passo
Seçim ittifakı

Seçim ittifakı

                             Seçim ittifakı   Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üzerinde anlaştığı AKP ve MHP’ li milletvekilleri tarafından 21 Şubat’ta TBMM’ye sunuldu. Kanun Teklifi mecliste görüşülüp önümüzdeki günlerde yasalaşacak. Hemen belirtelim ki bu seçim ittifakı yerel seçimlerde olmayacak.                                                                                                                  Cumhur ittifakı adı verilen seçim ittifakı 2019 yapılacak TBMM […]

                             Seçim ittifakı

 

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üzerinde anlaştığı AKP ve MHP’ li milletvekilleri tarafından 21 Şubat’ta TBMM’ye sunuldu.

Kanun Teklifi mecliste görüşülüp önümüzdeki günlerde yasalaşacak.

Hemen belirtelim ki bu seçim ittifakı yerel seçimlerde olmayacak.                                                                                                                  Cumhur ittifakı adı verilen seçim ittifakı 2019 yapılacak TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanacak

Malum bu ittifaka BBP de katılacağını açıklarken Saadet Partisi ittifakla olmayacaklarını kamuoyu ile paylaşmıştı.

Şimdiden ittifak sayesinde seçim gündeme geldi.

Bu ittifaktan kim veya kimler karlı çıkacak?

Hangi siyasi partilerin önü kapanacak?

Bugünden yapılan hesapları ve yasa taslağını paylaşalım.

 

YASA TASLAĞINDA NELER VAR

 

Yasa taslağına baktığımızda:

1- İttifak partileri seçmen pusulasında belirgin bir şekilde ve dikkat çekici çizgilerle yer alacak, bu yönüyle seçmen algısına hitap edecek.

2- Valilere sandık birleştirme ve taşıma yetkisi verilecek. Seçim güvenliği gerekçesiyle sandık kurulması taşınması kolay olacak.

3- Oy pusulasında her iki ittifak partisinin üzerine de iki ayrı mühür basılması durumunda dünyanın her yerinde geçersiz sayılan bu pusulalar geçerli sayılıp ittifak partileri hesabına yazılacak.

4- Sandık seçmen sayısı da dikkate alınmadan pusulalar gönderilecek ve mühürlü olup olmadıklarına da bakılmayacak. Ayrıca  üzerinde leke, çizik, işaret bulunan zarfların geçerli sayılması öngörülüyor.

5-  Sandık Kurulu Başkanları parti önerilerinden değil memurlardan oluşacak.

6- Mevcut seçim kanununda kolluk kuvvetleri (asker-polis) sandık çevresine ancak sandık kurulu başkanının daveti üzerine girebiliyordu, şimdi ise her hangi bir vatandaşın şikayeti üzerine kolluk kuvvetleri müdahil olacak.

 

GİZLİ OY AÇIK TASNİF

 

Bu yasa teklifine baktığımızda sadece AKP-MHP ve BBP nin seçim ittifakı değil

Aynı zamanda başta iktidar partisi olmak üzere sandık denetimini de eline alacağını görüyoruz. Valilere sandık birleşme yetkisi, güvenlik güçlerinin sandığa müdahil olması sandık başkanlarının devlet memurlarından olması sandık başlarında siyasi parti gözlemcilerinin bulunmayışı, mühürsüz oyların kabulü gibi maddeleri gördüğümüzde

Bir anlamda gizli oy açık tasnif oy kullanma sistemi yerine açık oy gizli tasnife mi? Bırakıyor diye düşünüyoruz.

Bu yasa tasarısı Ak Parti için ilaç gibi ve MHP içinse bulunmaz Hint Kumaşı gibi.

Şöyle ki;

1 Kasım 2015 seçimlerinde Afyonkarahisar’da bu sistem uygulanmış olsaydı CHP milletvekili çıkartamıyordu. İlimizde Ak Parti 273 bin, MHP 73 Bin CHP ise 70 bin oy aldı. Bu oylara göre 5 milletvekilliği 3 Ak Parti,1 MHP ve 1 CHP olarak paylaşıldı.

O tarihte eğer bu seçim ittifak olsaydı;  AKP ve MHP nin oy toplamı 346 bin ediyor.

Hala geçerli olan D’Hondt tablosuna yerleştirilecek olursak 5 vekilde ittifaktan çıkıyor. Çünkü CHP nin vekil çıkarması için 86 bin 500 bin oy alması lazımdı.

Bu örnek sadece Afyonkarahisar da değil CHP nin özellikle tek milletvekili çıkarttığı orta Anadolu dan bundan böyle artık vekil gönderemeyeceğini anlıyoruz.

 

SEÇİM İTTİFAKI NEDEN ?

 

22 ay öncesi böyle bir ittifak neden başladı.

  1. Ak Parti 2019 Kasım ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 artı 1 i bulmakta şimdiden zorlanıyor. MHP ile ittifak yaparak bu sorunu kısmen aşmak hesabı içinde.
  2. İYİ Parti nin seçime girmesi ile MHP baraj sorunu yaşıyor. MHP de yüzde 10 baraj engeli olmadan 600 e çıkan milletvekili sayısından 70 ye yakın vekiline meclis yolunu açıyor.Bu ittifak olmasaydı baraj altı kalabilir ve mecliste temsili olmazdı.
  3. Tek başına seçime gireceği belli olan HDP yüzde 10 barajının altında tutulması hesabı.Böylece Özellikle Doğu ve Güneydoğu dan HDP den baraj altında kalması halinde o bölgelerde 2. Parti olan AK Parti nin HDP yerine vekil çıkartması.
  4. Demokrat Parti ve Saadet Parti ile ittifak yapacağı umulan İYİ Partiyi baraj altında bırakarak yeni bir oluşumun ölü doğumunu sağlamak.

Bu yasa tasarısı adil değil.

Çünkü  5 milyon oy alan parti veya partiler meclis dışında kalsın.3 milyon oyu olan parti 50 vekil ile meclise girsin. MHP için ballı börek bu.

AKP nin ise oyların yüzde 40 nı almasına rağmen mecliste yüzde 70 temsile ulaşması.Ve meclis çoğunluğunu elinde tutması.

Bu arada yeni sisteme göre bakanların meclis dışından atanacağını da hatırlatalım.

Peki evdeki hesap çarşıya uyar mı?

Daha önce yapılan fakat pek buna benzemeyen ittifakları da hatırlayalım.

1990 lı yıllarda o zamanki Refah Partisi. Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ittifak yapmış yüzde 17 civarında oy almıştı.

Bu oylarla RP 40 vekil, MÇP 19 ve IDP ise 2 vekil taşıdı TBMM’ne.

Bu ittifak sadece 52 gün sürmüştü.Sonrasında yollar ayrıldı.

Yine geçmişte SHP ile DEP ittifakı,

ANAP ve BBP ittifakı.

Bu ittifaklara giren partiler hep oy kaybetti.

Yakın tarihten örnek verelim.

16 Nisan da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ak Parti ve MHP nin oyları toplamı yüzde 61 olması gerekiyordu Alınan oy yüzde 51.de kalmıştı.

Yani diyoruz ki evdeki hesap çoğu zaman pazara uymuyor.

 

EVDEKİ HESAP ŞAŞAR MI?

 

İnsan bir şeye karar verirken biraz ön yargılarından, birazda bilgi ve deneyimlerinden istifade eder.

Oysa hayat dinamiktir, şartlar her an değişebilir.

Bundan dolayı yapacağımız iş için hazırladığımız tasarı, uygulamada düşündüğümüz gibi gerçekleştirilemez.

İşte o zaman bu sözü hatırlarız.’Evdeki hesap çarşıya uymaz’

Daha seçimlere çok zaman var. Bu köprünün altından  çok sular akar.

Bekleyip göreceğiz.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır