Kliniğinde hizmet vermeye başlayan Diş Hekimi-Protez Uzmanı Doç. Dr. Rukiye Durkan Gün FM’in konuğu oldu. Durkan programda ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilgiler verdi. “Diş çekimi sırasında ağrı duyar mıyım” sorusunu yanıtlayan Durkan, “Diş çekimi işlemi, dişlerin ve çevresindeki yumuşak dokuların lokal anestezisi ile yapılır, diş uyuşturulur.Hasta işlem sırasında hiçbir ağrı duymaz. Sadece dişin oynatılması […]
Kliniğinde hizmet vermeye başlayan Diş Hekimi-Protez Uzmanı Doç. Dr. Rukiye Durkan Gün FM’in konuğu oldu. Durkan programda ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilgiler verdi.
“Diş çekimi sırasında ağrı duyar mıyım” sorusunu yanıtlayan Durkan, “Diş çekimi işlemi, dişlerin ve çevresindeki yumuşak dokuların lokal anestezisi ile yapılır, diş uyuşturulur.Hasta işlem sırasında hiçbir ağrı duymaz. Sadece dişin oynatılması ve yerinden çıkarılması sırasındaki baskı hissini algılar” diye konuştu.
“Diş çürükleri sık görülüyor”
En sık görülen ağız ve diş sağlığı sorunlarının diş çürükleri ve dişeti hastalıkları olduğunu bildiren Durkan, “Hastalıkların oluşması sürecinde dişlerin yapısı, dizilimleri, tükürüğün yapısı ve akış hızı, beslenme tarzı ve ağız bakım alışkanlıkları gibi kişiye ait özellikler rol oynar. Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının en önemli nedeni bakteri plağıdır. Ağız ortamında bulunan bakteriler besin artıklarını ve salgıları kullanarak bakteri plağını oluştururlar. Dişle yapışık ince bir tabaka olan ve gözle görülmeyen plak tabakası dişten uzaklaştırılmadığı takdirde şeker ve ağızda parçalanarak şekere dönüşen nişastalı besinleri kullanarak asit üretir. Sonuçta diş minesi etkilenir ve çürük oluşur. Nişastalı, karbonhidrat içeren besinler, asitli içecekler, şekerli gıdalar ve yapışkan besinler çürük için riskli besinlerdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Diş hekimi kontrollerini aksatmayalım”
Ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi ve diş fırçalama alışkanlığı kazanmalarının son derece önemli olduğunu belirten Durkan, “Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olacaklardır. Evde anne ve babanın rol model olması, okulda öğretmenin diş fırçalamayı ya da doğru beslenmeyi özendirmesi, çocukların ağız ve diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirelim. Beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçelim. Ne yediğimiz kadar ne zaman yediğimizin de önemli olduğunu unutmayalım. Sert, kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmayalım. Diş hekimi kontrollerini aksatmayalım. Diş hekimimizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmeyelim. Dişlerimize gözümüz gibi bakmamız gerektiğini hatırlayalım” diye konuştu.