passo
“Maç sürerken kural değişmez”

“Maç sürerken kural değişmez”

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında emeklilik sistemi, 3 bin 600 ek gösterge ve asgari ücret konuları konuşuldu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldı. “Asgari ücret Net 3 bin 200 TL olur” “Sahada önümüze en çok çıkan konular emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 3 bin 600 […]

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında emeklilik sistemi, 3 bin 600 ek gösterge ve asgari ücret konuları konuşuldu.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldı.

“Asgari ücret Net 3 bin 200 TL olur”
“Sahada önümüze en çok çıkan konular emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 3 bin 600 ek gösterge sorununun çözülmesi ve asgari ücrette artış” diyen Gazeteci İsmail Akar, “Bu konular toplumun her kesimini ilgilendiriyor. Bu sorunlara çözüm getirilmesi elzemdir diye düşünüyorum. EYT kavramı ile 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile tanıştık. Yasa çıkmadan önce bu tarihten önce sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterlerini ve ödemesini sağlayanlar emekli olabiliyordu. Bu tarihten sonra ise emekli olmak için şartlar değişti ve sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartını sağlama koşulları getirildi. EYT sorununu çözmek için Almanya ve Finlandiya yöntemi görüşülüyor.Buna göre prim gün sayısını doldurup, emekli olmak için 2 yılı kalanların emekli edilip maaşlarının ödenmesi formülü var. 3600 göstergenin salt 4 mesleği kapsaması yanlıştır..Asgari ücrete gelince net 3 bin 200 olacak gibi görünüyor. Böyle olursa işverene aylık maliyeti 5 bin 300 TL olur” dedi.

“Ülkemizde 3 kişiye 1 çalışan düşüyor”
Ülkemizde çalışan işçi ve memur sayısının diğer ülkelere oranla az olduğunu kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “Ülkemizde 3 kişiye 1 çalışan düşüyorsa, Almanya veya İngiltere’de 2 yada bir buçuk kişiye bir çalışan düşüyor. Bütün bunlara rağmen devlet personel alırken belli standartlar getiriyor. Kamuda eskiden kadın 20 yıl, erkek ise 25 yıl çalışıp erken yaşta emekli olabiliyordu. Bu böyle devam ede ede ülkemizde erken yaşta emekli olanların sayısı hayli arttı. Kırklı yaşlarında, yani en verimli zamanlarında emekli olanların sayısı az değildi. Sonra da ikinci işe girip çalışmaya devam ediyorlardı. Bu verilen hak sonra geri alındı. Buna şimdi çalışanlar itiraz ediyorlar. Maç devam ediyorken kural değiştirmek gibi bir şey bu durum.İnsanlar işe başlarken başka emekli şartları var emekli olacakken yasa değişmiş yani maça çıkıyor ve kırmızı kart görüyor.Bu olmaz. Bu bence haksızlık, düzeltilmeli” dedi.

“Özel sektörde müthiş bir mağduriyet yaşanıyor”
“EYT sorunu tek bir cümle halinde görülüyor ve tüm ülkeyi kapsıyor gibi algılanıyor” diyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bu konuyla ilgili yanlış yorumlar yapılıyor. Türkiye’de memurlar emekli olmak istemiyor. 65 yaşında mecburen emekli oluyorlar. Çünkü maaşlarının düşmesini istemiyorlar. Özel sektöre göre kamuda iş yükü daha az. Özel sektörde ise diyelim 20 yaşında işe başlayıp 20 yıl çalıştınız. Emekliliği hak ettiniz, banka sizi tazminatınızı ödeyip çıkarıyor. Sizin 50-55 yaşınıza kadar daha çalışıp maaş elde etmeniz lazım. Özel sektördekilerin iş güvencesi olmadığı için emekli olmak istiyorlar. Kamuda ise tam tersi söz konusu. 3 bin 600 bundan dolayı ortaya çıktı. Memurlar devlette kalmasın, yaşı gelince ayrılsın diye ortaya çıktı. Kamuya göre diye konuştu.

“Erken emeklilik çalışanın hakkıdır”
Türkiye’de çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Mesela ilimizde cenaze ilanlarına bakalım. Vefat edenlerin büyük bölümü kamudan emeklidir. Özel sektör insanları zor emekli ediyor ve bir müddet sonra kapının önüne koyuyor. Bana göre ülkemizde erken emeklilik sorunu yok, kaynakların eşit paylaştırılmaması sorunu var. Bugün 5 milyon civarında emeklilik bekleyen insan var. Devlet başka konulara rahatça kaynak aktarabiliyorken, emekli olmak için bekleyenlere kaynak aktarılmıyor. Erken emekli olacaklara bütçeden gereken miktar verilmezken, Suriye’den gelenlere kaynak bulunabiliyor. Maalesef gelir dağılımını düzenleyici önlemler alınmadığı ortadadır. Erken emeklilik bana göre çalışanın hakkıdır. Çünkü işe girerlerken bu söylenmiş. Şimdi ben oynamıyorum, oyun değişti denilemez” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Programın son bölümünde yeni açıklanacak asgari ücretin herkesin geçinebileceği bir miktarda olması ve işverene yansıyan vergi yükünün azaltılması gerektiği değerlendirildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır