Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Gazi Boyacı konuk olarak katıldı. Boyacı programda bel ve boyun ağrılarıyla ilgili konuştu. Boyun fıtığıyla ilgili bilgiler veren Boyacı, “Ağır yük kaldırma, ters bir hareket yapma bağ dokusunun yırtılması yani fıtık riskini […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Gazi Boyacı konuk olarak katıldı. Boyacı programda bel ve boyun ağrılarıyla ilgili konuştu.
Boyun fıtığıyla ilgili bilgiler veren Boyacı, “Ağır yük kaldırma, ters bir hareket yapma bağ dokusunun yırtılması yani fıtık riskini artırır. Trafik kazaları ya da yüksekten düşme de diğer nedenler arasındadır. Bunların yanı sıra, duruş bozukluğuna yol açan uzun süreli masa ya da bilgisayar başında oturanlarda da bu rahatsızlık sık ortaya çıkar. Cep telefonunun uzun süre kullanımı, boynu eğerek uzun süre ekrana bakmak, ya da telefonu boyna kıstırarak konuşmak da boyun fıtığına yol açabilir. Telefon ya da tableti göz hizasından aşağıda tutmak ve uzun süre bu şekilde bakmak boyun fıtığı için risk oluşturur. Tam olarak genetik bir geçiş söz konusu olmasa da anne babasında bu hastalık görülen çocukların boyun fıtığı olma riski, disk eklemlerin hassasiyetinde genetik faktörlerin etkili olabilmesinden ötürü, daha fazladır” diye konuştu.
“Boyun fıtığının en öne çıkan belirtisi boyun ağrısıdır”
“Boyun fıtığının en öne çıkan belirtisi boyun ağrısıdır” diyen Boyacı, “Fakat her boyun ağrısı fıtıktan kaynaklanmaz. Bunların büyük bir kısmı kas kökenli ağrılardan kaynaklanır. Boyun fıtığı zorlamaya ve ağır kaldırmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Fıtığa bağlı gelişen ağrılar sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.