passo
“Gebelikte görülen diyabette düzenli takip çok önemli”

“Gebelikte görülen diyabette düzenli takip çok önemli”

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ahsen konuk olarak katıldı. Programda gebelikte dâhili hastalıklar konusu işlendi. “Gebelikte diyabete sık rastlanır” Gebelikte en sık rastlanan dâhili […]

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ahsen konuk olarak katıldı.

Programda gebelikte dâhili hastalıklar konusu işlendi.

“Gebelikte diyabete sık rastlanır”

Gebelikte en sık rastlanan dâhili hastalıkların başında diyabetin bulunduğunu kaydeden AKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ahsen, “Ayrıca gebelerde hipertansiyon ve tiroid hastalıklarına da sık rastlıyoruz. Daha az olarak da kemik erimesi hastalığı görülüyor. Gebelikte görülen diyabet birkaç farklı şekilde görülür. Önceden diyabeti olup gebe kalanlar bize başvuruyorlar. Onların takip ve tedavilerini yapıyoruz. Bunun yanı sıra önceden diyabet hastası olmayıp, gebelik esnasında diyabetin ortaya çıktığı hastalar da var. Gebelik esnasında ortaya çıkan diyabete gestasyonel diyabet denir. Yani bunun açılımı gebelik sırasında ortaya çıkan diyabettir. Gebelik sırasında ortaya çıkan diyabet doğum sonrası tamamen ortadan kalkabildiği gibi kalıcı da olabilir” diye konuştu.

“Aşırı kilolu kadınlar gebelikte diyabet açısından riskli”

Aşırı kilolu kadınların gebelik esnasında ortaya çıkan diyabete yakalanma oranlarının daha fazla olduğunu belirten Ahsen, “Bunun yanında ailesinde diyabet olanların ve öncesinde yüksek doğum ağırlıklı bebek doğurmuş olan, yani 4 kilogramın üstünde bebek doğurmuş olan kişilerde de bu tip diyabetin görülme oranı daha fazladır. Ayrıca daha önceki gebeliğinde diyabet görülen kadınların sonraki gebeliklerinde de bu hastalık görülebilir. Dolayısıyla bu kadınların gebelik takiplerinin daha dikkatli yapılması gereklidir” dedi.

“Gerekli tedbir alınırsa risk azalır”

Eğer gerekli tedbirler alınmazsa diyabetin gebeliğe zararı olabileceğini kaydeden Ahsen, “Gerekli tedbirler alınırsa riskler minimuma inmiş olur. Düzenli bir takip ve gerekiyorsa ilaç takviyesi son derece önemlidir” diye bilgi verdi.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır