Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Nagehan Karataş konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayında konuşan Karataş çocuğa sınır koyma teknikleri ile ilgili bilgiler verdi. “Büyürken artan beceri ve kapasitelerini ölçecek yollar bulmak isterler” “Çocuklar, yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler ve buna ihtiyaç duyarlar” […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Nagehan Karataş konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayında konuşan Karataş çocuğa sınır koyma teknikleri ile ilgili bilgiler verdi.
“Büyürken artan beceri ve kapasitelerini ölçecek yollar bulmak isterler”
“Çocuklar, yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler ve buna ihtiyaç duyarlar” diyen Çocuk Gelişimi Uzmanı Nagehan Karataş, “Kendilerinden ne beklendiğini, diğer insanların gözünde durdukları yeri, ne kadar ileri gidebileceklerini, fazla ileri gittiklerinde neler olacağını bilmek isterler. Büyürken artan beceri ve kapasitelerini ölçecek yollar bulmak isterler. Sınırlar bu öğrenme ve keşfetme sürecinde çok önemli rol oynar. Ancak gönderilen mesaj net değilse ebeveynin vermeye çalıştığı dersler işlemez hale gelebilir” diye konuştu.
“Çocuklar, kurallarını bilmedikleri bir dünyaya doğarlar”
Ebeveynlerin bir kural ve beklentiyi öğretebilmek için kullandıkları sürece sınır koyma dendiğini belirten Karataş, “Sınır koyma aynı zamanda çocuğa bakım veren kişinin, çocukla aralarındaki güvenli ilişkiye zarar vermeden, çocuğun davranışlarını kısıtlamasıdır. Burada aradaki güvenli ilişkiyi koruma çabası oldukça önemlidir. Çünkü eğer bakım veren kişi ile çocuk arasında güvenli ve yakın bir ilişki yoksa sınır koyma davranışının etkili olması da beklenemez. Çocuklar, kurallarını bilmedikleri bir dünyaya doğarlar. Büyüdükçe kendilerinden beklenenlerin değişmesi ve çeşitlenmesi ise, durumu daha da zora sokmaktadır. Sınırlar, bu öğrenme ve keşfetme sürecinde çok önemli bir role sahiptir. Çocuklar, dünyayı tanıyıp, kendi başlarına bir şeyler yapmaya, yeni ilişkiler kurmaya başladıklarında değişik tepkilerle karşılaşırlar. Bunlarla başa çıkabilmeleri için ihtiyaçları olan en önemli rehber, net sinyallerdir. Çizilen sınırlar anlaşılır ve tutarlı olduğu sürece, çocuklar için onları anlamak ve uygulamak kolay olacaktır. Her çocuğun sınırlara ihtiyacı vardır. Bu sınırlar çocuklarımızın özgürlüklerini sınırlamaktan çok özgürlük alanlarını belirlemekte ve başkalarının alanlarına saygı göstermelerini sağlar” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Sınırlar olmadan biz de kendimizi güvende hissetmeyiz”
“Sınırlar hepimiz için gereklidir” diyen Karataş, “Sınırlar olmadan biz de kendimizi güvende hissetmeyiz. Bu durumu biz katlanamıyorken çocuklara bu büyük yükü yüklememeliyiz. Çünkü çocuklar kendilerine sınır koyamazlar. Çocuğun sınırlarını çizerek güvende olma ihtiyacını anne baba olarak siz karşılamalısınız. Unutulmamalıdır ki çocuklara “çok rahat” bir hayat sunmak, onlara uzun vadede “yarar” sağlamak değil, “zarar” vermek anlamına gelir. Şunu da unutmamak gerekir ki; hiçbir çocuk dünyaya kullanım kılavuzu ile gelmemektedir. Çocuk yetiştirme konusundaki bilgi eksiklerimiz de doğru sınır koymamızı engeller. Bu nedenle ailelerin çocuk gelişimi ve eğitimi, çocuk yetiştirme konusunda uzmanlardan yardım almaları gerekmektedir” şeklinde görüşlerini açıkladı.
Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.