Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yaman konuk olarak katıldı. Programda MS hastalığı konuşuldu. “MS 20–40 yaşları arasında sık görülür” MS hastalığının kadınları erkeklere göre daha fazla etkileyen bir hastalık […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yaman konuk olarak katıldı.
Programda MS hastalığı konuşuldu.
“MS 20–40 yaşları arasında sık görülür”
MS hastalığının kadınları erkeklere göre daha fazla etkileyen bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Yaman, “MS 20–40 yaşları arasında sık görülen ve ataklarla seyreden bir hastalıktır. Bu atakların bir kısmı hastada sekel bırakır. MS beyni tutan bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmiyor. MS sosyokültürel düzeyi daha iyi insanlarda ve gençlerde görülüyor. Belli bir seviyeye gelmiş, çalışma hayatına başlayacak insanlarda görülüp ataklarla seyrederek sekeller bırakan MS kronik bir hastalıktır. MS orta sıklıkta görülen bir hastalıktır. MS ataklar halinde seyreder. Bir atak olur, birkaç hafta sürer ve hasta iyileşir. Ardından 6 ay-bir yıl sonra tekrar bir atak oluşur. Hasta yeniden iyileşir. Ne kadar çok atak olursa o kadar çok sekel kalır. Yani ikinci, üçüncü, dördüncü atakların ardından yürüme bozuklukları, dengesizlik, görme bulanıklığı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk gibi sekeller ortaya çıkar” diye bilgi verdi.
“MS hastalarının çoğu aktif yaşamını sürdüren hastalardır”
MS’in görülme sıklığının binde üç olduğunu belirten Yaman, “20–40 yaş arasında daha sık görülse de çocuklarda da görülebilir. 40 yaş sonrasında da ilk kez MS tanısı konulabilir. Ancak en sık görülme yaşı ve riskli yaşlar 20-40 yaş arasıdır. MS genç hastalığıdır. Bu hastaların çoğu aktif yaşamını sürdüren hastalardır” dedi.
“Bu hastalıkta en önemli belirti kuvvet kaybıdır”
MS’in sinir sistemini tutan bir hastalık olduğunu aktaran Yaman, “Bu hastalıkta en önemli belirti kuvvet kaybıdır. Vücudun bir tarafında kuvvet kaybı ve uyuşma oluşması, dengesizlik, baş dönmesi, çift görme, bulanık görme gibi belirtiler hastalığın yaygın belirtileridir. Hastalık ilerledikten sonra yorgunluk ve halsizlik görülür. İdrar sorunları oluşabilir. Bacaklarda gerginlik hissi olabilir. Nadir olarak da vücudun diğer yerlerinde ağrılar olabilir. Teşhis için beyin MR’ı çekilir. MR sonrası gerekirse belden sıvı alınır” diye değerlendirmede bulundu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.