Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Seçil Soylu konuk olarak katıldı. Soylu programda güneş hasarları ve cilt kanserleri konusunda bilgiler verdi. “Cilt kanseri tüm kanserler içinde en yaygın görülen kanserler arasındadır” diyen Soylu, “Çok sayıda farklı çeşitleri olsa da […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Seçil Soylu konuk olarak katıldı. Soylu programda güneş hasarları ve cilt kanserleri konusunda bilgiler verdi.
“Cilt kanseri tüm kanserler içinde en yaygın görülen kanserler arasındadır” diyen Soylu, “Çok sayıda farklı çeşitleri olsa da en sık görülenlerini iki ana gruba ayırırız: uzun süreli ve birikimsel olarak güneşle direkt ilgili olan melanom dışı cilt kanserleri ve malign melanom. Melanom, cilt kanserleri arasında en az görüleni olmasına rağmen en tehlikeli cilt kanseri türüdür” diye konuştu.
“Melanom, tüm cilt kanseri ölümlerinin çoğunluğunu oluşturur”
“Bazal hücreli ve skuamöz hücreli kanserler güneşe en fazla maruz kalan bölgelerde en sık görülür” bilgisini aktaran Soylu, “Toplumda en sık görülen bazal hücreli kanserdir. İkinci sırada görülen cilt kanseri ise güneş hasarının ön belirti olarak görüldüğü Skuamöz Hücreli Karsinomdur. Tedavileri tanı aldıktan sonra malign melanoma göre daha kolaydır. Melanom cilt kanseri deride doğuştan var olan veya sonradan ortaya çıkan benler üzerinde kanser oluşabilir ve saçlı deri, ayak tabanı dahil vücudu kaplayan derinin herhangi bir yerinde görülebilir. Diğer organlara hızlı yayılım göstermesi nedeniyle Melanom, tüm cilt kanseri ölümlerinin çoğunluğunu oluşturur” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Erken tanı büyük önem taşır”
Kızıl ve sarı saçlı, beyaz tenli, mavi veya yeşil renk gözlü ya da çilli kişilerde cilt kanseri riskinin artmakta olduğunu belirten Soylu, “Ayrıca kişinin kendisi ve yakın akrabasında deri kanseri öyküsü, genetik yatkınlık, bazı hastalıklar ve ilaçlar en önemli risk faktörleridir. Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi cilt kanserinin tedavisi için de erken tanı büyük önem taşır, dolayısıyla ciltte meydana gelen kanser belirtilerinin erken fark edilmesi ve doğru değerlendirilmesi son derece önemlidir” dedi.
“Saat 10:00 ile 16:00 arası güneşlenmeyin”
Cilt kanserinden korunma yollarını da anlatan Soylu, “Güneş koruma faktörü en az 30 olan geniş spektrumlu güneş kremleri kullanın. Güneş kreminizi 2 saatte bir, yüzdükten ve terledikten sonra sürdüğünüzden emin olun. Beyaz veya açık renkli giysiler ile, şapka takarak ve gölgede kalarak da fiziksel olarak güneşten korunun. Saat 10:00 ile 16:00 arası güneşlenmeyin” diye konuştu.