Afyonkarahisar Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ve Gün FM işbirliğinde süren Nüfus Saati programına Kurumda VHKİ olarak çalışan Betül Arlı Aslan ve Abdülvahab Şimşek konuk oldu.
Gözden kaçırmayın

Programda kütük defterlerinin geçmişten günümüze kadar olan süreci konusunda bilgiler veren VHKİ Betül Arlı Aslan, “Kütük defterlerimiz içinde vatandaşlarımızın en mahrem bilgilerinin tutulduğu, nüfusun kara kutusu diyebileceğimiz bir alandır. 1902 yılında çıkarılan Sicil-i Nizamnamesi ile beraber ilk genel nüfus sayımı olarak tarihe geçen 1904 yılında Osmanlı Atik kütük kayıtları vardır. Bu yılda nüfus memurları köy ve mahallelerde tek tek dolaşarak haneleri müsvedde adı verilen defterlere yazmışlardır. Daha sonra kullanılmak üzere bu kayıtları Esas Nüfus Kütüklerine aktarmışlardır. Bu kayıtlar tamamen Osmanlıca olup, bu kayıtları istemeye yetkili makamlar ise mahkemelerdir. 1925-1929 yılında ise Yersel Yazım Defterleri olarak adlandırılan kütükler mevcuttur. 1925-1928 yılında bu kayıtlar Osmanlıca tutulmuştur. 1928 yılında ise Latin Alfabesine geçilmiştir. Bu tarihten sonra bu defterlere Türkçe kayıtlar tutulmaya başlanmıştır. 1953 yılında Türkçe Aile kütüğü adını verdiğimiz kütüklerimiz mevcuttur. Burada haneler yenilemeye alınarak kayıtlarımızın hepsi Türkçe olmuştur. En son olarak da 1974 yılında İlk Nüfus Kanunu olan 1587 sayılı Nüfus Kanunu ile beraber kütüklerimiz tekrar yenilenmeye alınmıştır. Günümüzde de bu defterler kullanılmaktadır. Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğümüzde güncel kütük defterlerimiz 357 adettir” diye konuştu.
“Kimliklerini adreslerine PTT aracılığı ile gönderiyoruz”
Programda yaşlı ve engelli vatandaşlar için yaptıkları çalışmalara değinen VHKİ Abdülvahab Şimşek, “Müdürlüğümüze gelemeyecek olan yaşlı ve engelli vatandaşlarımız, şehit ve gazi yakınlarımız bir yakını tarafından dilekçe ile başvurması halinde Valiliğimizin oluruyla beraber vatandaşlarımızın evlerine misafir oluyoruz. Vatandaşlarımızın 1 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik kartı bedelini yatırması ile beraber gezici kayıt terminali ile başvurularını alıyoruz. Kimliklerini adreslerine PTT aracılığı ile gönderiyoruz. Nüfus Müdürlüğümüze gelen engelli ve yaşlı vatandaşlarımız için ise herhangi bir randevu veya sıra aramaksızın tüm nüfus işlemlerinde yardımcı oluyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.