passo
Mali Tatilmiş

Mali Tatilmiş

2007 senesinden itibaren 1 Temmuz-20 Temmuz günleri mali tatil olarak biliniyor. Mali Tatil de verilmesi gereken beyannamelerin sürelerine ek 7 gün ilave ediliyor. Yani beyanname ve bildirimler en son 27 Temmuz da verilecek. Buradaki amaç Mali Müşavirlerin adli tatilde avukatlar da olduğu gibi tatil yapmalarına yasal kolaylık sağlamaktı. Peki yasal olarak böyle olmasına rağmen hayatın […]

2007 senesinden itibaren 1 Temmuz-20 Temmuz günleri mali tatil olarak biliniyor. Mali Tatil de verilmesi gereken beyannamelerin sürelerine ek 7 gün ilave ediliyor. Yani beyanname ve bildirimler en son 27 Temmuz da verilecek. Buradaki amaç Mali Müşavirlerin adli tatilde avukatlar da olduğu gibi tatil yapmalarına yasal kolaylık sağlamaktı.
Peki yasal olarak böyle olmasına rağmen hayatın akışında bu uygulama oluyor mu?
Bence hayır.
Biz Mali, Tatil vesilesi ise bu mesleğin sorunları çözüm önerilerini paylaşalım bugünkü yazımızda…

11 Milyon Mükellef 111 bin meslek mensubu var
Önce mesleki verilere bakalım
Ülkemizde 11 milyon civarı mükellef bulunuyor.
Dağılımında karşımıza çıkan tablo şöyle:
Kurumlar Vergisi 850 bin
Gelir Vergisi 2 milyon 850 bin
Katma Değer Vergisi Mükellefi olanlar 2 milyon 780 bin
Kira beyanı yapan mükellef sayısı 2 milyon 100 bin
Basit Usul mükellefi ise 800 bin civarında.
Bu kadar mükellefin beyanı ise 111 bin 538 meslek mensubu tarafından yapılıyor.
Ülke genelinde 4785 Serbest Muhasebeci var.
103 bin 700 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve
4 bin 785 Yeminli Mali Müşavir mesleği icra ediyor.
Afyonkarahisar’a baktığımızda ise 530 meslek mensubu 90 bin civarındaki mükellefe hizmet veriyor.

Pandemi ve Mali Müşavir
2020 yılı pandemi den dolayı çok yönlü zorluklarla başladı ve aynı zorluklarla devam ediyor..
Ekonomik alanda mücadelenin görünmeyen kahramanları arasında mali müşavirler yer almaktadır. Mali Müşavirler mükellef-devlet arasındaki iletişimin, bir anlamda sağlıklı ekonomik faaliyetlerin yürümesine katkı verir.
2019 sonu ve 2020 başlarında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) öncülüğünde özel sektörde sistematik elektronik dönüşümler (dijitalleşme) başlatıldı. Ülkemizde e-dönüşüm kapsamı iyice genişlemiş ve birçok mükellef grubu e-defter, e-fatura, e-arşiv, e-müstahsil makbuzu, e-serbest meslek makbuzu gibi elektronik belgeler ile tanışmıştı. Tabii ki bu tanışmada kilit aktör mali müşavirlerdi.
Yeni sistemleri önce mali müşavirler öğreniyor ve uygulanması için mükellef gruplarına öğretiyor.
11 Martta ilk koronavirüs vakası görülmesinden sonra hızla artan vakalar nedeniyle GİB ilk adımı attı ve önce yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini, ardından mart ayındaki diğer beyannameleri (KDV, Muhtasar, Ba-Bs formları) erteledi.
Bu arada ülkede 19 Mart 2020 tarihi itibariyle birçok işletme zorunlu olarak kapatıldı ve üretim durduruldu. Açık kalan işletmeler ise kısmi çalışma pozisyonu alarak personel azaltmaya ya da mevcut personeli daha az çalıştırmaya başladılar.
Mali müşavirler KÇÖ ile uğraşırken ücretsiz izin desteği çıkarıldı. Bu destek KÇÖ’den yararlanamayan ve ücretsiz izne çıkarılmış olan personele günlük belli bir miktar üzerinden yapılan yardımdı
Bu yüzden mali müşavirlerin evden çalışmaları, virüsle etkin mücadele kapsamında mümkün olmadı.
Maliye Bakanlığı mücbir sebep hali uygulayarak bazı mükellef gruplarının tüm beyannamelerini ve ödeme sürelerini 6 ay ertelediğini duyurmuştu. Ancak bir grup mükellef bu ertelemenin dışında kaldı ve beyannameleri zamanında verilmeliydi.
Bu dönemde iş riski nedeniyle yüzlerce mali müşavirin pandemiye yakalandığını ve maalesef bazılarının vefat ettiğini de söyleyelim.

