MHP ve İYİ Parti Sürprizi 24 Haziran seçimleri sona erdi. Bilindiği gibi bu seçimde iki ayrı oy kullandık. İlki Cumhurbaşkanlığında adaylar tercih edildi. İkincisinde ise parlamento üyeleri dağılımı partilere göre yapıldı. Yazının sonunda söyleyeceğimizi şimdiden yazalım. Bu seçimde MHP, beklenilenin aksine oylarını korumasını bildi. Buna yazının sonunda değineceğim. Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener ve İYİ Parti […]
MHP ve İYİ Parti Sürprizi
24 Haziran seçimleri sona erdi. Bilindiği gibi bu seçimde iki ayrı oy kullandık. İlki Cumhurbaşkanlığında adaylar tercih edildi. İkincisinde ise parlamento üyeleri dağılımı partilere göre yapıldı. Yazının sonunda söyleyeceğimizi şimdiden yazalım. Bu seçimde MHP, beklenilenin aksine oylarını korumasını bildi. Buna yazının sonunda değineceğim. Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener ve İYİ Parti ile Saadet Partisi ve Cumhurbaşkanı adayı Karamollaoğlu beklenen oylara ulaşamadı.
MHP FİRE VERMEDİ
Ülke genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52,5 oy aldı. Burada MHP’ye oy veren seçmenlerin fire vermeden cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ı tercih ettiği görülüyor. Muharrem İnce 30,5 oya ulaştı. CHP’nin ülke genelinde aldığı oydan yüzde 8 daha fazla alan Muharrem İnce aslında beklenen oy bandına ulaştı.
Meral Akşener yüzde 7.33 oy alırken İYİ Parti’nin Meclis oyu yüzde 10. Yani 1 milyon 500 bine yakın İYİ Partiye oy veren seçmenin Akşener’e oy vermediği görülüyor. Aynı şekilde HDP Adayı Demirtaş yüzde 8.35 oy alıyor. HDP ise 11.13 oya ulaşıyor. Burada da HDP’li seçmen partisine oy veriyor ancak 1 milyon 500 bine yakını Cumhurbaşkanlığında başka tercih yapıyor.
Bu seçim sonuçları da belli etti ki, İYİ Parti MHP’den fazlaca oy taşımamış. Aldığı yüzde 10 oyun önemli bir kısmını da CHP seçmeni ve yeni seçmenden almış.
Saadet Adayı Karamollaoğlu da hem başkanlık hem de mecliste beklenen oyunu alamadığını görmekteyiz.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakında oy kaymaları oluyor. Cumhur ittifakında ise sapma olmadığından, Erdoğan geçerli oyların yarısını yüzde 2 farkla geçrek Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi.
Burada seçim öncesi Erdoğan’ın yaptığı hamleleri paylaşalım. Siyasette alan çalışmasına, ekip çalışmasına ve anket sonuçlarına önem veren Erdoğan bu seçim öncesi bazı gerçekleri önceden fark etti.
Yüzde 50 artı bir oy almak oldukça zor bir işti. O yüzen önce MHP ile ittifakı yaptı. Yetmedi bakanları aday yaparak alana sürdü. Hem Başbakan Binali Yıldırım hem de 25 bakan illerinde çok yoğun çalıştı. Tüm imkanlar kullanıldı.
Bu seçimde bu faktörler seçim kazanılmasında önemli etki yaptı.
AFYON SONUCU BEKLENDİĞİ GİBİ
Afyonkarahisar seçimleri beklendiği gibi sonuçlandı. Partiler bazında 2011 yerel seçimleri 2015 Haziran ve Kasım sonuçları ile karşılaştırmalı bakalım. Bu seçimde 2 bin civarında genç seçmen ilave olduğunu dikkate alalım.
Ak Parti: 273 bin/222 bin/256 bin bu seçimde ise 255 bin civarı oy aldı. Bu rakamlara bakıldığında AKP ile MHP arasında 10/15 bin oyun her seçimde olduğu gibi kaydığını görmekteyiz.
CHP : 70 bin/71 bin/70 bin bu seçimde ise 65 bin oy aldı. CHP’de belkide milletvekili sıralamasından dolayı ilimizde 7/8 bin civarındaki oy İYİ partiye gittiğini anlıyoruz.
MHP : 73 bin/108 bin/83 bin bu seçimde aldığı oy 65 bin. MHP oylarında ilimizde 15 bin oy kayması olmuş.
İYİ Parti: İlk kez seçime giren İYİ Parti’nin Afyon’da aldığı oy 62 bin civarı. Yüzdeye vurduğumuzda yüzde 14’e yaklaşıyor. Ülke genelinde aldığı oy oranına yüzde 4 daha ilave etmiş.
Saadet Partisi ilimizde yüzde 1 oy alıyor. Yani 5 bin oy. Sadet Partisinin 5 bine yakın oyu uçmuş.
Sonuçta ilimizden Bakan Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Burcu Köksal ile Mehmet Taytak TBMM’de temsil etmek adına Ankara yolunda.
Afyon da 5 vekilden 6 vekile çıkması ile Ak Parti üç vekilde kaldı.İlave olan vekil Ak Parti ye gitti. Seçilenleri tebrik ediyorum.
Ülke geneline baktığımızda çıkardığımız sonuç AK Parti 295 milletvekili çıkardı.Bu Ak Partinin mecliste 48 vekili olan MHP ye mecbur gibi.Çünkü 600 vekili olan TBMM de salt çoğunluk 301.Anayasa değişikliği için halk oylamasına götürmek için 360 Anayasa değişikliğini halk oylaması olmadan direk geçirmek için ise 400 vekil şartı var.
Öte yandan 43 vekili olan İYİ Partinin Genel Başkanı Akşener mecliste değil. İYİ Partinin meclisteki konumu merakla bekleniyor.
124 vekili olan CHP bu dönem 147 milletvekili ile mecliste temsil ediliyor.(CHP Listesinden 3 vekil Saadet Partili olduğunu not edelim)
Son söz halkın kararı her şeyin üstündedir.
Anket firmaları İYİ Parti ve Saadet Partisi kaybetti.
Ak Parti ve HDP beklenen oyu aldı.
MHP oylarını İYİ Partiye çok fazla kaptırmadı.
Bir seçim daha bitti.
Şimdi hizmet ve icraat zamanı artık.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin herkesi kucaklamasını bekliyor ve umuyorum.
Mutlu ve aydınlık yarınlar diliyorum.