Gözden kaçırmayın

KADINANALAR BİSİKLET TURU 9. KEZ PEDAL ÇEVİRECEKKADINANALAR BİSİKLET TURU 9. KEZ PEDAL ÇEVİRECEK

Afyonkarahisar'da bir ilke imza attı. Kentte gençlere yönelik uluslararası hareketlilik projeleri ve ulusal projelerde alanında öncü çalışmalara imza atan dernek, bu projeyle 14 dezavantajlı gencin Avrupa'nın çevre dostu kentlerinde inceleme yaparak sürdürülebilir kalkınma uygulamalarını yerinde görmesini sağladı.

İlklere İmza Atmaya Devam Ediyoruz

Genç Li-Der Başkanı Behlül Beşen yaptığı açıklamada, "Derneğimiz, Afyonkarahisar'da gençlerin uluslararası deneyim kazanmasına yönelik ilk ve en kapsamlı projelerden birini hayata geçirmenin gururunu yaşıyor. Veni Vidi Viridi projesi, kurumsal kapasitemizi önemli ölçüde artıran bir dönüm noktası oldu. 11 yıldır olduğu gibi bugün de derneğimiz Afyonkarahisar’da ilklere imza atmaya devam ediyor” dedi.

AB Kendi İçinde Çelişiyor

Girişimci Genç Liderler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Beşen proje sürecinde yaşanan zorluklar hakkında da yorumda bulundu. Beşen bazı katılımcıların vize başvurularının reddedilmesi nedeniyle son dakika değişiklikleri yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Beşen, "Avrupa Birliği'nin dezavantajlı gençleri destekleme hedefleri ile vize engelleri bir çelişki oluşturuyor. Bu durum, projemizin uygulanmasında ciddi zorluklar yarattı. Bu konuda AB ve ilgili ülkeler daha fazla inisiyatif alarak kendileriyle çelişen bu tür politikalardan vazgeçmelilerdir" dedi.

Proje Detayları ve Uygulama Süreci

Veni Vidi Viridi Projesi Koordinatörü Arş.Gör. Ömer Namık Yılmaz, projenin teknik detaylarını şu şekilde anlattı: " Projemiz adını ‘Geldim, Gördüm, Yeşil’ anlamına gelen ‘Veni Vidi Viridi’den almaktadır. Bu projede Avrupa Yeşil Başkentleri olarak seçilen şehirlerin uygulamalarını yerinde görmek, katılımcılarımız için benzersiz bir öğrenme deneyimi oldu. Bu proje sayesinde gençlerimiz, sürdürülebilir kentleşmenin teoride kalmayan, hayata geçirilebilir uygulamalarını gözlemleme fırsatı buldu. Afyonkarahisar'da bu alanda bir ilk olan projemiz, derneğimizin uluslararası proje yönetimi kapasitesini de önemli ölçüde geliştirdi."

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de yaptığımız araştırmalar, gençlerimizin %60'ının iklim değişikliğinin etkilerinin farkında olduğunu, ancak sadece %40'ının bunun kendilerini doğrudan etkileyeceğini düşündüğünü gösterdi. Bu projeyle Afyonkarahisarlı gençlerin sürdürülebilir yaşam konusundaki farkındalığını artırmayı hedefledik. Genç Li-Der olarak bundan sonra da gençlerimizin kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlayacak bu tür projelere daha fazla ağırlık vereceğiz."

Proje kapsamında üç farklı rota belirlendi:

1. Kuzey Avrupa Rotası (7-20 Mayıs 2025): 5 katılımcı ve 1 refakatçi ile Vilnius (Litvanya), Tallinn (Estonya), Lahti (Finlandiya), Stockholm (İsveç) ve Oslo'ya (Norveç) 14 günlük bir teknik inceleme gezisi düzenlendi.

2. Akdeniz Rotası (18-31 Mart 2025): 4 katılımcı ve 1 refakatçi Lizbon (Portekiz), Vitoria-Gasteiz, Valensiya (İspanya) ve Grenoble'da (Fransa) su yönetimi ve kuraklıkla mücadele stratejilerini inceledi.

3. Sanayi Dönüşüm Rotası (24 Nisan-3 Mayıs 2025): 5 katılımcı ve 1 refakatçi Kopenhag (Danimarka), Hamburg, Essen (Almanya) ve Nijmegen'de (Hollanda) endüstriyel dönüşümün çevre dostu uygulamalarını gözlemledi.

Projenin Afyonkarahisar'a Katkıları

Dernek tarafından gerçekleştirilen proje sayesinde projenin yerelde de etkileri oldu. "Veni Vidi Viridi projesi, Afyonkarahisar'da gençlerin uluslararası deneyim kazanmasına yönelik önemli bir adım olmuş oldu. Bununla beraber Avrupa Yeşil Başkentlerine yapılan seyahatler sayesinde katılımcılar Avrupa Yeşil Başkentlerindeki sürdürülebilir kalkınma tabanlı örnek uygulamaları da gözlemlemiş oldu.

Afyonkarahisar İçin Örnek Teşkil Ediyor

Rota 1 katılımcısı Azra Naz Seyhan: "Genç Li-Der sayesinde hayatımın deneyimini yaşadım. Stockholm'de gördüğümüz geri dönüşüm sistemleri ve bisikletli ulaşım ağı, Afyonkarahisar için örnek teşkil ediyor."

Rota 3 katılımcısı Semih Durmaz: "Genç Li-Der'in bu vizyoner projesi sayesinde Avrupa'nın endüstriyel dönüşüm hikayelerini yerinde görme fırsatı buldum. Bu deneyimi şehrimizde paylaşmak için sabırsızlanıyorum."

Yeni Projeler Yolda!

Genç Li-Der, projenin başarısının ardından yeni projeler için hazırlıklara başladı. Dernek yetkilileri, özellikle gençlerin istihdamı, girişimciliği ve kişisel gelişimine yönelik projelere ağırlık vereceklerini