Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programı sezon finaline girdi. Sezon finalinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) nedeniyle eğitim konusu ele alındı.

Gözden kaçırmayın

DEMOKRASİ HERKESE LAZIMDEMOKRASİ HERKESE LAZIM

İlk 500’de sadece 3 üniversitemiz var

YKS’ye 3 milyon 878 bin öğrencinin katıldığını söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “İlk oturumu Temel Yeterlilik Sınavı, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Sınavı ve son olarak da Yabancı Dil Sınavı düzenleniyor. Öğrenciler üniversite sınavına yıl boyunca çalıştılar. Dünyada 2 bin 963 üniversite bulunuyor. Ülkemizden ilk 500 içinde 3 üniversite yer alıyor. Bu üniversiteler ODTÜ, İTÜ ve Koç Üniversitesi. OECD üyesi 38 ülke arasında eğitimde 2018’de 30’uncu sıradaydık. 2022 yılında ise bir basamak yükselerek 29’uncu sıraya çıktık. Ülkemizde sürekli eğitim müfredatı değişiyor. Her yeni gelen bakan yeni bir sistem deniyor. Bu uygulama da başarısızlık getiriyor” diye konuştu.

 

Eğitimin seviyesi düştü

Ülkemizde eğitime gereken önemin verilmediğine değinen Gazeteci Ahmet Tunca, “Tüm şehirlerimizde üniversite var ama arzu edilen başarı yok. Mezun olanlar iş bulamıyor. Maalesef gün geçtikçe üniversite eğitiminin seviyesi düştü. Bana göre şu an ki üniversiteler eski liselerin seviyesinde. ODTÜ gibi başarılı bir üniversitemiz var ama durmadan bu üniversite ile uğraşılıyor. Gençlere iş alanı açılmıyor. Gençler karamsar ve umutsuz. Çoğu yurt dışına gitmek istiyor. Şimdi yeni bir müfredat gelecek. Bunun ne getireceğini bilmiyoruz. Kısacası eğitim çıkmazda” diye konuştu.

 

Kendini geliştiren öğrenci, yurt dışına kaçıyor

Üniversitede okuyan ve staj yapmak için gelen gençlerin çoğunun öğrenim gördükleri alanla ilgili yeterli donanıma sahip olmadıklarına değinen Gazeteci Polat Yılmaz, “Ben bu çocuklara kızmıyorum. Bunları yetiştiren akademisyenler bunu acaba sorguluyorlar mı? Böyle sistem olur mu? Her yıl üniversitelerden yaklaşık 950 bin gencimiz mezun oluyor. Bunların 170 bini özel üniversitelerden mezun oluyor. Bilgi güçtür. Çocuklara yeterli bilgi verilmediği için eğitim aldıkları alanların dışında, vasıfsız işlerde çalışmak durumunda kalıyorlar. Sonuç olarak üniversitelerimiz niteliksiz öğrenci yetiştiriyorlar. Biraz kendini yetiştiren öğrenciler ise yurt dışına kaçıyor” dedi.

 

Okuyan yok sayılıp cehaletle övülüyor

Ülkemizde eğitimin sorunlarının bitmediğine değinen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “İyi bir eğitim almayanlar, iyi bir eğitim veremezler. Devlet yöneticileri iyi bir eğitim almış olsalardı eğitim ülkemizde bu duruma gelmezdi. Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı’nın bir televizyon programında söylediklerini hatırlayalım. Arı, ‘Ben daha çok cahil ve okumamış, tahsilsiz kesimin ferasetine güveniyorum bu ülkede. Ülkeyi ayakta tutacak olanlar okumamış hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış cahil halkın ferasetine ben güveniyorum’ demişti. Bu kişiyi Rektör Yardımcısı olarak  atayan sistemden ne beklenebilir? Okuyan yok sayılıyor, cehalet ise övülüyor” dedi.

Basın Odası’nda Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesi ile Valilik tarafından Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın ifadesinin istenmesi de değerlendirildi.

Ayrıca programda Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun 8. Anadolu Medya ödüllerinde Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar’ın ‘Yılın Yerel Radyo Yöneticisi’ ödülüne layık görülmesi nedeniyle Akar’ın şahsında tüm emek verenlere teşekkür edildi.

Program 25.yılında 1010.kez yayınlandı.

Basın Odası Eylül ayında kaldığı yerden yayına devam edecek.