Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu. Bu hafta programa ilimizde yeni hizmete giren Özel Vefa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Diş Hekimi Fatih Türe konuk olarak katıldı. Programda diş hastalıkları konuşuldu. “İmplant uygulamasını lokal anestezi ile yapıyoruz” Diş implantının küçük cerrahi bir işlem olduğunu kaydeden Diş Hekimi Fatih Türe, “İmplant uygulamasını lokal anestezi […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
Bu hafta programa ilimizde yeni hizmete giren Özel Vefa Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Diş Hekimi Fatih Türe konuk olarak katıldı.
Programda diş hastalıkları konuşuldu.
“İmplant uygulamasını lokal anestezi ile yapıyoruz”
Diş implantının küçük cerrahi bir işlem olduğunu kaydeden Diş Hekimi Fatih Türe, “İmplant uygulamasını lokal anestezi ile yapıyoruz. Diş çekimi ya da dolgu tedavisi yapılırken olduğu gibi ilgili bölgenin çevresini uyuşturarak bu işlem gerçekleştiriliyor. İşlem bittikten sonra hastalarımızın uyması gereken bazı tavsiyeler var. Hastalarımızın reçetelerini kullanmaları ve ağız hijyenine dikkat etmeleri gerekiyor. Hastalarımız bu tavsiyelere ne kadar çok uyarlarsa hem iyileşme süreleri kısalır hem de daha az ağrı çekeceklerdir. İmplant uygulaması çene gelişimi tamamlanmış olan her yaşta hastaya uygulanabilir. Kimi hastalarımız implant yaptırdığında tomografi ya da MR çektirirken bir problem yaşayabileceğini düşünüyor. Oysa bir problem oluşmaz. Sadece çekim yapılmadan önce çekimi yapacak olan teknisyene İmplant yaptırdığınızı söylemeniz yeterlidir. Cihazın ayarları ona göre yapılır ve çekim gerçekleştirilir. Görüntüleme anlamında hiçbir problemle de karşılaşılmaz” diye konuştu.
“Diş taşı var olduğu sürece dişetleri her zaman kırmızıdır”
Ağız kokusuna sebep olan birçok etken bulunduğu bilgisini aktaran Diş Hekimi Türe, “Ağız ve diş sağlığı açısından ağız kokusuna neden olan başlıca sebepler çürükler ve diş taşı varlığıdır. Çürükler, dolgu ya da kanal tedavisi ile tedavi edilir ve sorun ortadan kalkar. Diş taşı var olduğu sürece dişetleri her zaman kırmızıdır ve belli bir süre geçtikten sonra dişeti çekilmesi ile kemik kaybı başlar. Hastalarımız dişini fırçalarken değil, sabah kalktıklarında ağızlarını çalkalarken bile kötü bir koku ve kanla karşılaşabilirler. Eğer sistemik bir rahatsızlık yoksa bunun sebebi diş taşı varlığıdır ve tedavi etmek gerekir” dedi.
“Diş temizliği için çok sert fırça kullanılması doğru değildir”
Ağız ve diş sağlığımız açısından kullandığımız ürünlerin Sağlık Bakanlığı ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nce onaylanmış olmasının önemli olduğunu belirten Türe, “Diş temizliği için çok sert fırça kullanılması doğru değildir. Orta sertlikte bir fırça kullanmak yeterlidir. Herkes kendi şikâyetlerine göre de diş macununu tercih edebilir. Genelde dişlerimizi fırçalarken ayna karşısına geçip, sadece gördüğümüz alanları fırçalıyoruz. Diğer bölgeleri fırçalamıyoruz. Diş çürükleri genelde iki dişin arasından başlar. Bu çürükleri engellemek için diş bakımı son derece önemlidir. En az günde bir kez diş ipi kullanmamız ve düzenli dişlerimizi fırçalamamız lazım. Bunu ihmal etmeyelim” şeklinde konuştu.
Dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.