Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Belediye Meclisi’nde yaptığı ‘Raylı sistem haricindeki sistemleri inceliyoruz’ açıklaması nedeniyle ilimizdeki ulaşım değerlendirildi. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar. Belediye Meclisi toplantısında Başkan Zeybek’in ilimizin caddelerinin raylı sistemi kaldırmayacağını söylemesiyle toplu taşımanın […]
Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Belediye Meclisi’nde yaptığı ‘Raylı sistem haricindeki sistemleri inceliyoruz’ açıklaması nedeniyle ilimizdeki ulaşım değerlendirildi.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
Belediye Meclisi toplantısında Başkan Zeybek’in ilimizin caddelerinin raylı sistemi kaldırmayacağını söylemesiyle toplu taşımanın yeniden gündeme geldiğini söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “Alternatif olarak açıklanan sisteme trambüs deniyor. Bu sistem troleybüs hattının bir benzeri. Daha önce Ankara, İzmir ve İstanbul’da bu sistem denendi. Troleybüs 1984’de İstanbul’da, 1992 yılında da İzmir’de kaldırıldı. Şimdi Malatya’da uygulanıyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi 21 kilometrelik bir yol üzerinde bu sistemi kullanıyor. Sistem 2015 yılında uygulanmaya başlanmış. Başkan Zeybek raylı sistem için TCDD’den yetkililerin gelerek ilimizde incelemelerde bulunduklarını ve caddelerimizin yetersiz olduğunu ve bu sistemin yapılamayacağını söylediklerini ifade ediyor. Daha önceden Büyükşehirlerde kaldırılan bir uygulama ilimizde gündeme geldi. Bildiğim kadarıyla AFRAY’da öğrenciler üniversiteden istasyona gelecek ve oradan şehir merkezine otobüslerle taşınacaktı. Bu sistemin üzerinde neden bu kadar duruluyor? Bu sistem olmazsa olmaz mıdır?” şeklinde konuştu.
“İnsanların yaşamlarını kolaylaştırmak çok önemli”
İlimize yapılacak olan tüm yatırımların yanında olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “İnsanların yaşamlarını kolaylaştırmak çok önemli. Üniversite ile şehir merkezi arasındaki yol özellikle sabah saatlerinde yoğun oluyor. Dolmuşçuluk artık eskidi. Birçok ilde bu uygulama kaldırıldı. İlimizde ise sürüyor. Toplu taşımacılıkta bir çözüm şart. Benim öğrencilik yıllarımda Ankara’da çift körüklü otobüsler vardı. Yaklaşık 100 kişi alıyordu. O dönem için toplu taşıma rahatlamıştı. Sonra metro yapıldı. Afyon’da alternatif bir ulaşım sistemi gereklidir. Bu bir türlü bugüne kadar başarılamadı. Osmanlı döneminde bile raylı sistemler vardı. Afyonkarahisar’da da geçmişte raylı sistem kullanılmıştır. 1930’lu yıllara kadar bu sistem kullanılmıştır. O yıllarda motorlu taşıt yoktu. Şimdi ise araç sayısı çok fazla. Umarım acilen toplu taşıma çözülür” diye değerlendirmede bulundu.
“Ben köklü çözümlerden yanayım”
Toplu ulaşımın dünyanın çeşitli yerlerinde farklı biçimlerde gerçekleştirildiğini kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Ankara’daki çift körüklü otobüsleri bende hatırlıyorum. Eskişehir ve İstanbul’da da farklı sistemler var. Her belediye farklı uygulamalar yapıyor. Kalıcı sistem yapılmalı. 20 kişilik dolmuş yerine 60 kişilik troleybüs kullanabilirsiniz. İzmir’de troleybüslere boynuzlu derlerdi. Boynuzu elektrik sisteminden çıkar, yolda kalırdı. Son günlerde aklıma takılan bir konu var. Ataköy, Kanlıca ve Harbiş’i neden tek yoldan Garaj, Hastane ve oteller bölgesine ulaştırıyorsunuz? Niye bu insanları Hıdırlıktan, Erkmen üzerinden veya Deper Çeşmesi’nin orayı geliştirerek ulaştırmıyorsunuz? Daha önceki başkanların da trafiği rahatlatmak için önerileri vardı. Ben köklü çözümlerden yanayım. Merkezi dağıtamazsak bu sorunları yaşamaya devam ederiz” diye konuştu.
“Daha ilimizde biz minibüs sorununu çözemedik”
Afyonkarahisar’ın şehircilik açısından kötü bir örnek olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Şehircilik için neler yapılmaması gerekiyorsa burada yapılır. Seçimlerden önce AFRAY projesi açıklandığında ben katıldığım bir televizyon programında bu projenin yapılmasının imkansız olduğunu verilerle anlatmıştım. Bu projenin olma şansı imkansız. Diyelim ki araçlar hibe edilsin. Bu kez de işletme açısından uygulanması oldukça zordu. Bu bir seçim projesiydi. Grafiklerde bunları yapabilirsiniz. Ama uygulanması mümkün değildir. Projelerde teleferik de yapılır, raylı sistemler de yapılır. Ama sanalla gerçek farklı. Grafikle, animasyonla seçim atlatılır. Bizde bu ruh halinden bir türlü çıkılmıyor. Daha ilimizde biz minibüs sorununu çözemedik. Önce bu sorun çözülmeli” şeklinde konuştu.