passo
“Şizofreni birçok hastada ortak bulguları olan bir hastalıktır”

“Şizofreni birçok hastada ortak bulguları olan bir hastalıktır”

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar’ın hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erman Bağcıoğlu konuk olarak katıldı. Programda şizofreni konuşuldu.  “Şizofreni erkeklerde 20–25, kadınlarda 25–30 yaşları arasında başlar”  Şizofreni hastalığının […]

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Turamanlar’ın hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erman Bağcıoğlu konuk olarak katıldı.

Programda şizofreni konuşuldu.

 “Şizofreni erkeklerde 20–25, kadınlarda 25–30 yaşları arasında başlar” 

Şizofreni hastalığının kesin nedeninin bilinemediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Erman Bağcıoğlu, “Şizofreni birçok hastada ortak bulguları olan bir hastalıktır. Şizofreninin kesin bir nedeni yoktur. Şizofreni genelde erkeklerde 20–25, kadınlarda 25–30 yaşları arasında başlar. Genelde çoğu hastada genetiksel bir geçiş vardır. Anne ve babada veya yakın akrabada şizofreni varsa çocukta da bu hastalığın görülme olasılığı artar. Bu hastalığın oluşmasında sadece genetiksel faktörler değil, başka bir takım psikososyal faktörlerde önemlidir. Şizofreni hastaları ergenlik çağından itibaren daha içine kapanık, sessiz ve çevreyle iletişimi kopuk kişilerdir. Yaşadıkları bir takım stresler sonucu hastalık ortaya çıkar. Birçok psikolojik hastalığın kökeninde stres vardır. Ancak şizofreni de küçük bir stres bile hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir” diye değerlendirmede bulundu.

 “Şizofreni hastalarında sanrı dediğimiz düşünce bozukluğu görülür” 

Şizofreni hastalığının birçok tipi bulunduğunu kaydeden Bağcıoğlu, “Şizofreni hastalarında sanrı dediğimiz düşünce bozukluğu görülür. Bu hastalar takip edildiği, hakkında konuşulduğu gibi düşüncelere kapılabilir. Bu kişilerle ne kadar uzun süre konuşursak konuşalım inançlarından vazgeçiremeyiz. Şizofreni hastalarında olmayan bir şeyin görülmesi veya işitilmesi gibi durumlarda mevcuttur. Ayrıca davranış bozuklukları da görülebilir” şeklinde konuştu.

 “Şizofreni genelde genç yaşlarda başlayan bir hastalıktır” 

Şizofreni hastalığının geç yaşlarda nadiren görüldüğünü söyleyen Bağcıoğlu, “Erken yaşlarda başlayan şizofreniye göre ilerleyen yaşlarda daha az görülür. Şizofreni genelde genç yaşlarda başlayan bir hastalıktır” dedi.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır