passo
“Brusella ülkemizde yaygın görülür”

“Brusella ülkemizde yaygın görülür”

Afyon Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşah Aşık konuk olarak katıldı. Programda brusella hastalığı konuşuldu. “Bu hastalık hayvanlardan insanlara bulaşır” Brusella hastalığının ülkemizde ve gelişmekte […]

Afyon Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşah Aşık konuk olarak katıldı.

Programda brusella hastalığı konuşuldu.

“Bu hastalık hayvanlardan insanlara bulaşır”

Brusella hastalığının ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gülşah Aşık, “Brusella hastalığı ekonomik kayıplara yol açan ve gıda güvenliğini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu hastalık hayvanlardan insanlara bulaşır. Akdeniz ateşi, Malta ateşi gibi isimlerle anılan brusella halk arasında koyun hastalığı ve peynir hastalığı gibi isimlerle bilinmektedir. Özellikle kırsal kesimde bakteriyle kirlenmiş hayvansal gıdaların tüketilmesiyle bulaşır. Kaynatılmadan hazırlanan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi bu hastalığın en önemli nedenidir. Brusella bir hayvan hastalığıdır. Gebe hayvanlarda yavrunun beslenmesini bozar. Hayvan memesinde oluşturduğu iltihap ve genital akıntıların süte karışmasıyla hastalık süte bulaşır. İnsanlara geçiş bu sütler yoluyla olur. Hasta hayvanlardan elde edilen sütlerde bol miktarda brusella bakterisi vardır” diye konuştu.

“Brusella bakterisi taze peynirde yaklaşık 3 ay canlı kalır”

Brusella hastalığıyla ilgili yapılan çalışmalardan bahseden Aşık, “Brusella bakterisinin tuzsuz kremalarda yaklaşık 142 gün, taze peynirde 3 ay, yüzde 10 tuzlu suda salamura edilmiş peynirde 45 gün, tereyağında 4 ay, dondurma gibi ürünlerde ise yaklaşık bir ay canlı kalabildiği belirtilmiştir. Süt ve süt ürünlerini tüketmeden önce pastörize sütten yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Pazardan alınıyorsa sütün kaynatılıp kaynatılmadığının sorgulanması gereklidir” şeklinde bilgi verdi.

“Et ve et ürünleriyle bulaşma riski daha azdır”

Tulum ve kaşar peyniri gibi ürünlerin uzun süre bekletildiği için brusella hastalığına neden olmadığını kaydeden Aşık, “Yoğurtta da asit bulunduğu için brusellaya neden olmaz. Et ve et ürünleriyle bulaşma riski daha azdır. Ancak sakatat ürünlerinde bakteri daha fazladır. Hasta hayvanların et ürünlerinden iyi pişirilmediği takdirde nadir de olsa brusella hastalığının bulaşma riski vardır” dedi.

Akü Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır