passo
“Romatizmal hastalıklarda beslenme çok önemli”

“Romatizmal hastalıklarda beslenme çok önemli”

Gün FM ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi(AFSÜ) işbirliğinde düzenlenen Sağlık Olsun programına AFSÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’ndan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Toktaş konuk olarak katıldı. Toktaş programda romatizmal hastalıklarda beslenme konusunda bilgiler verdi. Bağışıklık sistemimizin normal şartlarda kendinden olanı tanıdığını ve tolerans gösterdiğini söyleyen Toktaş, “Kendi dokularına saldırmaz ve kendi hücrelerini […]

Gün FM ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi(AFSÜ) işbirliğinde düzenlenen Sağlık Olsun programına AFSÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’ndan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Toktaş konuk olarak katıldı. Toktaş programda romatizmal hastalıklarda beslenme konusunda bilgiler verdi.
Bağışıklık sistemimizin normal şartlarda kendinden olanı tanıdığını ve tolerans gösterdiğini söyleyen Toktaş, “Kendi dokularına saldırmaz ve kendi hücrelerini öldürmez. Ama romatizmal hastalıklarda vücudumuz bir nevi şaşırır. Bu şaşırmadan dolayı kendi hücrelerini karıştırıp saldırır, eklemlerine, bağ dokularına saldırır ve buralara karşı bir yanıt oluşturur. Bu duruma romatizma diyebiliriz” şeklinde konuştu.
“Romatizma daha çok eklemleri tutar”
Romatizmanın daha çok eklemleri tuttuğunu söyleyen Toktaş, “Eklemlerde artrit dediğimiz eklem iltihaplanması meydana gelir. Bu mikropsuz bir iltihaplanmadır. Bu artritler vücudun diğer dokularını da tutabilir. Eklem dışı tutulumlarda akciğer, kalp, böbrek, bağırsağı da tutabilir. Kas, iskelet sisteminin hastalığı olduğu için kasları da etkileyebilir. Kasların yada bağların kemiklere yapıştığı yerlerde kronik yani devamlı mikropsuz iltihaplanma gelişebilir. Bu nedenle romatizma sadece eklem hastalığı değil tüm vücudu tutan bir hastalıktır” diye değerlendirmede bulundu.
“Gut hastalığı fazla protein almakla ortaya çıkabilir”
Yanlış beslenmenin romatizmal hastalıklara yol açıp açmayacağı üzerine konuşan Toktaş, “Beslenmeyle ilişkili olan romatizmal hastalıklardan biri gut hastalığıdır. Gut hastalığı fazla protein almakla ortaya çıkabilir. Gut hastalığı yüksek proteinden fazla beslenmeyle ortaya çıkar. Genetik yönü vardır. Bazı enzimlerin eksikliğinden kaynaklanır. Gut hastalarını diyete aldığınızda hastaların hastalıklarının gerilediğini görmekteyiz. Bu hastaları Diyetisyenlere yönlendiriyoruz ve kendilerine düşük proteinli beslenme seçenekleri sunuluyor. Düşük proteinli diyet etkili oluyor. Her protein gut hastalığını kötüleştirmez. Süt ve süt ürünleriyle alınan proteinin gut hastalığını kötüleştirmeyebileceğini veya daha az zararlı olabileceğini söyleyebiliriz. Obez olan gut hastaları daha sık atak geçiriyorlar ve eklemleri daha fazla tutuluyor. Bu nedenle mutlaka kilo vermeleri gerekiyor” diye konuştu.
Romatizmal hastalıklarda beslenmenin oldukça önemli olduğu bilgisini paylaşan Toktaş programda hastalıkları tüm yönleriyle değerlendirdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır