Seçimlere 10 gün kadar kaldı.7 Haziran günü sandığa gidilerek tercihlerimizi oylarımızla belirleyeceğiz. Şu anda yüzde 6-7 civarında hala kararsız seçmen var. Bu ülke geneli ve ilimiz için de aynı. Yani sandığa gidecek seçmenlerin büyük çoğunluğu kararını vermiş durumda. Aylardır anket sonuçları havada uçuşuyor. Açıklanan sonuçlara harmanlayarak ele aldığımızda AKP iktidarının oy kaybetmeye devam ettiğini görüyoruz. […]
Seçimlere 10 gün kadar kaldı.7 Haziran günü sandığa gidilerek tercihlerimizi oylarımızla belirleyeceğiz.
Şu anda yüzde 6-7 civarında hala kararsız seçmen var. Bu ülke geneli ve ilimiz için de aynı. Yani sandığa gidecek seçmenlerin büyük çoğunluğu kararını vermiş durumda.
Aylardır anket sonuçları havada uçuşuyor.
Açıklanan sonuçlara harmanlayarak ele aldığımızda AKP iktidarının oy kaybetmeye devam ettiğini görüyoruz.
2011 seçimlerinde yüzde 49,8 oy alan AKP 2014 yerel seçimlerindeki İl Genel Meclisi oyları yüzde 45,5 düştü. Bu seçimlerde ise yüzde 41-42 bandında olacağa benziyor.
GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİ HAD SAFHAYA ULAŞTI
Çünkü dış politikada sıfır sorun ile başlandı. Komşularımızla barışık tek ülke kalmadı. Kaynayan Ortadoğu’da aktör rolü oynamaya kalkması ülkemize pahalıya mal oldu. 2 milyonu aşkın Suriyeliye bakmak zorunda kaldık yıllardır.
Gelir dağılımı adaletsizliği had safhaya ulaştı.
Şöyle basit bir örnek verelim: 500 lira paranız var ve 5 çocuğunuza pay edeceksiniz. 400 lirayı tek bir çocuğa veriyorsunuz. Kalan 100 lira ise dört çocuğun oluyor. Böylesine adaletsiz bir dağılım söz konusu.
Yasaklar devam ediyor.
Hukuk ve adalet mumla aranıyor.
Karanlığa doğru sürükleniyoruz.
AKP 250, CHP 150, MHP 85 ve HDP 65
İşte bunun farkına varan geçen seçimde 2 milyona yakın seçmen AKP’ye oy vermekten vazgeçti. Bu seçimde de iktidar partisinden 2 milyona yakın kayma olabilir.
CHP 2011 seçimlerinde yüzde 26 olan oyunu Geçen yıl İl Genel Meclisi oylarında 27,8’e yükseltti. Şu anda ise 27-28 bandında oy alacağı umuluyor.
Emekliye iki maaş ikramiye, mazot 1,5 lira, asgari ücret 1.500 lira gibi vaatleri CHP’ye oy getiriyor. Fakat Vatan Partisi ve HDP oy kaymalarından dolayı CHP sıçrama yapamıyor.
MHP küçük oranda oylarını artırıyor. Bu seçimde 16-17 bandında oy alacağa benziyor.
Bunun sebebi AKP’den kaçan seçmen ilk tercih olarak MHP’yi görüyor.
HDP ise yoğun çalışmasına rağmen baraj sınırında bu seçimde yüzde 10 ile barajı aşabilir. Yüzde 11 oy alması da sürpriz olmaz.
Meclis dışındaki partiler ise yüzde 2-4 oy aralığında.
Yani bu seçimde meclis dışındaki partiler ve HDP’nin alacağı oylar çok etkili oluyor.
Bu tabloya bakıldığında meclisteki sandalye dağılımı ise;
AKP 250, CHP 150, MHP 85 ve HDP 65.
İşte kararsız seçmen tercihi önemli.
SEÇİME KATILIM YÜKSEK OLMALI
Bu yüzde bir fark aralığı hem vekil sayısını hem de ülkedeki iktidarın değişmesine yol açabilir.
Bir anlamda parti ve adaylar sırat köprüsündeler.
Bu tablo bir koalisyonu işaret ediyor.
En olası koalisyon ise CHP-AKP koalisyonu olabilir.
Azınlık hükümeti de ihtimal dâhilinde.
Ancak böyle bir durumda ufukta yine seçim görülüyor.
Burada sandığa gitmeyen, tercih ve irade belirtmeyen seçmenin mutlaka ama mutlaka sandığa gitmesi lazım. Seçime katılım yüksek olmalı. Kendi partisine kendi adayına kızgın ve kırgın olanlar bu tepkilerini oy kullanmayarak gösteremez. Çünkü şahıslar, kişiler gelip geçicidir. Esas olan partiler ve partilerin kurumsal yapısıdır.
İşte Afyon örneği: Altı ay önce Kanal3 TV’de katıldığım yorum programında söylemiştim. Afyon’da 4 vekil değişecek diye. Şimdi Halil Ürün dışında tüm vekiller değişiyor. Afyon’da partilerin, adayların çalışması ile tahminimizi sonraki yazımızda paylaşmak dileğiyle…
Mutlu ve aydınlık yarınlara…