passo
Sermayenin amacı ‘Daha çok kazanmak’

Sermayenin amacı ‘Daha çok kazanmak’

Sermayenin amacı ‘Daha çok kazanmak’ İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklifle, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Cumhurbaşkanı onayı ve Resmi Gazete de yayınlanması ile yürürlüğe giriyor ödeme kolaylığı. Hangi Borçlar Ne Zaman Nasıl? Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV),Motorlu Taşıtlar Vergisi […]

Sermayenin amacı ‘Daha çok kazanmak’

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklifle, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek.
Cumhurbaşkanı onayı ve Resmi Gazete de yayınlanması ile yürürlüğe giriyor ödeme kolaylığı.

Hangi Borçlar Ne Zaman Nasıl?
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV),Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV),Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yanı sıra.
Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları; trafik, seçim, nüfus para cezaları; Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları; kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları yapılandırma kapsamında olacak. Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabilecek.
Borçların18 taksitle ödenmesine imkan tanınıyor.
Borcunu peşin ödemek isteyenlere de faizin yüzde 90 siliniyor.
Yapılandırmadan faydalanmak isteyenler 31 Aralık 2020 tarihine kadar müracaat etmesi gerekecek ve maksimum 18 taksit yapılabilecek.
Başvurular e-Devlet üzerinden alınacak.
Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Vergi de ilk ödeme Ocak 2021’de gerçekleştirilecek.
SGK da ise Şubat sonuna kadar ilk taksit ödemesi olacak.
2021 de İlk iki taksidi ödemeyenler kapsamdan çıkarılacak.

Dağ Fare Doğurdu
Aslında piyasa şartları dikkate alınmadan daha önceki af şablonuna bakılarak yapılan bu ödeme kolaylığına baktığımda dağ fare doğurdu desem haksızlık etmiş olmam.
Neden böyle yazıyorum Bakın bir örnek vereyim:
Bir firma düşünelim 50 bin SGK ya 50 bin TL ise vergi borcu olsun.(31 Ağustos 2020 dönemine kadar olan borçlara kadar geçerli)
İki borcu da 18 ay taksit yapıldı.TÜFE ye göre 50 bin TL borç 6+0 bin TL oldu.
Ocak ayında Vergi Dairesine 3 bin 400 TL Şubat ayında SGK ya 3 bin 400 TL Mart Vergi Nisan SGK olmak üzere ilk 4 ayda 13 bin 600 ödemesi olacak bu firmanın. Birisini aksatırsa taksitlerden kapsamdan çıkacak.
Bu Covid-19 un tavan yaptığı işlerin bıçak gibi kesildiği dönemde bu ödemeleri yapması özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın ödemesi bence mümkün değil.
Aslında:
Bu firmaya 18 taksit yerine 36 taksit demiş olsaydı aylık ödemesi 1.700 TL olacaktı. 48 taksit denilseydi 1.300 TL olacaktı.(Taksit sayısı artınca faiz oranı da artacağından)
Yani bir işletme ayda bin TL yi bir şekilde öder ve bu yükten de kurtulmaya gayret ederdi.4 aylık hesaba göre 13 bin yerine 5 bin 400 TL ödemeği hedeflerdi.
Peki şimdi ne olacak?
4 milyona yakın borçlu herkes önce başvuru yapacak. Belki ilk taksidi de ödeyecek. Sonrasında dökülmeye başlayacak.
Çünkü malum 6-7 ay öncesi covid kredisi de aldı ise yandı gülüm keten helva.

İşsizler ve Kısa Çalışma
Bu yasa ile birlikte İşsizlik konusunda bazı çalışmalarında yapıldığını görüyoruz.
Milyonlarca çalışan ile işsiz ve işverenleri ilgilendiren düzenlemeyi özetleyecek olursak:

a. İşsizlik ödeneğinden yararlandırılanların, işten ayrılmalarını takip eden 90 gün içinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışmaları halinde, işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

b Cumhurbaşkanı; kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerini istihdam etmesi halinde işverene sağlanan prim desteğinin bir önceki yıl ortalamasına ilave istihdam edilen kişiler için 12 ay, bu kişinin kadın, genç veya engelli olması durumunda 18 ay süreyle işverene sağlanan prim teşvikinin ve ilave istihdam sağlayan işverene Gelir Vergisi stopaj teşviki ile Damga Vergisi desteği uygulamasının süresini 31 Aralık 2023’e kadar uzatmaya yetkili olacak.

c. Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2023 tarihine erteleniyor
d. Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisine sahip olacak.

e. .Cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverene ödenen ve İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanan prim desteği süresini 30 Haziran 2021’e kadar uzatabilecek.

17 Ocak 2021 kadar işçiye çıkış yok
Bu yazdıklarımızı piyasa şartlarına göre uyarlarsak…
Devlet işverene diyor ki :
Yanında çalışan ve daha önce KÇÖ veya İşsizlik ödemesi yapılan işçiyi işten çıkarma bu zamana kadar sağladığımız desteği Haziran sonuna kadar yine vereceğim.
Eğer aynı işçiyi Kısa Çalışma değil de normal çalıştırmaya devam edersen 6 ay süre ile işverene prim desteği vereceğim.
Ayrıca mevcut çalışanlara ilave personel alınırsa bir yıl genç ve kadın olması halinde 1.5 sene vergi ve prim desteği vermeye devam edeceğim.
Malum 17 Ocak 2021 tarihine kadar işverenlerin işçileri işten çıkarma yasağı devam ediyor.

Güven ve istikrar şart
Son günlerde bakan değişiminden dolayı ülkemizde uçan doviz ve altın fiyatları da düşmeye başladı.
Beklenti önümüzdeki günlerde faiz artışı olması
Bir başka beklenti ise yabancı yatırımcının gelmesi
İşte bunun içinde güven unsuru elzem.
Günlük ve kısa vadeli güvensiz bir piyasada kimse yatırım yapmaz.
Sermayenin dini imanı vatanı milleti olmaz. İnsani vasıfları ise hiç yoktur.
Tek amacı vardır kar daha fazla kardır.
İşte ülkemizde son yılardaki artan işsizlik ve ucuz işgücü de sermayenin iştahını kabartıyor.
Bu yüzden güven ve istikrar sağlanırsa dış sermaye gelir.
Mutlu ve aydınlık yarınlara…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır