İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde yaptığı konuşmada, hükümetin tarım politikalarını ağır bir dille eleştirerek Anadolu çiftçisinin ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

Gözden kaçırmayın

Suriye gelişmelerini doğru okumak Suriye gelişmelerini doğru okumak

Olgun, tarım desteklerinin yetersizliğine, maliyetlerin hızla yükselmesine ve çiftçilerin borç yüküne dikkat çekerek, "Bu çiftçiyi bu hale sokanlara soruyorum; bu zulüm nedir?” dedi. Olgun ayrıca, “İktidarın eli çiftçinin cebinde,” diyerek üreticilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

 Afyonkarahisar’ın Üreticisi Mağdur Ediliyor

 Olgun, memleketi Afyonkarahisar’da dünyanın en kaliteli kiraz, vişne, patates ve kornişon salatalık gibi ürünlerin yetiştiğini belirterek, bu yıl üreticilerin düşük alım fiyatları nedeniyle büyük zarara uğradığını söyledi. Özellikle kiraz üreticilerinin maliyetleri karşılayamadığını ve salatalık üreticilerinin ürünlerini toprakla buluşturmak zorunda kaldığını ifade eden Olgun, “Allah aşkına! Tarladan alınan fiyatlarla bir bardak çay bile içilemez hale geldik,” diye konuştu.

 Çiftçiye Verilmesi Gereken Destekler Yetersiz Kaldı

 Türkiye'de tarımsal desteklerin yasal dayanağı olan 2006 tarihli Tarım Kanunu’na göre, gayrisafi milli hasılanın en az %1’i oranında destek verilmesi gerektiğini hatırlatan Olgun, 2024 yılı için çiftçilere ayrılması gereken desteğin 411 milyar TL olduğunu ancak yalnızca 91 milyar TL planlandığını belirtti. "2006'dan beri yasayı uygulamayarak çiftçinin parasına el koyuyorsunuz,” diyen Olgun, verilen desteklerin çiftçinin ihtiyaçlarının çok gerisinde kaldığını ifade etti.

 Hayvancılık Desteklerinde Düşüş ve Dışa Bağımlılık Eleştirisi

 Artan yem, enerji ve akaryakıt maliyetlerinin kırmızı et, beyaz et ve süt üreticilerini zor durumda bıraktığını dile getiren Olgun, hayvancılık sektöründeki destek oranlarının düşürülmesini eleştirdi. 2023’te %24,2 olan hayvancılık destek oranının 2025’te %20,1’e düşürüleceğini belirterek, "Bu yerli üreticiyi ihmal etmek ve ithalat lobilerini zengin etmek anlamına geliyor," dedi.

 TÜİK Verilerine Göre Hayvancılıkta Dengesizlik Uyarısı

 Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 verilerini de değerlendiren Olgun, hayvan popülasyonunda genel bir azalma yaşanırken domuz popülasyonunun %14,6 oranında arttığını belirtti. Bu durumun tarım ve hayvancılık politikalarında dengesizlik yarattığını vurgulayan Olgun, bu artışın nedenlerinin açıklanmasını istedi.

 Olgun, iktidarın tarım politikalarının sahada başarıya ulaşamadığını belirterek, “Artık sözde değil, eylemle çözüm üretmelisiniz. Çiftçiyi kaderine terk eden bu politikaların sona ermesi gerekiyor,” diyerek tarım sektöründeki sorunlara yönelik acil çözüm çağrısında bulundu.