Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar’ın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta Akü Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Doğan konuk olarak katıldı. Programda üveit hastalığı ile diğer göz hastalıkları konuşuldu. “Üveit tek […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar’ın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta Akü Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Doğan konuk olarak katıldı.
Programda üveit hastalığı ile diğer göz hastalıkları konuşuldu.
“Üveit tek başına bir hastalık değil, bir hastalık grubudur”
Üveit hastalığının göz hastalıkları içinde önemli bir yer teşkil eden bir hastalık grubu olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Doğan, “Üveit tek başına bir hastalık değil, bir hastalık grubudur. Üveit kelime anlamı olarak, üveanın iltihaplanmasıdır. İltihap denince sadece mikrobik nedenler değil, her türlü nedene bağlı iltihap oluşması anlaşılması gerekiyor. Bu hastalık halk arasında çok fazla bilinmiyor. Ama Behçet hastalığı dolayısıyla bilinirliği gittikçe artıyor. Bu hastalık grubu göze ciddi hasar veriyor. Tedavi edilmezse göz tamamen kaybedilebilir” diye bilgi verdi.
“Bu hasta grubu gözlerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır”
Üveit oluşturan yaklaşık 85 civarında hastalık olduğunu belirten Doğan, “Bunları iki ana gruba ayırabiliriz. Birincisi mikrobik nedenler, ikincisi ise enfeksiyon dışı nedenlerdir” dedi.
Üveit hastalığının diğer göz hastalıklarına oranla daha az görüldüğünü bildiren Doğan, “Daha az görülmesine rağmen sonuçları itibariyle daha sıkıntılıdır. Her on bin kişide bir üveit hastalığı ortaya çıkar. Tüm ülke nüfusunu ele aldığımızda 70–75 bin gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bu da hiç azımsanacak bir rakam değildir. Bu hasta grubu gözlerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Tedavi edilmezlerse gözlerini kaybedebilirler. Bu nedenle bu hasta grubunun tedavilerini takip etmeleri çok önemlidir” şeklinde konuştu.
“Hekime müracaat edilmede geç kalınabiliyor”
Üveit hastalığının belirtilerinden söz eden Doğan, “Üveitin genel olarak belirtileri gözde ağrı, görmede azalma, ışıktan rahatsız olma, kızarıklık, sulanma ve baş ağrısıdır. Genelde görmede azalma hissedildiğinde göz hekimine gidiliyor. Ancak bazen ihmal ediliyor. Hekime müracaat edilmede geç kalınabiliyor. Sayılan şikâyetleri olanların mutlaka göz hekimine başvurmaları çok önemlidir” dedi.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programına dinleyicilerde yoğun olarak sorularıyla katıldılar.