Geçtiğimiz hafta medya sorunlarını konuşmaya çalıştık. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Medya Derneği ilimizde bir program yaptı. Bu programa katıldık ve sorunlarımızı da dillendirmeye çalıştık. Toplantı detaylarını sonrasında verelim ama öncesinde bu derneği tanıyalım. Medya Derneği 2010 senesinde kuruldu 2010 senesinde Salih Memecan başkanlığında kurulan derneğin kurucular kurulu Başkan Yardımcıları olarak o günkü Zaman Gazetesi Genel […]
Geçtiğimiz hafta medya sorunlarını konuşmaya çalıştık. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Medya Derneği ilimizde bir program yaptı. Bu programa katıldık ve sorunlarımızı da dillendirmeye çalıştık. Toplantı detaylarını sonrasında verelim ama öncesinde bu derneği tanıyalım.
Medya Derneği 2010 senesinde kuruldu
2010 senesinde Salih Memecan başkanlığında kurulan derneğin kurucular kurulu Başkan Yardımcıları olarak o günkü Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğl ile Derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Turkuvaz Medya Yön.Kur.Bşk.Vekili Serhat Albayrak, Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ve Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak yer almıştı.
Afyonda yapılan toplantıya Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş ve gazeteciler Nuh Albayrak, İbrahim Altay, Dijital Yayıncılık Uzmanı Can Kazancıoğlu katılıyordu.
Medya Derneği’18. Bölge Toplantısı yapmıştı. Bu ilimizdeki 19. Toplantıya yazılı görsel ve işitsel medya sahipleri ve çalışanları sorunları dillendirdi.
Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt daha önce milletvekilleri ve diğer yetkililere verilen cemiyetin hazırladığı raporda yer alan medya sorunlar ve çözüm önerilerini kürsüye çıkarak tekrar anlattı.
Gazetelerde Remi İlan kalksın
Sonrasında söz alan konuşmacılar sorunlar ve çözüm yollarına odaklandılar. Gazetelerdeki resmi ilanların kesilmesini AGC yönetim Kurulu üyesi Mehmet Emin Güzbey talep ediyordu.’Zaten biz bu resmi ilanları personeli maaşına ancak yetirmeye çalışıyoruz.
Güzbey’ Bu kaldırılırsa ilan için çıkan veya haber için çıkan gazeteleri görürüz’ diyordu.
Toplantıda söz alan konuşmacılar özetle reklamlardan alınan KDV nin 8 e düşürülmesi Radyo ve TV lerin telif hakları ödemeleri ,elektrik giderleri elektrik giderleri kalifiye personel meselesi ek istihdama medyada vergi ve SGK teşvik edilmesi medya mensubu olmaya belli bir standart getirilmesi ile Radyo TV lerde ücretsiz yer alan kamu spotlarına ücret ödenmesi gibi gibi ana meseleleri masaya yatırdı.
Bir başka talep ise yine reklamlarda radyo payı yüzde 2 gazete payı yüzde 3 açık hava ilanlarında ise bunun yüzde 5 olmasının altı çizildi ve Bilbordların ihale ile alınması emek sermaye ilişkisi ile istihdam katkısının fazlaca olmadığı dikkate alınarak açık hava ilanlarının bir kurala bağlanması dahası azaltılması ve sınır konulması talebi anlatıldı.
Doğrunu isterseniz Medya Derneği bu talebi fazlaca dikkate almadı.
Tasarrufsa eğer herkeste her yerde olması lazım değil mi?
Medya Derneğinin Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesiyle medyaya verilen 3/5 ilanın da gitmesini savunması dikkatimi çekti. Bunun gerekçesini de bazı belediyelerin belediye kaynaklarını belli başlı medyaya aktarması olarak öne sürülmesiydi.
Tasarruf Genelgesi ile medya budanmıştı. Ama savurganlık devam ediyor.
Şimdi ben size bir örnek vereceğim.3 değil 5 de değil 7 yerden maaş alan bürokratlardan falan değil.Bir bakanlıktan bahsedeceğim.
Bizim yangınlarda çok ön plana gelen ve Cumhuriyet tarihinin bana göre en başarısız bakanı olan Tarım Orman Bakanından bu örnek.
Tarım ve Orman Bakanının tam 7 makam odası var. Evet tam yedi makam odası bulunuyor Bekir Pakdemirli’nin
Sayalım isterseniz…
Tarım ve Orman Bakanlığı / Tarım Orman Bakanlığı ikinci bina..(Eski Orman ve Su İşleri Bakanlığı./ Orman Genel Müdürlüğü içerisine sonradan yapılan makam odası./TKDK daki makam odası,/TİGEM Genele Müdürlüğündeki makam odası/ Atatürk Orman Çiftliğindeki makam odası ve DSİ nin yeni binasında hazırlanan makam odası.
Ya araçlara geldiğimizde aynı bakanın iki adet zırhlı Mercedes İki adet cip Özel donanımlı.İki adet Mercedes Vito VİP aracı ile çalışan ve danışmanlara tahsisli Otuz adet Passat araç.
Yetmedi bakanın hizmetinde olan Orman Genel Müdürlüğüne ait bir uçak ve bir helikopter.
Bir tarafta tasarruf genelgesi var.
Ve bunu savunan basın emektarları.
Diğer tarafta bri bakan ve bakanın Yağma Hasan’ın böreği.
Yani bizim ocuklar yaparsa iyi diğerleri yaparsa berbat mantığından kurtulmak lazım.
İyiyi doğruyu güzeli her kim tarafından yapılırsa yapılsın desteklemek yanlışı ise eleştirmek zorundayız. Medya ve medya mensubunun asli görevi bu olmalı.
Ne diyorduk basın halkın gözü kulağı ve sesi olmalı.
Ne dersiniz?