Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Önder Cartıllı konuk olarak katıldı. Programda ilk ve acil yardım konuşuldu. “İlk yardımda önemli olan sağlık ekibi gelinceye kadar yapılacak olan müdahalelerdir” İlk yardım […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Önder Cartıllı konuk olarak katıldı.
Programda ilk ve acil yardım konuşuldu.
“İlk yardımda önemli olan sağlık ekibi gelinceye kadar yapılacak olan müdahalelerdir”
İlk yardım kavramının ilk ve acil yardımı kapsadığını kaydeden Dr. Önder Cartıllı, “İlk yardım, tedavi ile karıştırılmamalıdır. İlk yardım, herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da hasta veya yaralının durumunun kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla tıbbi araç-gereç aranmaksızın olay yerinde yapılan ve ilaç kullanılmayan müdahaledir. İlk yardım profesyonel sağlık yardımı gelinceye kadar ilk yardım eğitimi almış kişilerce yapılabilir. İlk yardımı uygulayacak olan kişiler ilk yardım eğitimi almış herhangi bir kişi olabilir. Profesyonel sağlık ekibi geldikten sonra tıbbi araç-gerecini ve gerekirse ilaç kullanacaktır. İlk yardımda önemli olan sağlık ekibi gelinceye kadar yapılacak olan müdahalelerdir. Özellikle kazalarda sağlık ekibi gelinceye kadar yapılan ilk yardım hayat kurtarıcı özelliğindedir ve çok önemlidir” diye konuştu.
“İlk yardımcı önce kendi can güvenliğini korumalıdır”
İlk yardımı yapacak kişinin mutlaka ilk yardım eğitimi almış olması gerektiğini kaydeden Cartıllı, “Eğitim almış olmasının yanı sıra ilk yardım yapacak kişi, insan vücudunun özellikleriyle ilgili genel bilgilere hâkim olmalıdır. İlk yardımcı önce kendi can güvenliğini korumalıdır. Çünkü ilk yardım yapılırken zaman zaman tedbir alınmadığından yardımı yapan kişiler hayatlarını kaybedebiliyorlar. Bu nedenle ilk yardımcı önce kendi güvenliğini sağlamalıdır. Ayrıca ilk yardımcı sakin olmalıdır. İlk yardımcı meydana gelen olayın ciddiyetine göre hangi müdahaleleri ne zaman yapacağını bilmelidir. İlk yardımcı kendine güvenmelidir. Kan, yara görse de ilk yardımına sakin bir şekilde devam etmelidir. Bunun yanında eldeki mevcut imkânları maksimum seviyede kullanmayı bilmelidir. İlk yardımın temel görevi hastanın durumunun kötüye gitmesini engellemek ve eğer nabız alınamıyorsa, solunum durmuşsa hemen müdahale ederek bunu başlatmaktır” diye değerlendirmede bulundu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.