Aşırı terleme kişinin […]

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar’ın hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürhan Öz konuk olarak katıldı.

Programda aşırı terleme hastalığı konuşuldu.

“Aşırı terleme kişinin sosyal hayatını bozacak kadar ilerleyebilir”

Terlemenin vücudun ısı dengesini korumak için kullandığı bir mekanizma olduğunu kaydeden Öz, “Aşırı terleme kişinin sosyal hayatını bozacak kadar ilerleyebilir. Aşırı terleme sonucu oluşan kötü koku kişinin sosyal hayatını ve psikolojisini etkiler. Hastalarımızı bu rahatsızlıktan kurtarmak için tedavi uyguluyoruz. Özellikle koltuk altı ve ayaklarda aşırı terlemeyle kötü bir koku ortaya çıkıyor. Bu durum da hastaların hayatlarını olumsuz etkiliyor. Aşırı depresyona kadar ilerleyen durumlara da yol açabiliyor” diye konuştu.

“Aşırı terleme yüzde 30–35 oranında genetiktir”

Aşırı terlemenin yüzde 30–35 oranında genetik faktörle de bağlantılı olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gürhan Öz, “Bu hastaların ailelerinde de aşırı terleme vardır. El, ayak ve koltuk altlarında bölgesel olarak aşırı terleme olan hastaları ayırt etmeliyiz. Tüm vücudu aşırı terleyen hastalarda genellikle altta yatan bir enfeksiyon veya sistemik rahatsızlıklar olabilir. Ya da aşırı kilolu olan hastalar daha fazla terleyebilirler. Aşırı terleme hastalığından kastedilen grup altta yatan bir başka hastalık olmadan koltuk altı, el ve ayaklarında aşırı terlemesi olan hastalardır” dedi.

“Önce Dâhiliye hekimine müracaat edilmeli”

Bölgesel olarak aşırı terlemesi olan hastaların altta yatan başka bir neden olup olmadığını anlamak için öncelikli olarak Dâhiliye hekimine başvurmaları gerektiğini kaydeden Öz, “Bir hastalık saptanmamışsa ya Göğüs Cerrahi bölümüne ya da Cildiye bölümüne müracaat edebilirler” diye bilgi verdi.

Program sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar konuklarıyla görüşerek program dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Sağlık Olsun

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır