passo
Sigara öldürüyor!

Sigara öldürüyor!

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Gün FM’de özel bir yayın gerçekleştirildi. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu yayının konukları İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Fatih Dinçer ile Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı, İl Tütün Kurulu Üyesi ve Türk Toraks Derneği İl Temsilcisi Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör oldular. “Ülkemizde sigaraya başlama […]

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Gün FM’de özel bir yayın gerçekleştirildi.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu yayının konukları İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Fatih Dinçer ile Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı, İl Tütün Kurulu Üyesi ve Türk Toraks Derneği İl Temsilcisi Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör oldular.

“Ülkemizde sigaraya başlama yaşı gitgide düşüyor”

Dünyada her yıl yaklaşık 6 milyon insanın sigara dolayısıyla beklenenden önce hayatlarını kaybettiklerini kaydeden İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Fatih Dinçer, “Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini pasif sigara içimi dolayısıyla gerçekleşmektedir. Pasif sigara içimi kişilerin kendileri sigara içmedikleri halde çevresindeki sigara tüketen kişilerin sigara dumanına maruz kalmasıdır. Sigara dolayısıyla 2030 yılında dünyada 8 milyon insanın hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Sigara endüstrisinin ana hedefi 11–13 yaş grubu arasında yer alan çocuklarımızdır. Ülkemizde de sigaraya başlama yaşı gitgide aşağıya doğru düşmektedir. Buna çocukların ailelerinde sigara içen bireylerin olması ve çevrelerinde sigara içen kişileri örnek almaları gibi sebepler neden oluyor” diye konuştu.

“Tütün dumansız insanlardan oluşan bir dünya hedefimizdir”

Sigara ve tütün mamulleriyle mücadelede kamuoyunun duyarlı olmasının oldukça önemli olduğunun altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör, “Bir sigarada 4000–4500 civarında zehirli madde bulunmaktadır. Sigara dumanını hiçbir bertaraf sistemi ortadan kaldıramamaktadır. Dolayısıyla evlerin ya da araçların içerisinde içilen sigaralar çevremizdeki insanları da etkilemektedir. Tütün önlenebilir hastalık ve ölüm nedenidir. Tütün dumansız insanlardan oluşan bir dünya hedefimizdir. Sigarayı bırakmak için karar vermek ve sabretmekten oluşan iki anahtarımız var. Öncelikli olarak sigara içen kişi bundan sonraki yaşamına kendi sağlığı ve çevresindekilerin sağlığı açısından sigarasız devam etmeye karar vermelidir. Sigara neticesinde uyuşturucu bir maddedir. Bu uyuşturucu maddeden kurtulmak için tedavi olmak gerekiyor. Tedavi olmanız içinde sigara bıraktırma polikliniklerinde biz doktorlar karar vermiş kişileri dört gözle bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Dinleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle yoğun olarak katıldıkları programda sigaranın zararları tüm yönleriyle işlendi.

Yayın sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar, konuklarıyla bir süre görüşerek teşekkürlerini iletti.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
sigara

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır