Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi İlk ve Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç konuk olarak katıldı. Programda soba zehirlenmeleri konuşuldu. “Karbon monoksit gazına sessiz katil de denir” Karbon monoksitin odun, kömür […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Yusuf Gülsarı’nın hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi İlk ve Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç konuk olarak katıldı.
Programda soba zehirlenmeleri konuşuldu.
“Karbon monoksit gazına sessiz katil de denir”
Karbon monoksitin odun, kömür gibi maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan bir gaz olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Oya Akpınar Oruç, “Soba zehirlenmeleri karbon monoksit gazından kaynaklanır. Bu gaz zehirli bir gazdır. Solunduğu zaman akciğerlerden kana karışır ve dokuların oksijenlenmesini bozar. Sonrasında yeterli oksijen taşınamaz. Kişinin hayatını kaybetmesine bile yol açabilir. Karbon monoksit gazına sessiz katil de denir. Çünkü bu gaz tatsız, renksiz ve kokusuzdur. Tahriş etme özelliği de yoktur. Diğer zararlı maddelere maruz kalındığında kişi bunu hissedebilir. Ancak karbon monoksit zehirlenmesinde durum böyle değildir. Fark edilmez ve kişi tedavi edilmezse bu gaz kişiyi öldürebilir. Bu anlamda karbon monoksite karşı hepimiz tedbirli ve bilinçli olmalıyız” diye konuştu.
“Soba zehirlenmesinde kişide ateş görülmez”
Programda soba zehirlenmesinin belirtilerinden bahseden Oruç, “Kişi öncelikli olarak halsizlik hissedebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, terleme, bulantı, kusma ve yorgunluk oluşabilir. Hatta grip benzeri belirtilerle de karşımıza çıkabilir. Baş ağrısı ve burun akıntısı bile olabilir. Genel bir halsizlik oluşabilir. Soba zehirlenmesinde kişide ateş görülmez. Grip ve benzeri hastalıklardan bu şekilde ayırt edilebilir. İlk belirtilerin ardından belirtiler ciddileşerek sürer. Sonrasında bayılmalar ve koma hali oluşabilir. Kişide bir depresyon hali, zihinde bir bozukluk görülebilir. Bu anlamda soba zehirlenmelerine karşı bilinçli olmalıyız” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Bir hastamızı yakınları bunu cin çarptı diye hastaneye getirdiler”
Soba zehirlenmelerinde duman çıkmadan da zehirlenme olabileceği uyarısında bulunan Oruç, “Kişiler hastaneye başvurduklarında çok fazla duman da çıkmıyordu diyorlar. Oysa duman çıkmadan da zehirlenme görülebilir. Karbon monoksit gazının sessiz katil olduğu unutulmamalıdır. Bir hastamızı yakınları bunu cin çarptı diye hastaneye getirdiler. Sonrasında soba zehirlenmesi olduğunu anladık. Belirtilerine dikkat edilmelidir” diye konuştu.
Kışın hüküm sürdüğü şu günlerde vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olmaya çağıran Oruç, soba borularının ve bacaların temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.