passo
“Bayramlar, ortak değerlerin yıldönümleridir”

“Bayramlar, ortak değerlerin yıldönümleridir”

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar. Bu hafta Basın Odası’nda Kurban Bayramı dolayısıyla bayramların hayatımızdaki yeri ve önemi konuşuldu. “Bayramlar birlik ve beraberliğin taçlandığı günlerdir” Bayramların dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı ve kardeşçe kucaklaştığı günler olduğunu […]

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu.

Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar.

Bu hafta Basın Odası’nda Kurban Bayramı dolayısıyla bayramların hayatımızdaki yeri ve önemi konuşuldu.

“Bayramlar birlik ve beraberliğin taçlandığı günlerdir”

Bayramların dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı ve kardeşçe kucaklaştığı günler olduğunu kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Bayramlar birlik ve beraberliğin taçlandığı günlerdir. Büyüklerin, akrabaların, komşuların ziyaret edildiği, çocukların sevindirildiği gönül alma günleridir. Kurban Bayramı yardımlaşmanın da doruğa çıktığı bir bayramdır. Kurban kesenlerin, kestikleri kurbanların etlerini ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaları bu bayramda dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatır. Kurban Bayramı dolayısıyla 9 günlük bir tatil var. Yollar oldukça kalabalık. Her bayram trafik kazalarında pek çok vatandaşımızı kaybediyoruz. Tüm sürücüleri dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları yönünde uyarmak istiyorum. Aşırı hızın felaket getirdiğini unutmayalım. Herkese kazasız, belasız bir bayram diliyorum. En önemlisi de büyüklerimizi bu bayramda mutlaka ziyaret edelim. Onların değerlerini hayattayken bilelim. Ellerini öpelim, hatırlarını soralım. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirebilmek dileğiyle herkesin bayramını kutluyorum” diye konuştu.

“Günümüzde bayram tatil anlamına geliyor”

Herkesin bayramını tebrik ederek sözlerine başlayan Gazeteci Ahmet Tunca, “Bayramlar, ortak değerlerin yıldönümleridir. Bayramlar aynı veya farklı milletlerin ortak duygu ve değerlerinin birer ifadeleridir. Değerlerimizin erozyona uğratıldığı günleri yaşıyoruz. Son yıllarda bayramlar adeta tatil günleri gibi görülür oldu. Günümüzde bayram tatil anlamına geliyor. Eskiden gurbet, sıla, hasret gibi manevi değerler vardı. Memleketinden uzakta yaşayanlar bayramlarda mutlaka memleketlerine gider, anne babasıyla, eş, dost ve akrabalarıyla özlem giderirdi. Bugün ise insanlar memleketlerine gitmek yerine, anne ve babalarını ziyaret etmek yerine tatile gidiyorlar. Edindiğim bilgilere göre ülkemizde bayramlarda 15 milyon insan yer değiştiriyor. Bunların birçoğu da sahillere tatil için gidiyor. Bayram bu değildir. Bayram bir bütünleşmedir. Bayramlarda tüm tanıdık, eş, dost, akraba bir arada olmalıdır. Ama bunlar unutuldu. Bayramların ulvi bir tarafı vardır. Bu ulviliği birebir çocuğumuza, tanıdıklarımıza yaşatmadığımız sürece değerlerimiz zafiyete uğramaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

“Eskiden bayramlarda hasretlikler dindirilirdi”

Hayatımıza giren yeniliklerle birlikte bayramların da değişime uğradığını söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Günümüzde insanlar kalabalıktan şikâyet ediyorlar. Bayramlarda kalabalıktan uzaklaşıp dinlenmek istiyorlar. Bu doğal bir istek. Ama bayramların da bayram olarak hatırlanması ve kutlanması önemlidir. Bayramlar bizim kültürümüzde geçmişten beri yer alan özel günlerdir. Mesela 30 sene önce bir telefon görüşmesi yapacak olsanız önce yazdırır, sonra bağlanmasını beklerdiniz. Mektup yazardınız, postadan iki ay sonra gelirdi. Şu anda böyle bir şey yok. Kamerayı takıp, istediğin kişiyle anında görüşebiliyorsunuz. Günümüzde hasretlik bitti. Eskiden bayramlarda hasretlikler dindirilirdi. Şu anda insanlar eski hasretlikleri yaşamıyorlar. Herkes birbiriyle teknoloji sayesinde sürekli iletişim halinde. Hasret olmayan bir yerde bayramın ağırlığı da olmuyor. İnsanların bugün en fazla tatile ve dinlenmeye ihtiyaçları var. Bu sebeple bayramlarda tatil olarak görülür oldu. Herkese güzel bir bayram diliyorum” diye değerlendirmede bulundu.

“Kurban Bayramı beş yıldızlı otelde oturarak kutlanmaz”

Kurban Bayramı’nın yardımlaşma ve dayanışma açısından da oldukça önemli olduğunun altını çizen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Kurban Bayramı paylaşmaktır. Toplumsal dayanışmanın kendini hissettirdiği en özel günlerimizden biridir. Kurban Bayramını olması gerektiği gibi yaşayalım. Kurban Bayramı beş yıldızlı otelde oturarak kutlanmaz. Kurbanını kesip, eşine, dostuna, akrabana ve ihtiyaç sahiplerine dağıtacaksın. Amaç paylaşımdır. Bu paylaşımı yapmazsan kurbanın bereketini göremezsin. Yıllardır her Kurban Bayramı’nda iş olmayacak derken işlerimizin arttığını görüyorum. Kurbanın inanılmaz bir bereketi var. Bunu hissedersiniz. Lütfen bu güzelliklerden kaçmayalım. Gerektiği gibi bayramı yaşayalım. Herkesin Kurban Bayramı mübarek olsun” dedi.

Dinleyicilerin iletileriyle yoğun olarak katıldıkları Basın Odası yaklaşık iki saat sürdü.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır