passo
“Korona virüs solunum yoluyla bulaşıyor”

“Korona virüs solunum yoluyla bulaşıyor”

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk konuk olarak katıldı. Demirtürk programda korona virüs konusunda konuştu. Korona virüslerin insanlar arasında hastalık yapabilen, bazı hayvan türlerinde tespit edilebilen geniş bir virüs ailesi olduğunu belirten Demirtürk, “Hayvanlar arasında dolaşan korona virüsler zaman […]

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk konuk olarak katıldı. Demirtürk programda korona virüs konusunda konuştu.
Korona virüslerin insanlar arasında hastalık yapabilen, bazı hayvan türlerinde tespit edilebilen geniş bir virüs ailesi olduğunu belirten Demirtürk, “Hayvanlar arasında dolaşan korona virüsler zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanabilirler ve böylelikle insan olguları görülmeye başlar. Ancak bu virüslerin insanlar açısından tehdit oluşturması, insandan insana bulaşma yeteneği kazanmalarından sonra söz konusu olur” diye konuştu.
“Hastalığın ölüm olasılığı yaklaşık yüzde 3 civarındadır”
Kesin olarak kazanılmış hasta sayısının 27 Şubat itibariyle tüm dünyada toplam 82 bin 586 kişi olduğunu belirten Demirtürk, “Ölen hasta sayısı ise 2811’dir. Hastaların 78 bin 514’ü Çin’de bulunmaktadır. Hastalığın ölüm olasılığı yaklaşık yüzde 3 civarındadır. Çin dışında en çok vaka Güney Kore’de olup Avrupa’da en çok İtalya’da hasta bildirilmiştir. Ülkemizde şu ana kadar doğrulanmış bir hasta bulunmamaktadır” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Hastalığın şu anki bilgilere göre solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir”
“Hastalığın şu anki bilgilere göre solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir” bilgisini aktaran Demirtürk, “Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas gereklidir. Ancak halen bulaştırıcılığın ne ölçüde olduğu bilinmemektedir. Bugünkü bilgiler ışığında hastalığın gıdalarla bulaşmadığı söylenebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır