passo
“Hukuk bir gün herkese lazım olur”

“Hukuk bir gün herkese lazım olur”

Basın Odası’nda gündemi değerlendiren Gazeteci Ahmet Tunca, ““Hukuk bir gün herkese lazım olur diye hepimizin bildiği klasik bir deyim vardır. Şimdi o günü yaşıyoruz. Hukukun bugün bakanlara, bakanların oğullarına, uçakla umreye gidenlere de lazım olduğunu anladık” diye konuştu.   Gün FM’de yayınlanan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, […]

Basın Odası’nda gündemi değerlendiren Gazeteci Ahmet Tunca, ““Hukuk bir gün herkese lazım olur diye hepimizin bildiği klasik bir deyim vardır. Şimdi o günü yaşıyoruz. Hukukun bugün bakanlara, bakanların oğullarına, uçakla umreye gidenlere de lazım olduğunu anladık” diye konuştu.

 

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu.

Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar.

Basın Odası’nda bu hafta yargı-hükümet gerginliği ile yerel seçimlere doğru son durum konuşuldu.

“17 Aralık operasyonunun etkileri sürüyor”

17 Aralık operasyonunun etkilerinin hala devam ettiğini kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “22 Aralık’ta ise Savcı Muharrem Akkaş bir basın bildirisi dağıtarak, görev yapmasına engel olunduğunu ve kolluk kuvvetlerine verdiği görevin yerine getirilmediğini açıklamıştı. Sonrasında yeni atanan İstanbul Emniyet Müdürü’nün kolluk kuvvetlerine bu görevi yerine getirmeme talimatı verdiği ortaya çıkmıştı. Ardından bu tip soruşturmalarda kolluk kuvvetlerinin işlem yapmadan önce üstlerine haber vermesi yönünde bir yönetmelik hazırlandı. HSYK, Danıştay’da bu yönetmelikle ilgili görüşme sürerken bu yönetmeliğin yanlış ve hukuka aykırı olduğunu iddia etmişti. Danıştay ise bu yeni düzenlemenin hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdi. Bu konular ulusal basında çok geniş yer aldı. Daha sonra Başbakan çeşitli illerde yaptığı açıklamalar konuşuldu. Cumhurbaşkanı Gül’de bir televizyon kanalına çıkarak konularla ilgili değerlendirmede bulundu. Gül, dengeyi sağlamaya çalışan açıklamalar yaptı. Yine CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’da bu konularla ilgili çeşitli görüşmeler yaptı ve yapmaya devam edecek. Yeni yılın ilk günü ilimizde AKP yetkililerinin katıldığı ‘Milli iradeye sahip çık’ isimli bir miting yapıldı. Akabinde CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz’de bu konularla ilgili açıklamada bulundu” diyerek gündemi özetledi.

“Hükümet hukuka hiçbir şey yapmamış, dönüp dolaşıp mağduru oynamıştır”

Yaşananların ülkemizdeki hukuki duruma topyekûn bakılması gerektiği gerçeğini ortaya çıkardığını söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Türkiye’de hukuka hiçbir yatırım yapılmadığı, herhangi bir hukuki düzenleme yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Vatandaş ne yapsın? Kendisi mi yasa hazırlasın? 11 senedir ekonomide şu oldu, IMF’de bu oldu diyen hükümet, mağduru oynamamalı. Savcıyı istifaya davet etmenin mantığı nedir? Avrupa’da hukuku iyileştirme diye bir komisyon var. Bu komisyonun her yıl yayınladığı raporlarda ülkemizdeki hukuk dökülüyor. Adliye bakımından, hâkim bakımından, hukuka ayrılan kaynak bakımından dökülüyor. Bugün ülkemizde ciddi manada hukuk sistemi varsa bu Avrupa’nın dayatmasıyla olmuştur. Avrupa istemese biz bunları yapmayacak, 40’lı, 50’li yılların hukukuyla idare edecektik. Anayasa Komisyonu’ndan ilk Ak Parti çekilmiştir. Hükümet mağduru oynamamalıdır. Hükümet hukuka hiçbir şey yapmamış, dönüp dolaşıp mağduru oynamıştır. Bir ülkenin hukuk sistemi etkin oranda uygulandığında o milletin mutluluğu artar” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Bugün Türkiye tek adam yönetimine doğru gidiyor”

Ülkemizin zorlu ve kritik bir süreçten geçtiğini söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Maalesef demokrasiyi içselleştirememiş bir doğu toplumuyuz. Orta Doğu’ya ve İslam âlemine demokrasisi oturmuş bir ülke olarak örnek gösterilirken, giderek bunların da gerisinde kalacağız gibi görünüyor. Çünkü bugün Türkiye tek adam yönetimine doğru gidiyor. Bugün Türkiye’de devlet tamamen devre dışı kalmıştır. Şu anda ülkemiz bir türbülansın içinde ve nereye gittiği belli değil. Başbakan çıkıp Türkiye’de paralel devlet var diyor. Bu paralel yapılanmayı bilen Başbakan’ın kendisidir. Ne istedilerse verdik diyen biri sonra çıkıp bunlardan şikâyet etme hakkına sahip değildir. Bu arada Türkiye’de bir çözüm, bir ışık görünmüyor. Yerel seçimlerde bu durumun çözümü olamaz. Çünkü her şey birbirine karışmış bir vaziyette. Muhalefetin konularla ilgili sesi duyulmuyor. Medya imkân vermiyor. İlimizde AKP’nin ilçe adaylarının kimler olacağı sanki memleketin en önemli konusu haline gelmiş durumda. Oysa memleketimizde bu kadar önemli sorun var. Demokrasi devre dışı kalmıştır. Hukuk zaten ortada yok. Bu toz duman içinde yeni bir yıla girdik. 2014’ün ben çok iyi bir yıl olacağını tahmin etmiyorum” şeklinde konuştu.

“Bugün bir suç işleniyor ve akabinde suça göre kanun çıkarılıyor”

Hukukun askıya alındığı ve doruk noktaya ulaştığı bir dönemin yaşandığını kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “Hukuk bir gün herkese lazım olur diye hepimizin bildiği klasik bir deyim vardır. Şimdi o günü yaşıyoruz. Hukukun bugün bakanlara, bakanların oğullarına, uçakla umreye gidenlere de lazım olduğunu anladık. Balyoz ve Ergenekon davalarında yargılanan insanlar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldılar. Bu insanların çocukları 10–15 günde bir 10–15 dakika gardiyanların gözetimi altında açık görüş yapıyorlar. Ama bugün yolsuzluktan yargılanan insana her gün, herkes hapishaneye ziyarete gidebiliyor. Bu ne biçim adalettir? Bugün bir suç işleniyor ve akabinde suça göre kanun çıkarılıyor. Demokrasilerde böyle şey olmaz. Böyle bir şey dünyanın neresinde görülmüştür? Böyle bir adalet olmaz. En geri kalmış ülkelerde bile olmaz” şeklinde konuştu.

Programın son bölümünde Sarıkamış Harekâtı’nın yıldönümü dolayısıyla Sarıkamış şehitleri anıldı.

Dinleyicilerin sorularıyla yoğu olarak katıldıkları Basın Odası yaklaşık iki saat sürdü.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır