passo
Bayrakları asalım

Bayrakları asalım

“Fotoğrafın çekildiği gün okuldaydım. İkinci sınıftaydım. Atatürk okulumuza geldi. 1922 senesiydi. Yengem ve dayılarım benim için şapka yaptırmışlardı. Atatürk geldiğinde o şapkayı takmıştım. Öğretmenlerim Atatürk’e götürmem için bir buket çiçek verdi, yanına gittim, korkuyla çiçekleri takdim ettim. Ama nasıl titriyordum… ‘Otur bakayım’ dedi. Kucağına aldı. Titriyorum… Hemen titreyen elimi, elinin üstüne koydu. -‘Titreme küçük kız, […]

“Fotoğrafın çekildiği gün okuldaydım. İkinci sınıftaydım. Atatürk okulumuza geldi. 1922 senesiydi. Yengem ve dayılarım benim için şapka yaptırmışlardı. Atatürk geldiğinde o şapkayı takmıştım. Öğretmenlerim Atatürk’e götürmem için bir buket çiçek verdi, yanına gittim, korkuyla çiçekleri takdim ettim. Ama nasıl titriyordum… ‘Otur bakayım’ dedi. Kucağına aldı. Titriyorum… Hemen titreyen elimi, elinin üstüne koydu.
-‘Titreme küçük kız, titreme’ dedi.
Bana kimin kızı olduğumu sordu.
– ‘Aferin, ilk şapka giyen sen oldun. Arkadaşlarını, çocukları, okulunu seviyor musun?’ diye sordu.
-‘Çok seviyorum Paşam’ dedim.
Atatürk de ‘O halde her sene dünyanın her yerinden çocukları davet edeceğim, onlarla birlikte oynayın, kaynaşın’ dedi. 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın oluşumunda benim Atatürk ile olan bu diyalogumun da payı olmasının sevinç ve gururunu yaşıyorum.
Atatürk öyle bir adamdı ki gözlerine bakamazdınız.
Harika bir adamdı.
Dünyaya bir daha gelmez; yazık ki biz kıymetini bilemedik, yazık ki.”
Bu olayı yaşayan Nuriye İdil di.
İdil 104 yaşında yaşamını yitirdi.

Nutuk’u yasaklama gücü nerden nasıl alınır ?
Dünyada çocuklarına bayram armağan tek lider olan Mustafa Kemal Atatürk’ün ne kadar öngörülü olduğunu daha iyi anlıyoruz.
Çocuklara 23 Nisan armağan ediyor. Gençlere 19 Mayıs’ı bayram ilan ediyor.
Çocuk ve gençlere verilen önemin bundan iyi göstergesi olur mu ?
Günümüzde sözüm ona eğitimci hem de bir İlçe Mili Eğitim Müdürü çıkıyor Atatürk’ün en büyük eseri olan Nutuk’un okullarına girmesini yasaklıyor:Salak sulak gerekçeler öne sürerek.
Kendisinde o gücü buluyor.
Bu ve bunun gibiler Mustafa Kemal Atatürk’ü ne zaman anlayacaklar.
O ve onun gibiler unutmasın ki okumaları tahsil görmeleri Atatürk sayesindedir.
Müdürlük yaptığı o okul varlığı da Atatürk sayesindedir.
Şimdi düşünün ki o ve o kafadaki zihniyetin yetiştireceği çocuklar ve gençlerin hali nice olur. Ve vay haline diyerek kapatalım konuyu…

101 Yıl önce bugün

Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir şiarı ile 23 Nisan 1920 Cuma günüydü. Hacıbayram’da kılınan cuma namazından sonra Meclis’e doğru yüründü ve Büyük Millet Meclisi açıldı. Meclisin sıraları çevredeki okullardan getirilmişti. Meclis’in ilk zabitleri ise Mahir İz, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ve Vehbi Koç.

Bu Meclis’te muhalif ve muvafık görüşlüler de bir tek amaç etrafında toplanmışlardı. “saltanat ve makam-ı hilafetin düşman nüfuzundan ve esaretinden kurtarılması ve milletin istiklalinin sağlanması” söyleniyordu.

İşte bu yüzden Mustafa Kemal 1919’da müfettiş paşa olarak Anadolu’ya geçti.
23 Nisan’da milli irade tecelli etmiş ve Kurtuluş Savaşı’nı yöneten Gazi Meclis oluşmuştur. Bu son derece önemlidir. O günün şartlarında tahta sıralarda çalışan, hanlarda yatan ilk dönem vekillerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Bu isimler çok zor şartlar içerisinde görev yapmışlardır. Dünya tarihinde bunun bir örneği yoktur.
Dünyada İstiklal savaşı yürüten meclis yoktur. Bu sadece gazi meclisimize has bir durumdur. Bu yüzden TBMM dünya tarihinin gelmiş geçmiş en şanlı, en kahraman meclisidir. Meclisimiz ülkesini kurmuş, bağımsızlığını kazanmış ve Cumhuriyetini ilan etmiştir.

1923’te Türkiye’yi Lozan barışında istediklerini elde ettikten sonra 29 Ekim Cumhuriyet ilan edildi. Dönemin küresel güçlerinin paylaşmayı düşündükleri bir imparatorluktan doğacak olan yeni Türk devletinin müjdesi bundan 101 yıl önce atılmış oldu.

Afyon’un ilk vekilleri

Demokrasinin temellerinin atıldığı ve ulusumuzun bağımsız yaşama iradesinin tüm dünyaya ilan edildiği 23 Nisan 1920 ülkemiz için dönüm noktası bir tarihtir. Ulu Önderin 19 Mayıs 1919’da kurtuluş mücadelesini başlatmasının ardından ilk meclis seçimlerle açılmıştır. Burada seçimlerle açılması son derece önemlidir. Atatürk, ilk meclise illerden şu isimler vekil olarak gelsin dedi zannediliyor. Oysa tüm illerde ileri gelenler bir araya gelip, Ankara’da kurulacak olan Meclis’te ilimizi kimler temsil edebilir diye isimler tespit ederek seçim yapmışlardır.
Dönemin Milletvekilleri:
Ali Çetinkaya (Asker),Halil Hilmi Bozca (Hukuk),Hulusi Kutluoğlu İsmail Şükrü Çelikalay(Din adamı)Mehmet Şükrü Koç (Hukuk),Mustafa Hulusi Çolguner (Müftü) Ahmet Nebil Yurteri (Din adamı) ve Ömer Lütfi Ergeşö (Asker)
İlk Afyonkarahisar Milletvekillerine baktığımızda Hukukçu –Asker ve Din adamı olduğunu görüyoruz. İlk milletvekillerinin siyasi partisi yoktu.
Egemenlik Kayıtsız şartsız milletindir. Bazı dönemler sekteye uğrasa da bazıları kabul etmekte zorlansa da bu böyledir ve böyle olmaya devam edecektir.
Hepimize Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.
Ev ve işyerlerimize bayraklarımızı asalım.

Mutlu ve aydınlık yarınlara

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır