passo
“Hayatın Senin Ellerinde”

“Hayatın Senin Ellerinde”

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Olsun programına AFSÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı konuk oldu. Balcı programda sigaranın zararlarını ve bırakma yollarını anlattı. Programda tütün bağımlılığı konusuna değinen Balcı, “İçerisinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunduran sigaranın, e-sigaranın, nargilenin, piponun, ısıtılmış tütün ürünlerinin içilmesi veya […]

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Olsun programına AFSÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı konuk oldu. Balcı programda sigaranın zararlarını ve bırakma yollarını anlattı.

Programda tütün bağımlılığı konusuna değinen Balcı, “İçerisinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunduran sigaranın, e-sigaranın, nargilenin, piponun, ısıtılmış tütün ürünlerinin içilmesi veya dumanlarının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Önüne geçilebilir en önemli ölüm sebeplerinden biri olan bu tütün ürünlerinin içerisinde yer alan ve bağımlılık yapan madde nikotindir. Tütün bağımlılığı; beyinin yapısını ve fonksiyonlarını kalıcı olarak değiştiren ve kişinin önüne geçemediği tekrarlayan tütün kullanımına neden olan bir beyin hastalığıdır” diye konuştu.

“2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir”

Sigarayı bıraktıktan sonraki kazançlara değinen Balcı, “2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar. 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.

2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma, daha rahat merdiven ve yokuş çıkma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.5 yıl sonra kalp krizi riski yarıya iner. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya iner, kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer. Ciltteki kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri azalmaya başlar. Ekonomik olarak iyileşme başlar. Kişiler kendini daha iyi hissetmeye başlar. Ev, araba, elbise ve kişinin nefesinin daha iyi kokması görülür. Kişiler yakınlarına ve çocuklarına daha iyi örnek olmaya başlar. Sağlıklı bebek ve çocuklara sahip olabilme gibi kazançlar elde edilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Sigarayı bırakma kararı önemli”

“Sigara kullanan kişiler için sigarayı bırakma kararı verebilmek büyük bir adımdır” diyen AFSÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı, “Kişiler sigarayı bırakmayı deneyip bırakamadığında başarısızlık hissetmeleri olağan bir durumdur. Burada kişinin başarısı sigarayı bırakma kararı verip, belli bir zaman sigara içmemesidir. Kişinin bu dönemi bırakma denemesi olarak görmesi ve dersler çıkarması bir sonraki bırakma girişiminin başarısını arttıracaktır. Bırakma denemesi döneminde kişinin yaşadığı yoksunluk belirtileri ile başa çıkma yöntemleri geliştirmesi sigarasız geçen günlerin uzunluğunu arttıracaktır. Örneğin kişi stresle başa çıkma stratejileri geliştirebilir. Buna ek olarak kişi “Tekrar nasıl sigaraya başladım?” sorusu üzerine çalışıp, sigara içmeyi tetikleyecek durumları belirleyebilir. Kişinin tetikleyicileri belirleyip, bu durumlarla nasıl başa çıkabileceğini öğrenmesi sigara bırakma başarısını arttıracaktır. Kişinin sigarayı bırakma girişimini öğrenme süreci olarak görmesi ve çıkarılan derslerle başa çıkma stratejileri geliştirmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır