passo
“Kadın dünyayı değiştirir’

“Kadın dünyayı değiştirir’

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle kadın konusu işlendi. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.   “600 milletvekilinde sadece 103’ü kadın” “5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi” bilgisini aktaran Gazeteci İsmail Akar, […]

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle kadın konusu işlendi. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

 

“600 milletvekilinde sadece 103’ü kadın”

“5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi” bilgisini aktaran Gazeteci İsmail Akar, “Ülkemizde kadınlara milletvekili seçilme hakkından önce muhtar seçilme hakkı verildi. Daha sonra milletvekili seçilen Satı Kadın ülkemizde seçilen ilk kadın köy muhtarlarımızdan biriydi. Şu anda ülkemizde 600 milletvekilinde sadece 103’ü kadın. Ülkemiz kadın vekil açısından dünyadaki 192 ülke arasında 117, Avrupa’da ise 34 ülke arasında 34’üncü sırada. İlimizde şu an bir kadın milletvekilimiz var. Afyonkarahisar’da bugüne kadar Mebrure Gönenç, Reyhan Ballandı, Hatice Özkal, Remziye Sıvacı ve mevcut milletvekili Burcu Köksal seçilen kadın milletvekillerimiz. İlimizde 58’i merkez olmak üzere 131 muhtar bulunuyor. Bunlardan sadece 4’ü kadın. Basın sektöründe kadınlar ön plana çıkıyor. örneğin Gazeteciler Cemiyetinde 98 üyeden 20’si kadın. Atatürk birçok ülkeden önce kadınımıza seçme ve seçilme hakkını verdi ama maalesef günümüzde siyasette ve yönetimde kadınlar yeterli sayıda değil” diye konuştu.

 

“İsmet Paşa ikinci kez Lozan’a gittiğinde yanında eşi Mevhibe Hanım vardır”

Nüfusumuzun yarısının kadın olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Ama parlamentodaki vekil sayısının yarısı kadın değil. Dünyayı şekillendiren kadınlardır. Biz bu sözü yeterince dikkate almıyoruz. Atatürk Kurtuluş Savaşı’ndan sonra hemen birçok konuda yenilik getirirken kadın haklarını da uygulamaya koymuş ve birçok kadınımızın vekil olarak parlamentoya girmesini sağlamıştır. Atatürk Latife Hanım ile evli kaldığı süre boyunca tüm davetlere eşiyle katılarak kadına verdiği önemi göstermiştir. İsmet Paşa ikinci kez Lozan’a gittiğinde yanında eşi Mevhibe Hanım vardır. Mevhibe Hanım modern Türk kadınını tüm dünyaya göstermiştir. İzmir İktisat Kongresi esnasında Atatürk tiyatro oyuncuları ile görüşmüş ve Müslüman Türk kadınına o tarihe kadar uygulanan sahne yasağını kaldırmıştır. Atatürk yok sayılan kadını hayatın her alanına sokmuştur. Kadınlara önem veren toplumlar kalkınır ve daha öne çıkarlar” dedi.

 

“Bir toplumu kadınlar eğitir”

Bir toplumu kadınların eğittiğini söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Kadınlarımız hayatın her alanında çalışıp, emek veriyorlar. Ama maalesef birçoğunun sosyal güvencesi yok. Bu mutlaka sağlanmalı. Eski Türk devletlerine baktığımızda kadınlarımızın devlet yönetiminde önemli roller üstlendiklerini görürüz. Dinimiz açısından da kadının yeri çok önemlidir. Tarihimizin bazı dönemlerinde maalesef dinimiz yanlış yorumlandığı için kadına gereken önem verilmemiştir. Oysa dinimiz kadın hakları açısından büyük bir devrimdir. Diri diri kız çocuklarının gömülmesine son vermiş ve kadın haklarının oluşmasını sağlamıştır. Kadın hayatın her alanında var ama yönetimde istenilen sayıda değil. Bu kabul edilemez. Mesela dünya havacılık tarihine de giren savaş pilotu Sabiha Gökçen Atatürk’ün manevi kızıdır. Bugün kadınımız mecliste erkek sayısıyla eşit veya daha fazla olursa hakkaniyet oluşacaktır” şeklinde konuştu.

Programda ayrıca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bu konu işlenerek, engellilerin farkında olup, farklı bakmamamız gerektiği vurgulandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır