passo
“Ses bayrağımızı en yükseklerde dalgalandırmalıyız”

“Ses bayrağımızı en yükseklerde dalgalandırmalıyız”

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Türkçe’nin kullanımının önemli olduğu vurgulanarak, “Dilimiz ses bayrağımızdır. En yükseklerde dalgalandırmalıyız” mesajı verildi. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldı. “Gazeteciler örnek olmalı” 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe yılı ilan edildiğini anımsatan Gazeteci İsmail Akar, “Türk dili […]

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Türkçe’nin kullanımının önemli olduğu vurgulanarak, “Dilimiz ses bayrağımızdır. En yükseklerde dalgalandırmalıyız” mesajı verildi.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldı.

“Gazeteciler örnek olmalı”
2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe yılı ilan edildiğini anımsatan Gazeteci İsmail Akar, “Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yılı nedeniyle 2021 yılı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından anma ve kutlama yıldönümleri arasına alındı. Yunus Emre şiirlerinde insan ve doğa sevgisini, hoşgörü, kardeşlik ve barış kavramlarını en duru Türkçe ile işlemiştir. Şiirlerinde din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığa seslenmiştir. Anadolu insanı Yunus Emre’ye duyduğu saygı nedeniyle birçok yerde onun türbesini yaptırmış ve anısını yaşatmaktadır. Özellikle biz Gazetecilerin dilimize özen göstermemiz örnek olunması açısından önemlidir diye düşünüyorum. Ses bayrağımız Türkçemizi doğru kullanmalı ve en yükseklerde dalgalandırmalıyız” diye konuştu.

“Dilimizi bugün maalesef tanınmaz hale getirdik”
Yunus Emre’nin Türkçe’ye kattığı değer açısından da çok önemli bir isim olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Yunus Emre dil konusunda Anadolu’da önemli çalışmalar yapmıştır. 1930’larda basılan Yunus Emre Divanı isimli kitap elime geçti. O divanda da gözlemledim. Dilimize büyük katkılar sunmuştur. Yunus Emre’nin sadece Türkiye’de değil Türkiye dışında da mezarları var. Türk milleti Yunus’u bağrına basmıştır. Vefat ettiği 1310’lu yıllardan bugüne kadar Türk milleti Yunus’u hiç unutmadı. Çeşitli vesilelerle hep andı ve anmaya da devam edecek. 1972 yılında da Şuhut ilçemizde Yunus Emre isimli bir film çekilmişti. Yunus üzerine çekilen en güzel filmlerden biriydi. Dilimizi bugün maalesef tanınmaz hale getirdik. Çok dikkatli olmalıyız” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Hiçbir dilde olmadığı kadar Türkçemiz saldırı altında”
Türkçe’ye dikkat çekmek açısından bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurgulayan Gazeteci Polat Yılmaz, “Dünyada hiçbir dil kendi lehçesine uygun şekilde kullanılmıyor. Bu konuda bir tek Yamyam ve ufak kabile dilleri hariçtir. Bir şekilde tüm diller birbirinden etkileniyor. Her dil birbirine geçirgendir. Mesela star İngilizcede yıldız anlamına gelirken, Sitare Farsçada yıldız anlamına gelmektedir. Böyle birçok örnek verilebilir. Başka dilden sözcük alıp dili zenginleştirmek başka, kendi ana dilimizi geri plana itmek başkadır. Tam bir saf dil kullanımı yok. Fakat hiçbir dilde olmadığı kadar Türkçemiz saldırı altında. Tanzimatla beraber dilimiz ağırlaşmıştır. Atatürk’ün dil alanında çok önemli çalışmaları olmuştur. Dilimizi korumak hepimizin görevidir. Türkçesi varken yabancı karşılığını kullanmayalım” diye konuştu.

“RTÜK’e dil denetimi görevi verilmeli”
Türkçe’nin korunması ve dil birliğinin millet olmanın en önemli konularından biri olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bu konu her zaman çok önemlidir. Türküz diyorsak ve Türk dünyası ile etkileşim içindeyiz diyorsak bunun en önemli nedeni dil birliğidir. Maalesef son zamanlarda dilimiz kayboluyor. Plaza dili denilen üst düzey şirketlerde çalışan insanların ürettikleri bir dil var. Bu kişiler birçok yanlış sözcükle konuşuyor ve dile zarar veriyorlar. İngilizce sözcükleri Türkçe’ye katarak yarı Türkçe, yarı İngilizce konuşuyorlar. Bu dili basın yayın araçlarıyla yayıyorlar. Bence RTÜK’e dil denetimi görevi verilmeli. Dilimize aykırı olan tüm program ve diziler cezalandırılmalı. Yine tabelalar yabancı sözcüklerle dolu. Bunlara bir yaptırım getirilmeli” şeklinde görüşlerini ifadelendirdi.

Kentsel Dönüşümde ortak payda
Programda ayrıca CHP’li 30 Milletvekili ve PM üyesinin Çarşamba ve Perşembe günü Afyonkarahisar ve ilçelerinde yaptığı ziyaret ele alındı.Heyetin esnafın sorunlarının dillendirilmesi ve ilin en önemli gündem maddesi olan Mısri Mahallesindeki Kentsel Dönüşüm Projesi yorumlandı.Gazeteciler Kentsel dönüşümde ortak akıl ve ortak paydada buluşulması gerektiğini kaydettiler.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır