Gün FM’de yayınlanan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar. Programda YGS’de ilimizin 52.sırada yer almasının nedenleri ve eğitimdeki durum değerlendirildi. “Maalesef ilimiz bu sınav sonuçlarında nal topladı” YGS sonuçlarının geçtiğimiz hafta içinde açıklandığını belirten Gazeteci İsmail Akar, “İllerin […]
Gün FM’de yayınlanan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar.
Programda YGS’de ilimizin 52.sırada yer almasının nedenleri ve eğitimdeki durum değerlendirildi.
“Maalesef ilimiz bu sınav sonuçlarında nal topladı”
YGS sonuçlarının geçtiğimiz hafta içinde açıklandığını belirten Gazeteci İsmail Akar, “İllerin başarı sıralamasında Afyonkarahisar 52.sırada yer aldı. Maalesef ilimiz bu sınav sonuçlarında nal topladı. Birinci sırada Ankara var. Çevremizdeki illerden Isparta 4.sırada, Eskişehir 7.sırada, Burdur 9.sırada, Uşak ise 17.sırada yer aldı. Komşumuz olan illerle aynı sıraları neden paylaşamadık? Bunu düşünmemiz lazım. Demek ki ilimizde eğitimde doğru bir yönetim yok. İlimizde öğretmen açığı ve fiziki yetersizlikler sürerken 52.sırada yer almamız sürpriz değil” diye konuştu.
“Ülkemizdeki eğitim politikasında ciddi sıkıntılar var”
Eğitimin uzun zaman alan bir süreç olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Hadi birinci olalım demekle birincilik olacak bir şey değildir. Bir altyapı meselesidir. Çocuğu anaokulundan itibaren alıp, belli periyotlarla kontrol ederek gelişimi ölçülmelidir. Buna göre sık sık tedbirler alınmalıdır. Ülkemizdeki eğitim politikasında ciddi sıkıntılar var. Örneğin Fransa’da bir eğitim modeli varsa, bu model yenilikler ilave ederek uzun yıllar devam eder. Ana çatıyı asla değiştirmezler. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Bizde ise her yeni gelen Bakan yeni modeller getiriyor. YGS’deki başarısızlığın nedenleri arasında ilimizdeki derslik yetersizliği ve öğretmen açığı başta geliyor. Okullarımızın çoğu ikili öğretim yapıyor. Çocuklar çok erken saatlerde okula gitmek zorunda kalıyorlar. Sınıfların mevcutları oldukça kalabalık. Bir sınıfta bir öğretmenin 10 çocukla uğraşması başkadır, 50 çocukla uğraşması başkadır. Afyon, çevre illerin atlama tahtası halinde. İlimize gelen öğretmenler çevre illere nasıl gideceğine bakıyor. Bilgi iltifat görmediği yerden kaçar. Siz öğretmeninize, eğitimcinize gereken önem ve özeni göstermezseniz onlar da giderler. Öğretmen açığımız yıllardır devam ediyor. Yöneticilerimiz bu konuyla neden ilgilenmiyorlar?” diye değerlendirmede bulundu.
“Sınavlarda başarısız olan eğitim sistemi değil, dershanelerdir”
İlimizin eğitim sorunlarıyla ilgili bugüne kadar birçok değerlendirme yapıldığını kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Bu kez farklı bir tahlil yapmak istiyorum. Sınavlarda başarısız olan eğitim sistemi değil, dershanelerdir. Çocuğunu okutmaya azmetmiş tüm aileler çocuklarını küçük yaştan itibaren dershanelere gönderiyorlar. Artık okullardan umudu kestik. Dershaneler neden başarısız oldukları konusunda düşünmeli. Çoğunun merkezi İstanbul’da bulunuyor. Afyon’da sonucun neden kötü olduğu konusunda dershane yöneticileri kendilerini sorgulamalı. Dershaneye çocuklarını gönderen ailelerde çocuklarının neden başarısız olduğunu gidip dershane yöneticilerine sorsunlar. Bir çocuk en az okul kadar dershaneye mesai harcıyor. Burada başarısız olan dershanelerdir. Aileler dişinden, tırnağından arttırıp çocuklarını dershanelere gönderiyorlar. Başarısızlığın nedenlerini de onlara sormak haklarıdır. Dershaneler hizmet kusuru işlemiştir” şeklinde konuştu.
“Şehrimizde insana yatırım yapılmıyor”
Eğitim sorunlarının tek başına bir kurum tarafından çözülemeyeceğini söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Şehrin eğitime bakışı ve yaklaşımı çok önemlidir. Bir şehirde insana yatırım yaparsanız o şehirden bilim adamı, sanatçı, sporcu, zanaatkâr çıkacaktır. Şehrimizde insana yatırım yapılmıyor. Afyonkarahisar’da apartmana yatırım yapılıyor. Çocukları okutmak yerine 2 daire, 1 dükkân bırakmak daha karlı görülüyor. Eğitim aileden başlar. Aileler, çocuğumu okutacağım demelidir. Ama insanlarımız mala, mülke yatırım yapıyorlar. Mala, mülke yatırım yaparsanız mal, mülk kazanırsınız. İnsana yatırım yaparsanız şehrin eğitim hayatının kalkınmasını sağlar ve dolayısıyla eğitimli insanlar kazanırsınız. İnsana yatırım yapmazsanız bunun sonucunu hezimet olarak görürsünüz. Bence bu başarısızlıktaki en büyük suçlu aileler ve ailelerin eğitime bakışıdır” dedi.
Basın Odası’nda ayrıca Hükümetin başlattığı çözüm süreci kapsamında oluşturulan, ‘Akil Adamlar’ komisyonu ile yaklaşan yerel seçimler sürecinde belediyecilik konuları da konuşuldu.
Dinleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle yoğun olarak katıldıkları Basın Odası yaklaşık iki saat sürdü.