Sorunlar senelerdir hep aynı
Mali müşavirler tüm geçim kaynağı tahsilattır.. Sektörde açık olarak tahsilat melesi artıyor.
Pandemi sürecinde işletmelerin yaşadıkları sıkıntı nedeniyle mali müşavirler çok çalışmalarına rağmen neredeyse hiç tahsilat yapamadılar.
Mesleği ticari bir kazanç kapısı gören.ücretini düşük tutarak kapasitesinin üstünde yük alan meslek mensupları meslekte sıkıntıya yol açıyor.
Yine kendisini güncelleyemeyen meslek mensuplarının varlığından söz edebiliriz.
Haksız rekabet ve korsan muhasebeci sorununu da ekleyelim.
Mali müşavirlerin angaryası çoktur.. Kamu kurumları mükelleflerden almak istedikleri her türlü bilgiyi mali müşavirlerden talep ediyor.
Bir Mali müşavir bir firma adına ayda 50 ye yakın bildirim yapıyor dediğimizde bu angarya yükünü anlatırız sanırım.
Kamu kurumları mali müşavirleri kendi işleri için kullanmakta (bila-bedel), onları adeta kamu çalışanlarının iş yükünü azaltan özel sektör temsilcileri olarak görmektedir.
Ayrıca esnaf odalarının üyelerine ait beyannameleri verebilmeleri, noter ve avukatların dolaylı şekilde kendi defterlerini tutmalarıdır.Ki 3568 sayılı yasa bu yetkiyi mali müşavirlere vermiş.

Peki çözüm ne?
Öncelikle bir mali müşavirin imza atacağı beyanname sayısına yasal kısıtlama getirilsin. Bugünkü teknolojiyle bu kısıtlama çok kolayca yapılabilir. Bu sayede mali müşavirler arasında tutulan defter sayısında (küçük-büyük sınıflandırması yapılarak) bir dengeleme söz konusu olabilir ve haksız rekabetin önüne geçilir.
Korsan muhasebeci sorunu hem beyanname sınırlaması hem de yaş haddi sınırlaması getirilerek aşılabilir.
Mevzuat değişiklikleri, yapılandırma ve ertelemeler gibi işlemlerde kamu idaresinin olası sorunlarının asgariye indirmesi için meslek temsilcilerinin görüşleri mutlaka alınmalıdır.
Ve erteleme kararları son güne bırakılmamalıdır.
Tahsilat sorununun ise vergi tahsilatı ile birlikte muhasebe ücretinin de kesilmesi ve ilgili kişiye aktarılması şeklinde çözüme kavuşturulmalıdır.
Sonuçta ertelenen beyannamelerde dikkate alındığında meslek mensubu için Temmuz sıcak ve yoğun geçecek.Bu nedenle Mali Tatil yapması zor.
Bu kadar rakam sorun ve sıkıntılarla boğduğumuz yazımıza bir fıkra ile noktayı koyalım.

Muhasebeciye sormuşlar:
-“Bir daha dünyaya gelirsen hangi işi yapmak istersin?”
-“İmamlık” demiş.
Nedenini sormuşlar :
-“Mevzuat hep aynı, hiç değişmiyor.” demiş.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır