passo
ASRIN FELAKETİ

ASRIN FELAKETİ

6 Şubat pazartesi günü saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde ve saat 13.24’te ise merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde iki deprem Türkiye’yi yüzyılın felaketiyle karşı karşıya bıraktı.    Afyonkarahisar Tek Yürek Oldu Depremler Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya’da bugünkü verilere göre 31 […]

6 Şubat pazartesi günü saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde ve saat 13.24’te ise merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde iki deprem Türkiye’yi yüzyılın felaketiyle karşı karşıya bıraktı.

 

 Afyonkarahisar Tek Yürek Oldu

Depremler Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya’da bugünkü verilere göre 31 bini aşkın insanımız yaşamını yitirdi. Enkaz çalışmalarının devam ettiği bölgede depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 70 bini bulmasından korkuluyor.

O felaket gününden itibaren bölgeye yurdumuzdan ve dünyadan akın akın yardım ekipleri, kurtarma ekipleri geldi. Onlarca insan enkazdan mucize eseri çıkarıldı. Çıkarılmaya da devam ediyor.

Afyonkarahisar da Başta Valililik ve Belediyeler olmak üzere çok sayıda STK’lar büyük acıyı paylaşmak adına destek oldu..İlimizden 200 e yakın tır deprem bölgesinde gıda ve giyecek yarımı yaptı.

İş makinaları deprem bölgesine akın etti.

 

Gazeteciler Görevini Yaptı

Bu depremin en önemli kahramanları gazetecilerdi.

Yazılı görsel, işitsel ve dijital medya emekçileri kar yağmur çamur soğuk demeden felaket bölgesine gece gündüz yayın yaparak haberciliğin önemini gösterdi.

Yapılanları anlattı. Eksikleri paylaştı. Toplumu germeden. insanları ötekileştirmeden paylaştı haberlerini gazeteciler.

Asıl kahraman ise halkımızdır…

Bu millet öylesine bir millet ki açılan yardım kampanyalarına akın etti.Maddi ve manevi yardımlarına devam ediyor.Elindeki avucundaki paylaşmasını bildi.Bir çok kişi de deprem bölgesine giderek karınca kararınca destek olmaya devam ediyor.Aşevi kuruyor.Gıda paketi dağıtıyor.

Çok sayıda vatandaş evlerini açtı depremzedelere acıyı kendi içinde hissetti.

Burada AHBAP ve ekibi ile ekibin başındaki Haluk Levent’i kutlamak lazım.1 milyar 500 bin liraya yakın maddi destek sağladıktan sonra çadır ve konteyner kentleri kurmaya başladılar.

 

   Üniversiteler açılmalıdır

Asrınfelaketi sonrası ilköğretim 20 Şubat’a kadar eğitim ve öğretime ara verdi.Ancak üniversiteler dönemi kapattı.Gerekçe ise KYK da ki öğrencilerin boşaltacağı yurtlara depremzedeleri yerleştirmek.

Bu uygulama eğitime darbe vurur.. Çünkü 2 yıla yakın COVİD-19 salgını sebebiyle  uzaktan eğitim gören Yüksek Öğretim öğrencileri bir dönem daha uzaktan eğitime mecbur bırakılıyor.4 yıllık fakültede okuyan bir öğrenci sadece 1.5 sene yüz yüze eğitim almış olacak. Bu başarı getirmez.Özellikle Fen bilimlerinde okuyan teori dersleri dışında pratik göreceli uygulamaları görmek zorunda olan öğrenciler sonrasındaki meslek hayatlarında başarılı olmaz.

Unutmayalım ki okul sadece öğrenme yeri değil aynı zamanda sosyal ve duygusal ihtiyaçları giderme yeridir Öğrencilerin arkadaşa, öğretmene, danışmana ihtiyacı var.

Öte yandan koğuş misali olan yurtlarda kalan depremzede rahat edemez. Biliriz ki yaşam yeme içme ve yatmadan ibaret değildir.

 

  Deprem Maliyeti ne kadar ?

Bu sorunun cevabını bulmak adına bir raporu paylaşmak isterim. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) “2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu” başlıklı raporunda 1999 yılında yaşanan Marmara depreminin verileri esas alınarak can kaybı ve mali hasara yönelik öngörüler hazırlandı.

Raporda Marmara Depreminde can kaybı 18 bin 373 kişi, mali hasar 1999 dolar kuruyla 17,1 milyar dolar hesap edilirken Marmara depremi verilerinin kullanıldığı metodoloji ile Kahramanmaraş depremlerinin 72 bin can kaybı ve 84  milyar dolar mali hasara neden olacağı öngörüldü. Öngörülen bu mali hasarın 70,75 milyar dolarının konut zararı, 10,4 milyar dolarının milli gelir kaybı ve 2,91 milyar dolarının işgünü kaybı olacağı tahmin edildi.

Raporda mevcut şartlar altında bütçe açığının 1 trilyon TL’nin üzerine çıkması bekleniyor

 

 Ve seçim

Asrın felaketi sonrası 14 Mayıs ta yapılacağı açıklanan seçimlerin ertelenmesi gündeme geldi. Malum seçimlerin cumhurbaşkanı tarafından ertelenmesi savaş hali olması durumunda oluyor. Bu yüzden iktidar önce bir seçim kararı alınacak. Sonra YSK, dört ilde tamamen altı ilde ise kısmen seçim sürecini yürütmesinin fiilen imkansız hale geldiğini bildirecek ve seçimler altı ay veya bir yıl ertelenebilir.

Deprem bölgesinde yaşanan olumsuzluklar ,müteahhitler, o binalara izin veren kurum ve kuruluşlar,insanlıktan çıkmış yağma yapmaya çalışanlar ve diğer konuları başka bir yazımıza bırakıyoruz.

Gün birlik ve beraberlik ve birleşme günüdür. Depremde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Kalanlara acil şifalar temenni ediyorum.

Allah böylesi felaket ve acılardan milletimizi korusun.

 

İyi ki varsınız

Depremden bir hafta önce annem Hesna Akar yaşamını yitirdi. Bu zorlu süreçte bizzat cenazeye katılan, sonrasında ev ve işyerimize gelerek taziyelerine ileten.Telefon ve sosyal medya yanı sıra televizyon,radyo ve gazetelerin yansıra ,internet sitelerinde acımızı paylaşan  tüm dostlara şükranlarımı sunuyorum.

Allah hepinizden razı olsun.Sağlıcakla kalınız…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır