Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersel Onrat konuk olarak katıldı. Programda taşikardi (çarpıntı) hastalığı konuşuldu. “Birey kalp atımlarını hissediyorsa buna çarpıntı denir” Çarpıntının hastanın kalp atımlarını hissetmesi […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersel Onrat konuk olarak katıldı.
Programda taşikardi (çarpıntı) hastalığı konuşuldu.
“Birey kalp atımlarını hissediyorsa buna çarpıntı denir”
Çarpıntının hastanın kalp atımlarını hissetmesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersel Onrat, “Birey kalp atımlarını hissediyorsa buna çarpıntı denir. Bazı bireyler gece yattığında sol tarafına döndüğünde kalbinin çarpıntılarını duyduğunu söylüyor. Ama biz buna çarpıntı demiyoruz. Bu normal bir durumdur. Etraftaki tüm uyaranlar çekildiğinde, sessizlikte kişiler kalbine odaklanıp, bunu duymaktadırlar. Bu çarpıntı değildir. Çarpıntı hastanın gündelik yaşamı sırasında kalp atımlarını belirgin düzeyde hissetmesi ve bu durumun yaşam şeklini bozmasıdır. Taşikardi kişinin kalbinin hızlı atması, çarpıntı ise kalp ritminin düzensiz atmasıdır. Çarpıntıda kalp hızlı atmayabilir, ancak düzensizlik vardır. Yani taşikardi çarpıntının bir türüdür” diye konuştu.
“70 yaşın üzerindeki bireylerde yüzde 10 sıklığında görülmektedir”
Taşikardinin tüm yaşlarda sık olarak görülebildiğini kaydeden Onrat, “Bu hastalık belli bir yaşa mahsus değildir. Bazen çocuklarda, bazen ileri yaşta, kısacası her yaşta görülür. Fakat bazı taşikardi tipleri ileri yaşlarda görülür. 70 yaşın üzerindeki bireylerde yüzde 10 sıklığında görülmektedir” şeklinde bilgi verdi.
“Çarpıntının sıklığı çok önemlidir”
Bazen sağlıklı bireylerde de çarpıntı olabildiğini belirten Onrat, “Bazen de başka hastalıklarla birlikte çarpıntı olabilir. En çok çarpıntıya yol açan hastalıklardan birisi guatr hastalıklarıdır. Ayrıca artan ateşle birlikte de çarpıntı ortaya çıkabilir. Çarpıntının sıklığı çok önemlidir. Haftada bir veya her gün hissedilen, hissedildiğinde hastada yorgunluk bırakan çarpıntı hastanın yaşam kalitesini bozar. Çarpıntının sıklığı bu nedenle önem arz eder. İhmal edilmemeli, bir uzmana başvurulmalıdır” dedi.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun olarak sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.