Salih Gürel Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nden Diyetisyenler Sultan Çelik ve Betül Akçakaya Gün FM’in konuğu oldular. Çelik ve Akçakaya çocuklarda beslenme konusunda değerlendirmede bulundular. “Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı edinilmelidir” Okul çağının büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönem olduğunu belirten Diyetisyen […]
Salih Gürel Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nden Diyetisyenler Sultan Çelik ve Betül Akçakaya Gün FM’in konuğu oldular. Çelik ve Akçakaya çocuklarda beslenme konusunda değerlendirmede bulundular.
“Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı edinilmelidir”
Okul çağının büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönem olduğunu belirten Diyetisyen Sultan Çelik, “Her öğünde 4 temel besin grubunda yer alan yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı edinilmelidir. Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir. Günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir. Yemekler yavaş ve iyi çiğneyerek yenilmelidir. Gelişi güzel diyet yapılmamalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Düzenli ve yeterli uyunmalıdır. Televizyon ve bilgisayar karşısında daha az vakit harcanmalıdır. Temiz ve mikropsuz besinler tüketilmelidir. Çiğ sebze ve meyveler yıkanmadan yenilmemelidir. Çay gibi içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları süt veya ayran tercih edilmelidir” diye konuştu.
“Kahvaltı en önemli öğündür”
En önemli öğünün kahvaltı olduğunu söyleyen Diyetisyen Betül Akçakaya, “Uzun süren uyku ve enerji açlığından sonra kahvaltı en önemli öğündür. Kahvaltı yapılmazsa öğrencinin çalışma ve öğrenme yeteneği azalır ve okul başarısı düşer. Mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Öğün atlanmamalıdır. Ara öğünlerde mutlaka beslenmelidir. Beslenme çantası ile çocuk sağlıklı tercihlere yönlendirilmelidir. Kuruyemişler, kurutulmuş meyveler, üzüm gibi dilimlenmiş meyve gibi zengin besin değeri ile çocuklarımız desteklenmelidir. Beslenmede paketli ürünler, şeker, çikolata gibi besleyici niteliği olmayan ürünlere yer verilmemeli. Örneğin gazlı içecekler yerine süt, ayran, kefir gibi daha sağlıklı tercihler yapılmalı ve çocuklar bilinçlendirilmelidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.